Postoji jedna niša u kojoj se nauka i ljepota sreću i gdje je nauka temelj jedne interesantne i ženama jako drage industrije: industrije kozmetičkih proizvoda. Kombinacija različitih high-tech inovacija zasnovanih na znanju fiziologije, molekularne biologije i biohemije znatno je unaprijedila ovu granu industrije i dala nam neke vrhunske proizvode za njegu kože, posebno kože lica. Dakle, koje su to tvari ključne za njegu kože, koje znatno poboljšavaju izgled kože i imaju tako traženi anti-aging efekat? Premda naziv “kiselina” ponekad ne ulijeva povjerenje, treba znati da je hijaluronska kiselina jedan od najvećih prijatelja kože. To su shvatile i kozmetičke kuće te tako u dosta proizvoda koji imaju oznaku “anti-aging” postoji ova tvar. Ova tvar spada u glikozaminoglikane, što, najprostije rečeno, znači da je to polimer – dugačka molekula sastavljena iz niza manjih jedinica – u ovom slučaju molekula određenih šećera, doduše, ne onih kojima zaslađujemo napitke, nego malo drugačijih šećera. U molekuli hijaluronske kiseline naizmjenično su povezane molekule D-glukuronske kiseline i N-acetilglukozamina.

Dio, isječak molekule hijaluronske kiseline, sa naizmjenično povezanim molekulama D-glukuronske kiseline i N-acetilglukozamina
 

Sama hijaluronska kiselina je izuzetno važna i česta u našem organizmu, a naročito je bitna za normalnu funkciju i elastičnost kože. Također, nalazi se u zglobovima, u području hrskavice i različitih vezivnih tkiva (primjerice, u gingivi) i ligamenata te u staklastom tijelu koje ispunjava oko. Naša koža se sastoji od epitelnih stanica, koje počivaju na jednoj vrsti baze – “matriksa” sačinjene od niti kolagena i hijaluronske kiseline i čak oko 50% ukupne hijaluronske kiseline u našem tijelu se nalazi upravo u koži. Zapravo, hijaluronska kiselina je tvar koja, vezujući vodu, obezbjeđuje dovoljno vlage za pravilnu funkciju kolagenskih vlakana u našoj koži jer se kolagen, u nedostatku vlage, suši i oštećuje. Također, dokazana je uloga hijaluronske kiseline u zarastanju rana, ima ulogu lubrikanta u drugim tkivima te je aktivni sastojak “vještačkih suza” za tretman suhih očiju.

Međutim, kako starimo, nivo kolagena i hijaluronske kiseline u koži se smanjuju i koža postaje manje elastična, suha i počinju se javljati bore. Jako je zanimljiva veza između povećanja količine hijaluronske kiseline u prisustvu vitamina A (retinol), koja je pokazana još krajem 80-tih godina. Osnovno svojstvo hijaluronske kiseline je da veže na sebe molekule vode – najprostije rečeno, ova tvar hidratizira kožu, jer vezujući na sebe molekule vode čini da tkivo kože nabubri, bude “plump” i dubinski hidratizira kožu.
U suprotnom, stvaraju se bore usljed dehidratacije. Bitno je napomenuti da, iako je hijaluronska kiselina jedna od najtraženijih tvari u savremenim proizvodima preparativne kozmetike, ukoliko ne uzimamo dovoljno vode, ne možemo ni očekivati preveliku efikasnost od ove tvari. U kozmetičkim proizvodima se obično nalazi u obliku natrijum-hijaluronata (eng. sodium-hyaluronate).
Treba razlikovati molekule hijaluronske kiseline visoke molekularne mase i one koji se sastoje iz manjih molekula. Naime, kako je ova tvar polimer, tako može postojati i u obliku manjih ili dužih lanaca koji imaju ista hemijska svojstva i dosta fizičkih svojstava (osim mase molekule). Međutim, u preparatima za kožu su poželjniji manji, kraći lanci, jer oni dublje mogu prodrijeti u kožu. Molekule hijaluronske kiseline sa većim lancima se obično koriste u preparatima za zarastanje rana, poput onih u stomatologiji ili kao fileri u estetskoj hirurgiji (primjerice, Restylane i Juvaderm), jer se sporije apsorbuju i tako duže traju.
Premda je hijaluronska kiselina tvar koja se nalazi u životinjskim tkivima, ona hijaluronska koja se koristi u kozmetici i medicini je tzv. “NASHA”, ne-animalnog porijekla (eng. non-animal stabilised hyaluronic acid). Dermatolozi nisu sigurni koliko je hijaluronska kiselina primijenjena na kožu (topikalno) efikasna u smanjivanju bora, jer zapravo ne postoje kliničke studije koje bi potvrdile ili opovrgnule ovu tvrdnju. No većina je složna da topikalna primjena (na površini kože, bez injiciranja) zaista povećava vlažnost kože te je, pošto ne spada u visokoalergene ili štetne proizvode, treba koristiti. 
Što se tiče oralne upotrebe, hijaluronska kiselina u tabletama i ampulama, ne znam koliko to može biti efikasno, s obzirom da se radi o polimernoj, dugačkoj molekuli, koju naš probavni sistem razloži na početne komponente. Te početne komponente, D-glukuronska kiselina i N-acetilglukozamin će se poslije spajati jer naš organizam ima i enzime koji spajaju ove molekule upravo u hijaluronsku kiselinu, ali nije sigurno da će do toga doći upravo u tkivu kože – možda veći dio toga bude de novo sintetiziran u zglobovima, staklastom tijelu ili negdje drugo. Nema načina da mi “svojom voljom” usmjerimo gdje će doći do te sinteze, recimo u koži.
Najefikasniji način djelovanja na tkivo kože hijaluronskom svakako su fileri, ali nisu sve bore za hijaluronske filere. Hijaluronska kiselina se nalazi u filerima za usne, a isti fileri se koriste i za bore (recimo nazolabijalna bora). Ova tvar se danas dobija iz GMO bakterija.

Lično iskustvo:

Zaista ne znam koliko je topikalno primijenjena hijaluronska kiselina efikasna u suzbijanju/sprječavanju bora, ali da sa godinama upotrebe preparata koji sadrže hijaluronsku kiselinu koža postaje vidno čvršća, blistavija i glađa (koliko kome to godine dopuštaju) – to definitivno mogu potvrditi. Hijaluronska poboljšava teksturu kože, izglađuje je, učvršćava i štiti, bar površinski. Zaglađuje manje bore, one rane, nastale dehidratacijom i koža definitivno postaje nešto sjajnija nakon redovne upotrebe. Ima i ponešto efekta na smanjivanje pora i normalizaciju funkcije pora. Zbog toga tražim preparate koji sadrže ovu tvar, a od nedavno postoje i linije proizvoda dekorativne kozmetike (naročito karmini i sjajevi) koji je sadrže i koji zaista pomalo zaglađuju usne i sprječavaju pucanje i suhoću usana. Zbog toga što je učinak topikalno primijenjene hijaluronske kiseline temporalan, preparate sa ovom tvari treba koristiti praktično svaki dan za maksimalan učinak.

Gdje se može naći?

Danas, priličan broj proizvoda ima nešto hijaluronske kiseline u sebi. Praktično se danas stavlja u sve proizvode. 
Međutim, iz sastava proizvoda teško možemo zaključiti u kojoj količini i u kom obliku. Također, nije svejedno u kakvoj se smjesi nalazi ovo jedinjenje, koje su to druge tvari koje se nalaze u kremi koja sadrži hijaluronat. Sastojci proizvoda su obično poredani prema količini i koncentraciji u kojoj se nalaze u datom proizvodu, međutim, ako vidite “sodium hyaluronate” negdje pred kraj spiska, ne trebate brinuti: to je sastojak koji je aktivan u koncentracijama od 1% i vjerovatno se u kremi ili serumu nalazi u jednoj sasvim pristojnoj količini.

Recimo, u proizvodima Estée Lauder, posebno serumu Advanced night repair Synchronized Recovery Complex II , gdje se nalazi u prilično visokoj koncentraciji, sudeći po mjestu u sastojcima, zatim u Estée Lauder DayWear i Nightwear kremama i njihovoj Estée Lauder Revitalizing Supreme CC global anti-aging kremi te proizvodima linije Genuine Glow. Također, upravo je ova kozmetička kuća jedna od rijetkih koja u nekim svojim proizvodima dekorativne kozmetike ima hijaluronsku kiselinu (recimo u Estée Lauder Genuine glow reviving oil lip tint ili u karminima EL Pure Color Envy). 2018. pojavio se booster Vichy 89 na bazi hijaluronske kiseline te dvije hidratantne kreme od L’Occitane: Ultra-thirst quenching gel i creme. 2019. kod nas se pojavio i Novexpert booster serum sa hijaluronskom kiselinom te La Roche Posay serum sa hijaluronskom kiselinom. Većina hidratantnih krema danas ima ovaj sastojak, ali trebate biti pažljivi – samo neki proizvodi sadrže hijaluronsku u dovoljnoj količini i u odgovarajućoj formi molekula različite mase koje prodiru u različite slojeve kože. Serumi imaju veće koncentracije i bolji sastav od drogerijskih krema, a time i bolji učinak.

Izvor: esteelauder.com

Nalazi se i u nekim od preparata kuće Clinique, poput Clinique moisture surge 100h 

Tu su i Lancome Visionnaire serum i Visionnaire kreme (dnevna i noćna). Zatim Clarinsovi proizvodi iz linije Hydra-Essentiel, poput Bi-phase seruma i Biothermov Aquasource Deep Serum, Biothermov Skin best Serum-in-Cream gdje se hijaluronska kiselina nalazi u hidroliziranoj formi – u obliku kraćih molekula koje lakše prodiru u kožu. Također, tu se hijaluron nalazi iskombinovan sa ekstraktom-fermentom Vitreoscilla, za koji se pokazalo da smanjuje atopijski dermatitis.  Hijaluronska kiselina je i aktivni sastojak Shiseidove Bio-Performance Advanced Super Revitalizing CreamNaravno, tu je i niz jeftinijih i pristupačnijih proizvoda koji također sadrže ovaj fini sastojak, samo gledajte pažljivo na spisku sastojaka. 

Tu je i Olival sa Hyaluron Hydrator 4H sa 4 tipa hijaluronske kiseline različitih molekulskih masa i poliglutaminskom kiselinom koja pojačava djelovane. 
 
Nađite svoj preparat s hijaluronom koji vam najviše odgovara teksturom, sastavom učinkom i cijenom. 

Šta ne raditi ukoliko koristite proizvode sa hijaluronskom kiselinom?

Nemojte izbjegavati piti vodu. Također – vrlo važno – ukoliko primjenjujete nekoliko proizvoda u dnevnoj/noćnoj njezi kože, nemojte stavljati kremu i naročito, serum sa hijaluronskom kiselinom iznad nečega masnog – ulja za kožu, suhog ulja, biljnih ulja i maslaca, krema sa ceramidima.
Hijaluronska kiselina “ne voli” masno – koža ne može upiti preparat sa hijaluronskom ukoliko između kože i preparata postoji masni sloj. Dake, neojte tavljati preparat sa hijaluronskom kiselinim nakon što ste stavili nešto što ima ulje, recimo suho ulje ili slično.
 
Radije stavite prvo preparat (krema, serum) s hijaluronskom kiselinom, pustite da se upije, pa onda stavljajte ,,teži” preparat, ako baš morate. Također, temeljito očistite kožu, naročito prije noćne njege, kako bi hijaluronska mogla prodrijeti kroz kožu.