Naučnici su napravili novi oblik leda kakav dosad nije viđen. Ovaj ima jednaku gustoću kao voda. 

Znamo da led kakav je uobičajen pliva po površini vode jer je gustoća leda manja od gustoće vode, što je vrlo neobično svojstvo za jedan kristal. Međutim, postoje i drugačije vrste leda. 

Također, kada se voda ledi u normalni led, u normalnim uslovima, njene se molekule raspoređuju u heksagonalnu čvrstu strukturu. Zato pahuljice imaju šesterokutni oblik. 

Već postoji niz vrsta leda: ovisno o tome kako se smrzava, voda se može zalediti u bilo kojem od 20 pravilnih rasporeda.

Kada se mijenjaju pritisak i brzina smrzavanja, voda se može zalediti i drugačije, u bilo kojem od dvadesetak drugih rasporeda. 

Amorfni led je drugačiji: on nema takav red, nego se tu mnogo molekula nasumično vezuje.

Novi led je kreiran mućkanjem normalnog leda u posudi ispunjenoj kuglicama od nehrđajućeg čelika na –200 °C, što je poremetilo kristalnu strukturu leda. Bile su poznate dvije vrste neuređenog ili ‘amorfnog’ leda: jedan gušći, a drugi manje gustoće od vode. 

Rad o ovom ledu objavljen je 2. februara 2023. u časopisu Science pod naslovom “Medium-density amorphous ice“.

Čini se da novi led — nazvan amorfni led srednje gustoće (medium-density amorphous ice – MDA) — ima istu gustoću i strukturu tekuće vode. Otkriće bi moglo pomoći naučnicima da bolje razumiju tajanstvena svojstva vode, kao i geofizičke procese na ledenim mjesecima.

Tim je sugerisao da bi ovaj tip leda mogao postojati unutar ledenih mjeseca vanjskog Sunčevog sustava, budući da plimne sile plinovitih divova poput Jupitera i Saturna mogu vršiti slične sile mućkanja na obični led kao u eksperimentu. Osim toga, tim je otkrio da kada se ovaj led zagrije i rekristalizira, oslobađa iznimnu količinu topline, što znači da može izazvati tektonske pokrete i “ledene potrese” u kilometrima debelom pokrivaču leda na mjesecima kao što je Ganimed.

Profesor Christoph Salzmann jedan od autora rada, rekao je: “Postojeće modele vode treba ponovno testirati. Oni moraju moći objasniti postojanje amorfnog leda srednje gustoće. Ovo bi mogla biti početna tačka za konačno objašnjenje tekuće vode.”