Klimatske promjene ugrožavaju opstanak carskih pingvina (Aptenodytes forsteri). Ova vrsta je osjetljiva na nestanak leda. Utvrđeno je kako je u četiri od pet kolonija na Antarktiku došlo do potpunog ugibanja mladunaca.

Ova vrsta je endemična za Antarktik i jedina je koja cijeli život provede na ovom kontinentu. Uz bliskog kraljevskog pingvnina, spada u najveće živuće vrste pingvina. Hrane se morskim krilom, račićima, ribom i drugim morskim organizmima, a zbog posebnih fizioloških prilagodbi pod vodom mogu izdržati 18 minuta.

Međutim, opstanak ove vrste, koja je prema IUCN-u u kategoriji “gotovo ugrožena” (nearly threatened) doveden je u veliko pitanje nakon što su satelitski snimci otkrili katastrofalni gubitak mladunaca carskog pingvina na Antarktiku, pri čemu se procjenjuje da je stradalo oko 10.000 mladih ptica.

Morski led ispod pilića otopio se i raspao prije nego što su uspjeli razviti vodootporno perje potrebno za plivanje u oceanu. Ptice su se najvjerojatnije utopile ili smrzle na smrt. Ovo se dogodilo krajem 2022. godine na zapadu kontinenta u području okrenutom prema Bellingshausenovom moru i snimljeno je satelitima.

Dr. Peter Fretwell, iz British Antarctic Survey (BAS), rekao je da je brisanje najava stvari koje dolaze.

Carski pingvini ovise o morskom ledu za svoj ciklus razmnožavanja, to je stabilna platforma koju koriste za podizanje svojih mladih. Ali ako taj led nije toliko velik koliko bi trebao biti ili se brže raspada, te su ptice u nevolji“, rekao je Fretwell.

Znamo da su carski pingvini vrlo ranjivi u sve toplijoj klimi – a trenutni naučni  dokazi upućuju na to da će ekstremni gubici morskog leda poput ovog postati češći i rašireniji“, dodao je u izjavi objavljenoj na EurekaAlert!

Ima nade: možemo smanjiti naše emisije ugljika koje uzrokuju zagrijavanje. Ali ako to ne učinimo, odvest ćemo ove prekrasne ptice na rub izumiranja.

Predviđa se da će više od 90% kolonija carskih pingvina biti gotovo izumrlo do kraja vijeka, jer sezonski morski led na kontinentu nestaje u svijetu koji se neprestano zagrijava.

Rad o ovome je objavljen u Communications Earth & Environment.