Kako je tehnologija kompanije OpenAI – ChatGPT postala buzzword u gotovo svim raspravama, bilo je nemoguće ne primijetiti ime Mire Murati. Mlada žena balkanskog porijekla, Albanka Mira Murati našla se privremeno i ne svojom voljom u središtu pomalo žutilu bliskih dešavanja. Njena ozbiljna i samozatajna pojava odudarala je od naslova. 

Mirina životna i profesionalna priča otkriva da se radi o pravoj osobi na pravom mjestu. U trenutku kada je naša civilizacija, bez pretjerivanja, na svojoj prekretnici.

Punog imena Ermira, Murati rođena je 16. decembra 1988. godine u Albaniji, u velikom lučkom gradu Vlora, u kome je 1912. godine proglašena nezavisnost države Albanije.

Kada je Miri bilo dvije godine, zemlja ulazi u proces tranzicije padom komunističkog režima. Taj period obilježile su ekonomska i socijalna nesigurnost, izoliranost, te sistem u opštem neredu. Sve postaje upitno. 

Istorija se prekrajala, istorijske knjige prepravljale, a činjenice nestajale i nastajale u skladu sa potrebama vlasti. Internet konekcija je također bila jako loša i jako spora. Odrastajući u takvoj atmosferi, djevojčica se okreće knjigama kao najlakše i najbrže dostupnom izvoru zabave i bijegu od svega strašnog čime je okružena. Željna znanja od malih nogu, polaskom u osnovnu školu otkrila je matematiku. I tu sve počinje. 

Nastavnici prepoznaju njen talenat i motiviranost za učenjem i redovno je šalju na matematičke olimpijade. Tokom školske godine ubrzano prelazi zbirke zadataka predviđene kurikulumom, onda uzima zbirke godinu dana starije sestre, a zatim joj nastavnik mora tražiti novi materijal. I tako svake školske godine. 

Mirini roditelji predavali su književnost. Ipak, ona se od početka opredjeljuje za prirodne nauke, što je, kasnije će zaključiti, odabir u skladu s okolnostima. Istorija i društvene nauke su upitne i zloupotrebljavane u tadašnjem društvenom kontekstu. Matematika je nepoljuljana i prkosno zadržava svoju stabilnost. 

Ono što je toliko privlači svijetu brojeva su teški problemi i  praktično bdijenje nad njima dok god se ne dođe do rješenja. Uz vjeru da rješenje postoji. Miri strpljenja i vjere nikada nije manjkalo. To će joj osigurati i priliku da posljednje dvije godine srednje škole završi u Vankuveru, Kanadi. Tamo upoznaje potpuno novi svijet. Iz jedne male izolirane zemlje dolazi u internacionalnu školu i sreće ljude iz raznih krajeva svijeta.

Potom upisuje mašinski inženjering na Dartmouth College, članu Ivy League obrazovnih institucija. Kroz mašinstvo nalazi način da primjeni teorijsko znanje na realne probleme. Zanimaju je održiva energija i održivi transport, te kako kroz kompleksne tehničke promjene poboljšati stvarni svijet. 

Na fakultetu se upoznaje sa spatial computing (spatial computing je tehnologija koja integriše digitalni svijet s fizičkim prostorom, koristeći senzore i računalnu obradu kako bi stvorila interaktivna iskustva). Mirin završni projekat je pravljenje hibridnog trkaćeg auta, kao primjera ekološki prihvatljivog vozila. Umjesto baterije koristi superkondenzator. Na ovom projektu pokušala je ispitati granice i vidjeti dokle stvarnost može podržati izvedbu njenih ideja.

Nakon diplomiranja, kreće na put za sunčanu Kaliforniju, sjedište kompanije Tesla, i postaje dio tima entuzijasta. Angažovana je na projektu Model X. Iako o sebi ne misli kao o „car person”, kroz rad na ovom automobilu uči mnogo. Učenje ne uključuje samo rad na tehničkim aspektima već i o ljudskoj prirodi, značaju dobre atmosfere i timskog rada za postizanje najboljih rezultata. 

Tu upoznaje ljude slične sebi. One koji se ne boje testirati granice nauke i kreativno propitivati mogućnosti u svrhu pronalaženja za zajednicu boljeg rješenja, kako je i objasnila u jednom od intervjua. Uviđa potrebu lične prilagodljivosti i spremnosti da, osim nauke, uvijek propitujemo i sami sebe. Upravo ovdje se katalizira  njeno interesovanje za AI. 

Nakon Tesle, jedno vrijeme radi za start-up Leap Motion, koja se bavi projektima u sferi augmented reality. 2018. godine priključuje se tada neprofitnoj organizaciji pod imenom OpenAI, istraživačkoj laboratoriji za AI. Mjestu nastalom s ciljem razvoja maksimalno sigurne AI dobre za čovječanstvo. Dolazi na poziciju CTO, a od tada kroz svoje odmjerene i nenametljive medijske nastupe uvijek ističe svijest o velikoj odgovornosti koju ima. 

AI mijenja sve aspekte našeg života i pred OpenAI je dalek put konstantnih razvoja algoritma koji će uvijek biti, prije svega, siguran za svoje korisnike, tvrdi Mira. Kada govori o budućim planovima organizacije, Mira Murati predstavlja svoj tim i pokazuje ozbiljnost i staloženost neophodnu za ono na čemu radi i civilizacijski značaj koji to nosi. 

Uloga nije nimalo lagana, ali ova žena pažljivo artikuliše poruke uvažavajući AI kao moć koju naše društvo zajedničkim naporima postavlja na noge u svrhu sveopšteg napretka. 

Dijalog je moćan alat, i zato se OpenAI odlučuje za koncept ChatGPT i lansiranje tehnologije u opštu populaciju. Cilj im je interakcija korisnika sa modelom i praćenje ishoda tih interakcija. Široko dostupan u besplatnoj verziji i jeftin u plaćenoj, ChatGPT je ujedno i postepena prilagodba društva na tehnologije budućnosti. 

Kroz svaki model Mira i njen tim uče nešto novo, vrše istraživanja o korisnosti i ograničenjima sistema i na osnovu toga prave izmjene algoritma s ciljem poboljšanja sigurnosti, korisnosti i reduciranja halucinacija. Tu je i DALL-E, text-to-image model, tj. AI alat za stvaranje slika koji opet otvara neke nove dimenzije u svojoj primjeni. 

Sa svakom korisničkom interakcijom, reakcije na uočene opasnosti moraju biti veoma brze i pravilno iskomunicirane sa javnošću. A precizno i smireno komuniciranje je nešto što ova mlada Albanka iznimno dobro radi, pored rješavanja kompleksnih matematičkih problema i planinarenja u rijetko slobodno vrijeme.

Iz dana u dan svjedočimo malim i velikim pomacima u nauci napravljenim upravo uz pomoć AI alata. Od otkrića novih antibiotika, do upotrebe AI u optimizaciji agronomskih procesa, uočavamo da svaka sfera može biti unaprijeđena i istovremeno spoznajemo nove koncepte ljudskog djelovanja koje ranije nismo mogli naslućivati.  

Murati je primjer kako neko od strasti može napraviti karijeru, kako težak rad, upornost i posjedovanje široke perspektive mogu dovesti do velikih rezultata.