Jurij Gagarin, ruski: Ю́рий Алексе́евич Гага́рин, taj prvi, taj koji je napravio najveći korak, stisnuo zube i otišao punog srca u svemir, gdje nijedan čovjek prije njega nije bio, istinski je heroj našeg doba

 
12. aprila 1961. Jurij Gagarin postao je prva osoba u svjetskoj istoriji koja je poletjela u svemir. Lansiranje rakete Vostok (čitati kao “vastok”) s letjelicom Vostok-1 u kojoj je bio Gagarin obavljeno je s kosmodroma Bajkonur smještenog u regiji Kyzyl-Orda u Kazahstanu. Nakon 108 minuta leta, Gagarin je uspješno sletio u područje Saratova, nedaleko od grada Engelsa. 12. april 1961. godine, dan leta Jurija Gagarina u svemir proglašen je praznikom – Danom kozmonautike.
 
Jurij Aleksejevič Gagarin rođen je 9. marta 1934. godine, u Gzhatku, a prebivalište mu je bilo selo Kljušino, i taj dio današnje Ruske federacije se zove Gagarin Distrikt, nalazi se u regiji Smolensk. Gradić Gzhatsk je 1968. preimenovan u grad Gagarin.
 
Dijete skromnih, seljačkih korijena, iz zabiti, postao je otjelotvorenje sovjetskog sna o tome da se može postati heroj čak i ako dolaziš iz nekog malog kraja, iz seljačke porodice. 
 
Kao i dosta astronauta/kosmonauta, karijeru je počeo kao pilot. 1955. pristupa sovjetskoj armiji kao pilot u mornarici. Međutim, iako je živio za trenutke na nebu, nije mu sve išlo glatko. Naime, Jurij je bio nizak rastom. Na studijama je Jurij imao najviše bodova u svim disciplinama. Nije mogao svladati samo trenutak slijetanja – avion je neprestano klimao glavom. Uprava škole donijela je odluku o tome da ga izbace. Ali zapovijed nije potpisana, jer je Jurij rekao da ne može živjeti bez neba. U posljednjem je trenutku šef škole skrenuo pažnju na Gagarinov mali rast koji je utjecao na kut gledanja i smanjio osjećaj tla. Gagarin je postavljen na stolicu s debelom podstavom, nakon čega se snašao u zadatku. 25. oktobra 1957. Gagarin je završio fakultet s odličnim uspjehom.
 
Koliko je bio visok Gagarin? Prema podacima objavljenim u Time (napisao Dennis Tito, prvi svemirski turist), 157 cm. Međutim, taj nizak rast, koji mu je pravio probleme na obuci, bila mu je prednost pri odabiru ko će to ići u svemir, između njega i još 19 pilota. Taj rast mu je omogućavao da se bolje smjesti u kokpit letjelice. 
 
Sam let Gagarina u svemir je jedno vrijeme čuvan kao tajna i sve dok se on živ nije vratio, Rusi nisu objavljivali šta se dešava. Bilo je to vrijeme Hladnog rata i i početak trke u osvajanju svemira i ovaj let je zasigurno pomrsio konce Amerikancima, koji su htjeli da baš oni budu prvi u svemiru. Gagarinov let je na kraju doprinio i stvaranju NASA i ulaganju zaista velike količine sredstava u Apollo program, kako bi SAD u nečemu prestigla SSSR. 
 
Na samom početku uspona rakete, Gagarin je izgovorio rečenicu koja je već postala krilatica: “Idemo!” (rus. Поехали!)
U orbiti je Gagarin izvještavao o svojim osjećajima, stanju broda i šta vidi. Kroz prozor je posmatrao Zemlju s njezinim oblacima, planinama, šumama, rijekama, morima, vidio nebo i Sunce, druge zvijezde dok su letjeli u sjeni Zemlje. Bio je očaran pogledom na Zemlju iz svemira.
12. aprila 1961 u 10 sati i 55 minuta pilot-kosmonaut major Gagarin, sletio je na Zemlju. Nakon ove misije, Gagarin je bio u diplomatskim misijama promocije sovjetske kulture i nauke širom svijeta. Bio je u Češkoj, Bugarskoj, Finskoj, Britaniji, Egiptu, Istočnoj Njemačkoj, UAE, Francuskoj…
 
27. marta 1968. Jurij Gagarin poginuo je u avionskoj nesreći u blizini sela Novoselovo, Vladimirska regija, dok je izvodio trenažni let na avionu MiG-15UTI pod vodstvom iskusnog instruktora V. S. Seregina. Razlozi i okolnosti pada aviona i danas su nejasni.