Zbog čega je važna nauka? Između ostalog, zato što bez nauke ne bi bilo starleta niti samoprozvanih diva.

Hajmo analizirati gornju sliku i vidjeti šta stoji iza ovog tela vretena.

1. Nigdje bez silikona.

Danas se silikoni rjeđe stavljaju u usne, jer je Juvaderm nekako preoteo ulogu punjača za usne. Ipak, silikonski implatati su nezamjenljivi kada su u pitanju estetske operacije povećanja i rekonstrukcije grudi. Implantati spadaju u vrstu protetskog pomagala, ali danas sve manje razmišljamo o njihovoj upotrebi u rekonstrukciji grudi pacijentkinja koje su prošle mastektomiju zbog raka dojke, a sve više razmišljamo u terminima starleta, splavova, turbo-folk scene i noćnih klubova.

Silikon je polimer u kojem se ponavljaju jedinice (monomeri) siloksana: -Si-O-Si-. Silicijum je metaloid koji se u Periodnom sistemu elemenata nalazi odmah ispod karbona. Karbon gradi polimerne lance i očigledno da elementi ove grupe PSE imaju mnogo toga zajedničkog, kao što i dolikuje elementima iste grupe Periodnog. Silikoni su duge molekule velike molekularne mase koji su biokompatabilne sa tkivima i zato se koriste ne samo za izradu implantata (grudi i testisi), nego i za izradu sočiva.

Avioni, kamioni, silikoni…

 

Juvaderm, koji se danas forsira kao punilo za usne, nije ništa drugo nego hijaluronska kiselina. Mada ovo “kiselina” možda zvuči strašno, hijaluronska kiselina je prirodni sastojak naše kože, baš kao i kolagen. Kao i silikon, hijaluronska kiselina je polimer, samo sa tom razlikom da je to polimer koji se sastoji od disaharidnih jedinica. Dakle, hijaluronska kiselina je polisaharid koji se sastoji od molekula uvezane glukuronske kiseline i D-N acetilglukozamina. D-N glukozamin je amid glukozamina i etanske kiseline, a etanska kiselina, CH3COOH, je ista ona kiselina kojom začinjavate salatu. Uloga hijaluronske kiseline je da na sebe veže molekule vode i hidrira kožu. Dehidrirana koža je puna borica i nema tonus. Zato se hijaluron koristi i u estetskoj hirurgiji kao filer kod bora donjeg dijela lica.

 

3. Kosa plava oblajhana : oksidacija i redukcija

Must-have je ili blajhana ili gara-crna kosa. Kosa ima boju jer, osim keratina, sadrži i organski pigment melanin. Melanin, osim kosi, daje i boju koži. Međutim, melanin nije jedno jedinjenje, nego moramo govoriti o melaninima. Eumelanin daje kosi smeđu ili crnu boju, dok je feomelanin mnogo svjetliji i zadužen je za svijetlu ili crvenkastu boju kose.
Melanin ima mnoštvo nezasićenih veza, a upravo jedinjenja koja imaju nezasićene veze jesu ujedino i tvari koji imaju boju tj. odbijaju svjetlost određenog raspona frekvencija. Da bismo uklonili pigment iz kose, moramo koristi sredstvo za izbjeljivanje – blanš. Sastojak blanša za kosu je kalijum persulfat, jako oksidativno sredstvo. Inače oksidacija u hemiji jeste svako gubljenje elektrona, a ne samo primanje oksigena.
Oksidativno sredstvo jeste ono sredstvo koje uklanja elektron iz jedinjenja sa kojim reaguje. Dakle, jedinjenje X, u slučaju kose melanin, oksidira, dok kalijum persulfat prima elektron i on se redukuje. Dakle, reakcija blajhanja kose je redoks reakcija, uključuje i oksidaciju i redukciju – gubljenje i primanje elektrona.
Međutim, u procesu blajhanja ne samo da se mijenja hemijska struktura pigmenta ili se on uklanja, nego se mjenja i struktura dlake, tako što blanš uništava bisulfidne veze između aminokiselina cisteina (cisteinski mostovi) unutar samog keratina, koje zapravo formiraju kovrdže. Zato kosa nakon blajhanja ima onaj opušten i mrtav izgled i treba joj posebna njega.

4. I wear my sunglasses at night

Sunčane naočale su obavezan dio stajlinga. Ne samo starleta, ali kod starleta je češća varijanta “nisu moje Đanfrankaferea su” tj. akcenat je na brendiranim sunčanih naočalama. UV zračenje je ništa drugo do dio elektromagnetnog spektra male talasne dužine (oko 200 – 400 nm), a visoke frekvencije.
Iz Planckove relacije E=hv se lijepo vidi kako su zračenja visoke frekvencije ujedino i visokoenergetska zračenja, a takva mogu nanijeti dosta štete živim organizmima, naročito njihovoj DNK. Upravo su oštećenja DNK usljed UV zračena razlog zašto se javlja melanom, ali i oštećenja oka. Sunčane naočale bi trebale imati UV filter koji sprječava da ove zrake oštete oči. Određeni polikarbonati (opet polimeri) mogu blokirati UV zrake, pa se koriste kao premaz na staklima sunčanih naočala.

5. ABS: aka trbušnjaci

Trbušni mišići ili ABS, a nisu zaštita u automobilima jesu seksi, ako nisu preizraženi, ali ovo je samo jedan podsjetnik više da smo mi, ljudi, nastali od primitivnijih formi života. Sjećate se da, kada jedete ribu, meso se odvaja u onim parčićima u obliku sloba “V”? Radi se o metameriji – podjeli tijela organizma na jednake dijelove. Vrlo je primjetna kod, recimo, stonoga i glista. Kod složenijih organizama, ti dijelovi se sastavljaju i usložanjavaju, te se primitivna metamerija gubi. Ipak, sve do Homo sapiensa je ostala sačuvana na trbušnjacima. Darwin : kreacionisti=1:0

6. Šminka

Današnja šminka je zaista hightech i visokonaučna. Puderi, rumenila, maskare, sjene, highlighteri, pribor za konturing, karmin, tuševi – sve je nauka.
Od odabira pigmenata – raznih oksida željeza za crvenkasto-smeđe, zemljane tonove, karmin-crvene, koja se nekad dobivala od jedne vrste vaški za crvene i ciklama tonove, oksida titanijuma za bijele tonove i različitih organskih crnila za crne tonove, preko niza mineralnih sintetskih ili prirodnih pigmenata za plave, zelene i žute tonove, do odabira punila i rastvarača te njegujućih komponenti kao što su različita biljna ulja, ceramidi, ali i nus-produkti nafte, kakav je vazelin – sve je nauka. Doviđenja. Bez nauke nema ni života, a ni ljepote.

7. Tacones lejanos – visoke štikle

Samo ću napisati formulu P=F/S. Pritisak je upravoproporcionalan sili koja ga vrši, a obrnuto proporcionalan površini. Manja površina = veći pritisak. U prevodu, ženska štikla vrši veći pritisak nego noga slona, jer joj je površina manja. Također, centar ravnoteže se pomjera pri nošenju štikli. Basic principles of statics.

8. Fileri

Fileri hijaluronske kiseline služe za povećanje usana ili kao fileri za bore lica, primjerice nazolabijalnu regiju dok injekcije botoksa služe za zatezanje gornjeg dijela lica, ispravljanje bora oko očiju, bora mrštilica na čelu i između očiju. I hijaluron i botulin-botoks se dobijaju biotehnološki. Hijaluron na različite načine, pa i od GMO organizama, a botulin je toksin bakterija Clostridium botulinum.

Nauka vs. starlete, pjevačice i dive = 8 : 0. Ni starlete ne bi postojale bez nauke, a dosta njih o nauci ne zna ništa.