U maju 2023. meteorolozi iz Svjetske meteorološke organizacije (WMO) su predvidjeli da će globalna prosječna temperatura za jednu godinu vjerojatno doseći 1,5 ℃ iznad predindustrijskih razina u sljedećih pet godina. Vjerovatnoća za ovo globalno zagrijavanje iznosi 66%.

Ovo zvuči strašno. Naime 1.5 ℃ je onaj prag koji predviđa Pariški sporazum. Prelaženje tog praga je opasno. No šta znači ovo “66% vjerovatnoće da će globalna temperatura od ovog trenutka do 2027. doseći 1,5℃”? Ne znači za sve isto.

To još ne znači da je svijet prešao prag od 1,5 ℃ definisan Pariškim sporazumom koji je postavljen kako bi se izbjegli najgori efekti klimatskih promjena. Ali to je zabrinjavajući dokaz o stanju klime i alarm za budućnost.

„Ovaj izvještaj ne znači da ćemo trajno premašiti razinu od 1,5°C navedenu u Pariškom sporazumu koji se odnosi na dugotrajno zagrijavanje tijekom mnogih godina. Međutim, Svjetska meteorološka organizacija oglašava uzbunu da ćemo prelaziti razinu od 1,5°C na privremenoj osnovi sve češće,” rekao je glavni sekretar WMO-a prof. Petteri Taalas.

Budući da je globalno zagrijavanje neravnomjerno, više od jedne petine svjetske populacije trenutno živi u regijama koje su već premašile 1,5 ºC zagrijavanja u barem jednoj sezoni.

Pariški cilj definisan je kao središnja tačka prvih 20 godina kada je prosječna globalna površinska temperatura zraka 1,5 ºC viša od prosjeka 1850-1900.

2015., Pariškim sporazumom utvrđen je dugoročni cilj „zadržavanja porasta globalne prosječne temperature znatno ispod 2°C u odnosu na predindustrijske razine i nastojanja da se ograniči porast temperature na 1,5°C u odnosu na predindustrijske razine, prepoznajući da bi to značajno smanjilo rizike i utjecaje klimatskih promjena.”

Procjenjuje se da je srednja globalna temperatura 2022. bila 1,24 °C iznad prosječne temperature od 1850. do 1900. godine, razdoblja koje se često koristi kao predindustrijska baza za globalne temperaturne ciljeve. Ovo je za ~0,03 °C (~0,05 °F) toplije nego 2021.

1,5°C iznad predindustrijskih vrijednosti je tačka iznad koje povećanje srednje vrijednosti globalne temperature dovodi do nepovratnih poremećaja prirodnih ciklusa. Nije da ćemo odmah pomrijeti, ali stvari postaju jako ružne nakon prekoračenja ovog praga.

Ova vrijednost globalnog zatopljenja upravo je ono gdje ima dovoljno topline da gurne mnoge prirodne sisteme koji nas održavaju iza opasne prekretnice.

Razmišljajte o 1,5 stepeni ne kao o apsolutnoj granici, već kao o jednom pokazatelj gdje mnogi klimatski utjecaji idu od “samo” destruktivnih do katastrofalnih. Ovo je ono mjesto gdje ne želite ići.

Sa svakom desetinkom stepena iznad 2 ºC, možemo očekivati dugotrajnije i teže poremećaje, od suša do ekstremnih vremenskih prilika.