Od svih jahača antinaučne apokalipse najpoznatiji su protivnici genetički modificiranih organizama (GMO) i hrane, pa čak i produkata koji se ne koriste u ishrani, ali su porijeklom od GMO. Zapravo, vrlo je lako postati anti-GMO i često čak i ljudi koji imaju diplome iz oblasti prirodnih nauka zauzimaju stavi protiv GMO. Možete imati fizičare koji se protive GMO, ali i biologe, posebno biologe usmjerene na ekologiju.
Šta ljude odbija od GMO?
>Odgovor je vrlo jasan – najčešće je to strah, baziran na poluistinima, nestručnom i namjerno lošem tumačenju toga šta su GMO te potpunim neistinama i bedastoćama. Kao i u slučaju antivakcinalnog pokreta, stav protiv genetički modifikovanih organizama privlačan je jednako i simpatizerima i lijevih i liberalnih političkih opcija, kao i simpatizerima i desnih i konzervativnih opcija. Međutim, kako vidimo, nauka se ne bazira na nečijoj ideologiji i ne haje mnogo za to je li neko više za centar, na lijevo ili nadesno, da li je socijalista, anarhista, komunista, neoliberal, socijaldemokrata, nacionalista, konzervativac, ultrakonzervativac i šta sve već ne. Nigdje nema većeg razmimoilaženja naučne zajednice i javnosti nego po pitanju značaja i sigurnosti GMO.
Koji su to najčešći anti-GMO stavovi? Probaću se sjetiti što je više moguće:
-GMO se stvaraju samo ubacivanjem gena jedne vrste u drugu vrstu i to je gadno.Također, u anti-GMO diskursu se često spominju da su GMO neke vrste koje ne postoje u GMO varijantama. Zapravo, najčešće i najviše uzgajane GMO kulture su industrijske biljke poput uljane repice, pamuka i soje, a velik je udio i GMO kukuruza. Postoje i GMO patlidžani, GMO jabuka (samo jedna sorta), GMO papaje, šljive i još neke kulture. Međutim, nema GMO jagoda, malina, salate, graška, paprika, paradajza.
Kukuruz također postoji i kao GMO |
Kao i u slučaju antivakcinalnog pokreta, i anti-GMO djeluje na nivo emocija i podsvjesnog – djeluje pojačavajući strah za zdravlje i sigurnost naše djece. I dosta reklama koje reklamiraju organsku proizvodnju koriste sintagme “da li vam je svejedno šta vaša djecu jedu?” ili nešto slično. Da naglasim – niti ovaj blog niti ja lično nisam za ukidanje opcije organske hrane, čak mislim da organska proizvodnja za male zemlje regiona može biti konkurentnija na tržištu nego proizvodnja GMO, jer je to nešto specifično što bismo mogli ponuditi. Sve opcije proizvodnje hrane trebaju biti dostupne – GMO, konvencionalni uzgoj, hidroponika, organska proizvodnja… Niti jedan oblik proizvodnje hrane ne bi trebao biti zabranjen ili pod moratorijumom.
Međutim, kada vas neko bombarduje propagandom da od GMO vaša djeca mogu dobiti rak ili postati sterilna, u vama prorade primordijalni instinkti. Naime, mi možemo prihvatiti da se nešto loše dogodi nama usljed nekog izbora, ali strahovito teško prihvatamo da je neki naš izbor naškodio našoj djeci. I tu stajemo sa racionalizmom, sa analizama i postajemo gluhi i slijepi za naučne dokaze i konsenzuse. Prepuštamo se intuitivnom, jer je to duboko u našoj prirodi: kada se nađemo pred opasnošću, moramo brzo donositi odluke, a odluke se brže donose intuitivno nego promošljanjem i skupljanjem informacijama. Brzo donošenje odluka je stvar preživljavanja. Anti-GMO aktivisti koriste našu intuiciju (1), primordijalne strahove i pojačavaju strah te u takvim uslovima mi donosimo odluke i formiramo stavove bez sagledavanje potpune informacije.
Konsenzus naučne zajednice je da nema dokaza kako su GMO štetni po ljudsko zdravlje, ali i dalje se političari, da bi došli do nekog kompromisa i dobili neku drugu korist, recimo glasove, ili sačuvali poziciju, oglušuju na naučni konsenzus i udovoljavaju mišljenju masa. A mase se boje GMO. Zamislite situaciju da neko od naših političara u izbornoj kampanji kaže kako će se ukinuti trenutni moratorij na GMO, posebno na stočnu hranu koja sadrži GMO? Šta mislite, da li bi dobio izbore, bez obzira koliko bio simpatičan, pametan, obrazovan? Šta mislite da neko od političara iz pozicije to kaže? Koliko dugo bi trebalo da ode sa vlasti? Političari, bez obzira na kojoj su strani političkog spektra su, prije svega, populisti. Svaka nepopularna izjava ili mjera bi uzdrmala njihov položaj.
Soja, još jedna kultura koja se uzgaja i kao GMO |
U tekstu u Scientific American pod naslovom “Why People Oppose GMOs Even Though Science Says They Are Safe” (2) navedeno je nekoliko izvora straha od GMO koje koristi anti-GMO aktivisti, osim već pomenutog straha za zdravlje i život djece. Jedan od izvora je pogrešno shvatanje DNK, tzv. “psihološki esencijalizam” koji, u slučaju nama vrlo neopipljive, nevidljive stvari kao što je to DNK utiče na stvaranje predodžbe kako je DNK esencija našeg bića, nepromjenljiva i nedodirljiva srž. Stoga nam se unošenje strane DNK može učiniti kao vid “zagađenja” naše DNK. Međutim, mi nismo svjesni da sve što pojedemo sadrži stanice i DNK – jabuka, kruška, meso, kupus…problem je što postajemo svjesni koncepta da neka hrana sadrži DNK jer u samom nazivu GMO imamo to “genetički” koje ukazuje na prisustvo DNK, dok pridjev “modifikovana” ukazuje na to da se modifikacija dogodila namjerno, da je čovjek nešto izmijenio. Termin “GMO” osvještava sve ove stvari. Iako su sve sorte jabuka dobijene ljudskom modifikacijom – vještačkom selekcijom, iako sve te jabuke, čak i one crvljive, one “organske”, sadrže DNK, mi kao da prenebregavamo tu činjenicu i postajemo je svjesni tek onda kada se sretnemo sa terminom GMO.
Ovaj tekst se nije bavio objašnjavanjem svake pojedinačne stavke na listi anti-GMO stavova, jer je raskrinkati i objasniti pogrešnost bilo kojeg od ovih koncepata zadatak za novi tekst. Ovdje su samo identificirani glavni razlozi straha od GMO te osnovni anti-GMO stavovi i opisano je zbog čega su ovi stavovi tako perzistentni u društvu.
Kako dolaze nove generacije GMO koje nemaju ubačene gene drugih, dalekih vrsta, te kako naučnici sada na raspolaganju imaju nove tehnologije manipulacije genima, možda će gađenje prema ovom načinu proizvodnje hrane jednom postati manje. Strah od GMO je razumljiv – ljudi obično odbacuju nove, nepoznate stvari. Međutim, prisustvo prave informacije te edukacija medija trebaju postojati. Sama edukacija medija treba početi od toga da novinari prestanu koristiti termin “genetski modifikovani/modificirani organizmi”, a počnu koristiti termin “genetički modifokovani/modificirani organizmi” jer to nije isto i pridjev “genetički” je pravilnije. Također, treba insistirati na tome da su svi načini proizvodnje hrane važni i da postojanje jednog ne znači zabranu nekog drugog.
Reference:
1. Stefaan Blancke, Frank Van Breusegem, Geert De Jaeger, Johan Braeckman, Marc Van Montagu, “Fatal attraction: the intuitive appeal of GMO opposition“, Trends in Plant Science, Volume 20, Issue 7, p414–418, July 2015,