Mačke, pogotovo one koje žive među ljudima, često su vrlo pričljive i proizvode različite zvukove. Ali jedan zvuk je poseban. Ljepota predenja, naročito kada mačka spava blizu vas, može biti jasna samo posvećenim ljubiteljima mačaka. Taj zvuk “tihog traktora”, način je kako mačke sebe smiruju. Nije da uvijek predu kada su zadovoljne i sretne, nekad predu i pod stresom. Ali kako predu – to je bilo nedovoljno jasno.

Glasnice domaćih mačaka (Felis silvestris catus) sadrže jastučiće masnog tkiva koji usporavaju vibracije njihovih glasnica. To omogućuje mačkama da predu nižom frekvencijom nego što bi se očekivalo za tako malu životinju, što je dugo zbunjivalo naučnike.

U oktobru 2023. u  u Current Biology je u radu pod naslovom “Domestic cat larynges can produce purring frequencies without neural input” objavljeno kako grkljan ovih životinja ne treba nikakav neuralni unos iz mozga da proizvede takvo predenje. Faktički – mačke predu spontano.

Pumpanjem zraka kroz hirurški uklonjene grkljane proizvele su se samoodržive vibracije, što dovodi u pitanje uobičajeno objašnjenje da predenje nastaje brzom, ponovljenom kontrakcijom mišića.

Prije se mislilo kako mačke predu aktivnim mišićnim kontrakcijama (active muscle contractions – AMC) i tako proizvode vibracije 20-30 Hz. Međutim, ovaj novi rad pokazuje kako se niskofrekventni zvukovi predenja proizvode na temelju MyoElastic-AeroDynamic (MEAD) principa.

Glasovi većine sisara, uključujući ostale mačje zvukove poput mijaukanja i siktanja, proizvode se tako da signal iz mozga uzrokuje da se glasnice pritisnu jedna uz drugu, a strujanje zraka kroz grkljan uzrokuje da se žice međusobno udaraju stotine puta u sekundi, proizvodeći zvuk. Ovaj proces, poznat kao samoodrživa oscilacija izazvana protokom, pasivan je fenomen: jednom kada glasnice počnu vibrirati, nije potreban daljnji neuralni unos da bi se nastavile.

“Jastučići” masnog tkiva povećavaju gustoću glasnica, uzrokujući njihovo sporije vibriranje i omogućujući mačkama da proizvode niskofrekventne zvukove uprkos svojoj relativno maloj veličini. Novi eksperiment sugeriše da je predenje pasivni fenomen koji se odvija automatski nakon što mačji mozgovi daju početni signal za predenje, zaključuju istraživači.

Ipak neki naučnici nisu sasvim uvjereni u ovo objašnjenje i kažu kako ne mogu reagovati isto mačji vokalni aparat koji je odstranjen i prirodan. Ipak, sve ovo pokazuje koliko je predenje fizički zanimljiva pojava i koliko je nejasno.

Nalazi studije – iako ne predstavljaju potpuno obaranje prethodne teorije – jasan su pokazatelj da je trenutno razumijevanje mačjeg predenja nepotpuno i zahtijeva daljnje istraživanje.

 

Naslovna fotografija: Danijel Ilić/Momentum @Momentum.creativelab