Grupa s Instituta za globalno zdravlje u Barceloni (ISGlobal) proveli su epidemiološku meta/studiju koja podupire vezu između izloženosti paracetamolu (acetaminofena) majke tokom trudnoće i pojave poremećaja deficita/hiperaktivnosti (ADHD) te poremećaje iz spektra autizma (PSA) kod njihove djece. 

Ova studija, koja je uključivala više od 70.000 djece u šest evropskih populacijskih grupa, pokazala je da su djeca izložena paracetamolu prije rođenja imala 19% veću vjerovatnost da će razviti simptome poremećaja iz spektra autizma i 21% veću vjerovatnost da će razviti simptome ADHD-a od onih koji nisu bili izloženi.

U nekom trenutku tijekom trudnoće, procjenjuje se da 46-56% trudnica u razvijenim zemljama koristi paracetamol, koji se smatra najsigurnijim analgetikom/antipiretikom za trudnice i djecu. Međutim, sve veći dokazi povezuju prenatalnu izloženost paracetamolu sa lošijim kognitivnim performansama, više problema u ponašanju i simptomima PSA i ADHD-a, istaknuli su autori.

Prethodne meta-analize koje su istraživale vezu između prenatalne upotrebe paracetamola i simptoma PSA i ADHD-a kritikovane su zbog njihove heterogenosti u odnosu na metode i instrumente korištene za procjenu ishoda, statističkih pristupa i zbunjujućih faktora (confounders).

Nova studija je uključivala podatke iz šest evropskih populacijskih kohorti rođenja: Avon Longitudinal Study of Parents and Children (ALSPAC), DNBC, Gene and Environment: Prospective Study on Infancy in Italy (GASPII), Generation R Study, INMA (uključujući četiri podkohorte), i kohorta majka-dijete na Kreti (RHEA). Parovi majka-dijete su regrutirani od 1991. do 2008. godine. Studija je objavljena u European Journal of Epidemiology pod naslovom “Prenatal and postnatal exposure to acetaminophen in relation to autism spectrum and attention-deficit and hyperactivity symptoms in childhood: Meta-analysis in six European population-based cohorts“.

Ukupno su istraživači analizirali 73.881 djece za koje su bili dostupni podaci o prenatalnoj ili postnatalnoj izloženosti paracetamolu, barem jednom simptomu PSA ili ADHD-a i glavnim kovarijantama. Ovisno o skupini, 14% do 56% majki izjavilo je da su uzimale paracetamol tokom trudnoće. Rezultati su pokazali da su djeca prenatalno izložena acetaminofenu imala 19% i 21% veću vjerojatnost da će naknadno imati simptome PSA i ADHD u graničnom/kliničkom rasponu, u usporedbi s djecom koja nisu bila izložena, autori izvještavaju da je veza bila tek nešto jača za dječake. Također, postnatalna izloženost ovim supstancama nije bila povezana s PSA i ADHD.