Flamingo ili plamenac je postao simbol kiča, taj plastični flamingo, flamingo na odjeći, kao skulptura u domovima, dovedenog do krajnje granice na slikama kineskog umjetnika Yue Minjuna. Ali, ova predivna ptica zaista ne zaslužuje da je povezujemo sa kičom. Flamingosi su jedna od najzanimljivijih i zaista najčarobnijih ptica iz niza razloga.

Flamingosi pripadaju redu Phoenicopteriformes, koji ima jednu jedinu porodicu – Phoenicopteridae, sa rodovima Phoenicopterus i Phoenicoparrus. U ova dva roda ima  6 vrsta, i malo ljudi zna da zapravo postoji šest vrsta flamingosa, od kojih 4 vrste žive na američkom kontinentu, pogotovo Karibima, a 2 u Evropi i Aziji. 

Riječ “flamingo” najvjerovatnije dolazi iz portugalskog ili španskog, a možda i provansalskog, a korijen termina je riječ flama i ima značenje “krvavo crven” i “vatreno crven”.

Radi se o vrstama Phoenicopterus chilensis (čileanski flamingo), Phoenicopterus roseus (obični flamingo), Phoenicopterus ruber (karipski flamingo), Phoenicoparrus minor (mali flamingo), Phoenicoparrus andinus (andski  ili žutonogi flamingo) i Phoenicoparrus jamesi (Jamesov  ili kratkokljuni flamingo).

Iako smo svi upoznati sa činjenicom sa su flamingosi ružičasti – oni nisu ružičasti. Ptići flamingosa imaju sivkasto paperje i poslije perje, dok su odrasle jedinke zapravo bijele sa crnim dugačkim donjim letnim perima. Mladim pticama treba oko dvije godine da dobiju tu nijansu. Da bi ove ptice imale tu fenomenalnu boju, moraju se pravilno hraniti.

 

Ptić flaminga, izvor:Pixabay

Naime, samo ishrana bogata račićima i karotenoidima daje flamingosima tu specifičnu boju. Ako nemaju takvu ishranu, izblijede. Stoga je jako teško održavati boju flamingosa u zatočeništvu. Međutim u zoo-vrtovima i utočištima sa flamingose koristi se posebna hrana za ove ptice, koja je bogata karotenoidima.

Jeste li znali da za održavanje te boje, koja izblijedi na suncu, flamingosi koriste i make-up? Naime, izlučevina podrepne žlijezde ovih ptica, koja služi za njegu perja, sadrži i pigment.

Flamingosi imaju zanimljiv ritual parenja, gdje lete u jatima i praktično ove letove možemo nazvati svojevrsnim sinhronim baletom. Jednom kada se udruže, par ostaje vezan uglavnom za cijeli život, grade gnijezdo, koje je neka vrta udubljenog brdašca u koje ženka snese jaja. Ipak, neki flamingosi više vole ukrasti tuđe gnijezdo.

 

 

Jaja i ptići flamingosa su meta grabežljivaca, ali s obzirom da se oni gnijezda na vrlo nepristupačnim mjestima, uglavnom su sigurni.

Ali šta znači to da žive na nepristupačnim mjestima? Oni žive uz muljevite i pješčane obale mora i jezera, ali na mjestima gdje može preživjeti mali broj drugih vrsta. Primjerice uz obale toksičnih alkalnih jezera i to u velikim kolonijama od nekoliko stotina do nekoliko hiljada i hiljda jedinki. Jedno od takvih jezera je i jezero Nakuru u Keniji. Čak tri vrste flamingosa (Džejmsov, andski i čileanski) mogu se naći u bolivijskom slanom jezeru Laguna Colorada, u kojem ima i boraksa.

 

Flamingosi na jezeru Nakuru, Kenija, izvor: The Travel Magazine

Premda su tako lijepi i egzotični, ipak, na sreću nisu ugroženi. Andske flamingose su ubijali rudari tog područja, misleći da mast ovih ptica može liječiti tuberkulozu, ali ni oni ne spadaju u ugrožene. U antičkom Rimu su smatrali jezik ove ptice za delikatesu, ali dobro, antički Rimljani su zaista imali glupe kulinarske prohtjeve i zahtjeve.

Flamingo je nacionalna ptica Bahama i nalazi se na grbu ove zemlje.