Deepfake tehnologija: Novi izazovi digitalne stvarnosti

Umjetna inteligencija i rodno zasnovano nasilje

AI deepfake Taylor Swift iz januara 2024. šokirao je internet, dosegnuvši 45 miliona pregleda i 24 000 repostova u samo 17 sati na platformi X. Ovaj slučaj upozorava na opasnosti od AI-generisanih deep fake sadržaja, posebno uoči izbornih procesa, gdje bi mogli diskreditirati ženske kandidate i druge ranjive grupe. Ovakav trend nasilja i diskreditacije putem digitalnih medija zahtijeva hitne korake poput označavanja AI-generisanog sadržaja i regulacije platformi.

Upotreba AI deepfake tehnologije prije izbornih procesa može rezultirati degradacijom i omalovažavanjem ženskih kandidata. AI dezinformacije bi mogle dovesti do povlačenja kandidatkinja iz kampanja te do smanjenja učestvovanja žena zbog straha od diskreditacije i zaštite porodice.
Digitalno nasilje potpomognuto tehnologijom, poput deepfake sadržaja, stvara ozbiljne rizike za žene kandidate, aktivistkinje i novinarke, sprečavajući ih da ostvare svoja politička prava.

UN Women i istraživanja UNESCO pokazuju kako:

%

92% žena je izvijestilo da im online nasilje šteti osjećaju blagostanja.

%

58% djevojaka i mladih žena je iskusilo neku formu online uznemiravanja.

1 od 3 žene dva puta razmisli prije nego što zapravo objavi bilo koji sadržaj na internetu.

%

73% žena novinarki koje su odgovorile na UNESCO-ovo istraživanje identificiralo je da su doživjele online nasilje tokom svog rada.

%

37% tih žena iz istraživanja identificiralo je političke aktere kao glavne izvore online nasilja protiv njih.

Potrebne su strože regulacije i politike koje bi se odnosile na platforme i kreatore sadržaja kako bi se smanjili rizici od digitalnog nasilja i diskreditacije, posebno u kontekstu izbornih procesa i rodno zasnovanog nasilja.

O ovoj temi saznajte više u našoj priči o opasnostima online rodno zasnovanog nasilja pomoću deepfake u kontekstu izbora.