Molnupiravir, Merckov lijek koji se široko koristi za liječenje COVID-19, mogao bi potaknuti evoluciju novih varijanti SARS-CoV-2. Lijek djeluje tako da genom koronavirusa SARS-CoV-2 ima više mutacija, koje zajedno čine SARS-CoV-2 lošijim u repliciranju. 

No naučnici su ukazali na mogućnost da, u rijetkim slučajevima, liječenje molnupiravirom možda neće u potpunosti eliminisati SARS-CoV-2, dopuštajući nekim pojedincima koji su uzeli lijek da nastave prenositi virus. 

Premda neke mutacije mogu pomoći virusu da izbjegne imunološki odgovor i postane otporniji, većina mutacija će viruse zapravo učiniti manje sposobnim za replikaciju. Ne zaboravimo da su mutacije slučajni procesi i da ne može ni molnupiravir niti bila šta drugo dirigovati koje će se mutacije dogoditi, odnosno ne može “namjerno učiniti virus” otpornijim na naš imunitet.

Sada je studija (koja još nije recenzirana, nego je u preprintu na medRxiv) u više od 13 miliona sekvenci SARS-CoV-2 otkrila sekvence koje nose “otiske” molnupiravira. Naučnici poručuju da studija naglašava potrebu za brzom procjenom rizika od nastavka korištenja lijeka.

Rad je nastao kao produkt zajednice koja prati mutacije na virusu SARS-CoV-2. Ryan Hisner, američki nastavnik, koji je dio te zajednice, počeo je primjećivati neobične obrasce u sekvenciranju podataka iz cijelog svijeta: niz loza virusa nosi mnogo više mutacija nego njihovi najbliži srodnici. Većina genetičkih promjena bile su one koje je inducirao molnupiravir. Količina tih loza i mutacija je bila povećana u 2022. kada se uveo molnupiravir u terapiju.

Međutim, s obzirom da se pokazalo kako molnupiravir i nije tako efikasan, odnosno nema efekta na smanjenje hospitalizacija ili smrti od COVID-19, nego tek ponešto skraćuje vrijeme oporavka, čini se da je rizik stvaranja novih varijanti veći od benefita lijeka. 

Vakcine su bile i ostaju najznačajnije i najbolje rješenje u borbi s COVID-19.