Već je godinama moderno savjetovanje koje to proizvode trebamo kupiti, šta jesti, koje suplemente dodati ishrani kako bismo “pojačali imuni sistem”. Često u sezoni gripa i prehlada čujemo ljekare koji savjetuju “povećan unos C vitamina, voća i povrća”, a sa reklama nas bombarduju različitim proizvodima za koje se tvrdi kako “jačaju imunitet”. Tvrdi se i da homeopatija, kiropraktika i alternativna medicina mogu jačati imuni sistem. Jačati imunološki sistem se može, ali ne onako kako šarlatani tvrde.

Također, vrlo je simptomatična i praksa korištenja sintagme “jačanje imuniteta”, koju su vjerovatno plasirali prvo ljekari. Naime, imunitet je zapravo termin koji označava postojanje dovoljne količine antitijela na neki uzročnik i to možemo postići samo ukoliko ili prebolimo bolest ili se vakcinišemo.

Dakle, šta to stvarno jača imunološki sistem?

Prvo trebamo shvatati da nam ne treba jak, nego balansiran imuni sistem. Jak imunološki odgovor su primjerice, jaka upalna reakcija ili autoimune bolesti u kojima organizam svoje vlastite stanice prepoznaje kao neprijatelja i uništava ih. U zavisnosti od toga koje vlastite stanice i tkiva oštećuje imuni sistem razlikujemo i razne autoimune bolesti, poput cistične fibroze, psorijaze, multiple skleroze, dijabetesa tip 1…

Možda je bolje preformulirati pitanje u “kako imati uravnotežen i funkcionalan imunološki sistem?”.

Ovo zaista nije kvantna fizika, pa ipak, jedna je od stvari koja se najviše pogrešno shvata i najčešće griješimo u tome. Savjeti da se ujutro pije limunov sok, jabukovo sirće, prave smutiji, pije sok od celera, ne jede meso, jede samo sirovo, jede makrobiotički, da se koriste alge, super-hrana, antioksidansi, med na sto načina, različiti preparati i suplementi – sve to su samo načini da se ljudima izvuče novac iz novčanika, a zapravo ne djeluju na imuni sistem ili čak djeluju kontraproduktivno. Neke od tih namirnica su ukusne i zdrave i dobro bi bilo da pijemo umjesto gaziranih pića jednu čašu svježe cijeđenog soka od nekog voća ili povrća, ali to zaista neće unaprijediti naš imuni sistem.

Još: Soda bikarbona i “alkalna prehrana” – opasni mitovi koji ne umiru 

 

Imunološki sistem se ne može tek tako jačati i “boostati”.

Imunološki sistem sazrijeva tokom našeg djetinjstva i mladosti, dok smo tinejdžeri, a stanice imunog sistema sazrijevaju i “programiraju se” za svoje uloge u koštanoj srži i organu zvanom timus, koji nestane, atrofira kada odrastemo. Od ovog programiranja i procesa sazrijevanja uveliko ovisi funkcija našeg imunog sistema. Taj proces je prilično određen genetičkim faktorima, na koje ne možemo utjecati.

Ako je naš imunološki sistem u optimalnom stanju, ne možemo ga još više pojačati određenom prehranom ili vježbanjem. Ono što možemo jeste održavati tu optimalnu funkciju zdravim načinom života.

1. Dakle, trebamo se stalno hraniti uravnoteženo, a ne jesti 6 dana nezdrave, ispržene i prerađene stvari, pa onda naglo pokušavati s par dana dijete da anuliramo ono što smo svom tijelu uradili u prethodnom periodu.

2. Trebamo se više kretati i vježbati, a ne biti zalijepljeni za stolicu, pa se onda sjetiti kako trebamo vježbati. Svaki dan pomalo vježbati, ako već ne možemo da se posvetimo sportu, svaki dan hodati što više.

3. Trebamo imati zdrav, optimalan san. Obično se kaže kako trebamo optimalno spavati 8 sati. Međutim, za neke od nas optimum je 9 sati, a za neke možda 7. San je period kada se organizam regenerira, a svakako to ima odraza i na sam imuni sistem.

4. Pušenje je nešto što šteti imunom sistemu, kao i smog. Dakle, nemojmo pušiti i nastojmo što više vremena provesti u prirodi.

5. Vakcinacija je najbolji vanjski faktor jačanja imuniteta. Dok nema dokaza da različiti suplementi “jačaju” imuni sistem, za vakcinaciju ima dovoljno referenci da različite vakcine “podučavaju” naš imuni sistem kako da se bori s nekim bakterijama i virusima. Indirektna korist od vakcina je i to što se, štiteći se od preventabilnih bolesti, štitimo i od sekundarnih infekcija koje se naslone na te bolesti.

6. Pijte dovoljno vode. Ipak, zaboravite savjete o 3L vode dnevno, to jednostavno nije moguće i nepotrebno je. Litra i po do dvije litre je dobar potez.

Bonus savjet ovog teksta je – kada vam neko govori da nešto jača imuni sistem, a pri tome vam pokušava nešto prodati, zamislite se i odmjerite sve jer je vjerovatno riječ o prevari ili barem nečemu što samo za funkciju ima da vam drenira novčanik.

Ipak, ovo ne znači da su svi suplementi prevare – kalcijum u određenim oblicima, magnezijum, folna kiselina u trudnoći, ostali vitamini i minerali – ako se uzimaju zaista zbog deficita, a ne kao lijek za nešto, kolagen, koenzim Q10, cink, vitamin D u određenim slučajevima (recimo kod osoba koje žive na sjeveru, s malo sunčanih dana) zaista nisu za odbaciti. Ovaj tekst se prije svega odnosio na uzimanje različitih preparata i supstanci koje su često preskupe, a reklamiraju se kao tvari “za jačanje imuniteta” – zeolit, manuka med, ulje ajkuline jetre (recimo, u pandemiji su bili savjeti a se uzima nekakav Ecomer- preparat od ajkuline jetre, koji je čista šarena laža)  – a koji ne mogu djelovati na imunološki sistem, ali mogu djelovati na vaš novčanik.