U dobi od 63 godine, Marc živi s uznapredovalom Parkinsonovom bolešću od 1996. godine. Terapija dopaminom, a zatim i duboka moždana stimulacija, koju je prošao 2004. godine, pomogli su mu u liječenju drhtavice i ukočenosti. Međutim, razvio je teškoće u hodanju, uključujući probleme s ravnotežom.

Nakon što je primio implantat, čiji je cilj obnavljanje normalnog signaliziranja mišićima nogu iz kičme, doživio je “ponovno rođenje” i povratak nezavisnosti, jer sada može normalno hodati bez padanja.

Praktički nisam mogao hodati bez čestog padanja, nekoliko puta dnevno. U nekim situacijama, poput ulaska u lift, stajao bih u mjestu, kao da sam smrznut tamo, možete reći“, rekao je. “Sada se čak ne bojim stepenica. Svake nedjelje idem do jezera i prehodam oko šest kilometara. Nevjerojatno je.

Primio je neuroprostetiku na Lausanne University Hospital (CHUV). U kombinaciji s generatorom električnih impulsa ispod kože trbuha, uređaj isporučuje električne impulse kičmenoj moždini kako bi aktivirao mišiće nogu.

Pacijent nosi senzor pokreta na svakoj nozi, i kada se pokrene hodanje, implantat se automatski uključuje i počinje isporučivati impulse stimulacije spinalnim neuronima. Cilj je ispraviti abnormalne signale koje šalje mozak, niz kralježnicu, do nogu kako bi se obnovilo normalno kretanje.

Parkinsonova bolest je degenerativna neurološka bolest koja se karakteriše simptomima poput drhtanja, ukočenosti i teškoća s ravnotežom i koordinacijom. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO), incidencija bolesti udvostručila se tokom posljednjih 25 godina, a globalne procjene pokazuju da je više od 8,5 miliona ljudi patilo od nje 2019. godine.

Rad o ovome je objavljen u časopisu Nature Medicine pod naslovom “A spinal cord neuroprosthesis for locomotor deficits due to Parkinson’s disease”. Međutim, implantat još uvijek nije testiran u potpunom kliničkom ispitivanju. No, francusko-švajcarski tim, koji ima dugu istoriju programa razvoja sučelja mozak-kompjuter za prevladavanje paralize, nada se da bi njihova tehnologija mogla pružiti potpuno nov pristup liječenju pokretnih poteškoća kod osoba s Parkinsonovom bolešću.

Impresivno je vidjeti kako električnom stimulacijom kralježnice na ciljani način, isto kao što smo to učinili kod pacijenata s paraplegijom, možemo ispraviti poremećaje hoda uzrokovane Parkinsonovom bolešću“, rekla je Jocelyne Bloch, neurohirurginja i profesorica na CHUV Lausanne University Hospital, koja je koautorica rada.

Grégoire Courtine, profesor neuronauke na Švajcarskom saveznom institutu za tehnologiju u Lausanne (EPFL), Univerzitetu u Lausanne i CHUV, rekao je da tim planira provesti klinička ispitivanja na šest novih pacijenata sljedeće godine. Courtine je rekao da će “dokaz o konceptu” zahtijevati barem pet godina razvoja i testiranja kako bi se usavršila tehnologija.

 

 

Reference:

Milekovic, T., Moraud, E.M., Macellari, N. et al. A spinal cord neuroprosthesis for locomotor deficits due to Parkinson’s disease. Nat Med (2023). https://doi.org/10.1038/s41591-023-02584-1