Dogovor o tome kako bi se umjetna inteligencija trebala regulisati u budućnosti postignut je između Njemačke, Francuske i Italije. Tri vlade zalažu se za obvezujuće dobrovoljne obveze kako za velike tako i za male pružatelje umjetne inteligencije u Europskoj uniji.

Regulacija umjetne inteligencije ključna je za osiguranje sigurnosti, transparentnosti i etičnosti u njenoj primjeni. Evropski pregovarački proces ističe potrebu za obvezujućim pravilima koja će obuhvatiti  pružatelje, potičući inovacije uz očuvanje sigurnosti.

Evropska komisija, Evropski parlament i Vijeće Europske unije trenutno pregovaraju o tome kako bi se blok trebao pozicionirati u ovoj novoj domeni.

Parlament EU je predstavio “Zakon o umjetnoj inteligenciji” u junu 2023. s ciljem sprječavanja sigurnosnih rizika od primjene umjetne inteligencije i izbjegavanja diskriminatornih učinaka, ali bez usporavanja inovativne snage ove nove tehnologije u Evropi.

Tokom rasprava, Evropski parlament predložio je da bi kodeks ponašanja u početku trebao biti obvezujući samo za glavne pružatelje umjetne inteligencije, koji su uglavnom iz Sjedinjenih Američkih Država.

Zašto su ove tri zemlje napravile svoj dogovor oko regulacije umjetne inteligencije?

Međutim, tri vlade EU-a – Italije, Njemačke i Francuske- upozorile su na očite konkurentske prednosti za manje evropske pružatelje. To bi moglo dovesti do manjeg povjerenja u sigurnost tih manjih pružatelja i stoga manje korisnika, rekli su. Zbog ovoga su napravili svoj interni dogovor.

Pravila ponašanja i transparentnosti stoga bi trebala biti obvezujuća za sve, dodali su.

Prema dokumentu, u početku ne bi trebale biti nametnute sankcije.

Međutim, dogovor podrazumijeva da, ako se prekršaji kodeksa ponašanja identificiraju nakon određenog vremenskog razdoblja, mogao bi se uspostaviti sistem sankcija. U budućnosti bi evropsko tijelo nadgledalo usklađenost sa standardima, rekao je dokument.

Njemačko Ministarstvo privrede, koje se bavi ovom temom zajedno s Ministarstvom digitalnih poslova, reklo je da zakoni i državna kontrola ne bi trebali regulisati samu umjetnu inteligenciju, već njenu primjenu.

Razvoj AI modela koji još nisu u upotrebi, ili koji još nisu lansirani na tržište, ne bi trebao biti posebno regulisan od strane države.

Prema Reuters