Američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) je odobrila novi tretman za Alzheimerovu bolest koji umjereno usporava kognitivni pad kod ljudi s ranim stadijem bolesti. Lijek pod nazivom Leqembi razvili su zajednički japanska farmaceutska tvrtka Eisai i  američki Biogen i košta oko 26 500$ za godinu dana korištenja.

Ovaj lijek ne liječi Alzheimerovu bolest, ali su ispitivanja pokazala kako usporava deklinaciju kognitivnih funkcija. U suštini, to znači da bi ova terapija, ako se uzme u ranoj fazi, mogla pacijentu omogućiti da bar pola godine duže obavlja neke stvari – recimo vozi automobil.

Radi se o lijeku Lecanemab-irmb, koji spada u klasu terapija monoklonskim antitijelima (humanzirana mišja antitijela) protiv beta-amiloidnog plaka. Efikasnost lijeka u usporavanju Alzheimerove bolesti testirana je u randomiziranom dvostruko-slijepom ispitivanju na 856 osoba. Lijek se daje intravenoznim infuzijama.

Eksperti za Alzheimerovu bolest naglašavaju kako ovaj lijek pruža tek skromne prednosti za pacijente s blagim kognitivnim oštećenjem ili ranim stadijem Alzheimerove bolesti. Lijek također ima i neke potencijalne nuspojave i rizike kao što su oticanje i krvarenje u mozgu i neophodan je nadzor.

Međutim, na globalnom planu nema velikog napretka u razvoju terapija za Alzheimerovu bolest tako da svaki pomak i svaki lijek koji pruža mogućnost pacijentima da duže vode što normalnije živote i da im dovoljno vremena da završe neke stvari koje je potrebno završiti – ipak predstavlja napredak.

Biogen je 2021. već izašao s jednom monoklonskom terapijom za Alzheimerovu bolest, Aduhelm, ali ovaj lijek je široko kritikovan jer je odobren iako nije bilo jakih dokaza da smanjuje kognitivno propadanje i usporava bolest.