U priči o 101 dalmatincu, toliko je štenaca spašeno iz okrutnosti. U novoj, ali stvarnoj priči, prije koju godinu spašeno je 4000 biglova. 2022. otkriveni su stravični slučajevi okrutnosti prema eksperimentalnim životinjama, u državi gdje postoje jasne regulative kako se postupa prema ovim životinja onda kada se moraju raditi eksperimenti na njima. Eksperimenti  na psima nisu zabranjeni, ali je zabranjeno mučenje životinja, odužavanje mučenja i držanje u lošim uslovima, uskraćivanje hrane. Sada ova priča ima i pravni epilog.

U presudnom pravnom ishodu nakon tajne istrage koju je provela organizacija People for the Ethical Treatment of Animals (PETA), Envigo, veliki dobavljač biglova za istraživačke svrhe, priznao je krivicu za značajne federalne optužbe. Kompanija je priznala krivicu za krivično djelo zavjere radi kršenja Zakona o dobrobiti životinja i za tešku optužbu zavjere radi kršenja Zakona o čistoj vodi. Ove prve federalne presude jednog dobavljača životinja za eksperimentisanje izložile su Envigo kaznama u iznosu većem od 35 miliona dolara, uključujući kaznu od 22 miliona dolara.

Optužbe protiv Enviga potiču iz serije inspekcija i istraga u objektu kompanije u Kamberlandu, Virdžinija, kojim upravlja Envigo RMS, filijala kompanije Inotiv. Ministarstvo poljoprivrede SAD-a (USDA) provelo je nenajavljenu, desetodnevnu inspekciju u julu, otkrivši opsežna kršenja zakona o dobrobiti životinja. Inspektori USDA-e dokumentovali su više od 300 smrti štenaca tokom sedam mjeseci, koje je Envigo pripisao nepoznatim uzrocima bez provođenja ikakvih istraga. Inspektori su također pronašli 15 životinja sa nedijagnostikovanim bolestima i neliječenim povredama, ukazujući na nedostatak veterinarske njege u objektu koji zapošljava samo jednog veterinara za 3.000 pasa i 2.000 štenaca.

Šokantni detalji kako su životinje mučene i držane u neuslovnim prostorima

Izvještaji su otkrili da je 71 pas eutanaziran nakon što su psi u susjednim kavezima povukli njihove uši ili repove kroz žicu i ugrizli ih. Dodatno, 48 pasa imalo je rane od borbi, a još tri su pronađena mrtva od sličnih povreda. Pogon, koji zapošljava samo 39 ljudi, ima zabrinjavajući odnos osoblja prema broju pasa od jednog zaposlenog na 128 pasa, što izaziva ozbiljne sumnje u nivo njege i nadzora.

Među najstrašnijim nalazima bile su instance ekstremnog zanemarivanja i okrutnosti. PETA-ina istraga otkrila je da su svjesni štenci ubijani putem bolnih injekcija u srce. U drugom šokantnom incidentu, osoblje Enviga je savjetovalo da se uskraćuje hrana dojećim majkama psima kao dio eksperimenta kako bi se spriječio mastitis, upala mliječnih žlijezda. Inspektori su izvijestili da su majke njuškale i grebale kibble (hranu) koja im je bila nedostižna dok su njihovi štenci cvilili. Velika grupa dojećih majki i njihovih 455 štenaca bila je zatvorena u ilegalno malim prostorima, što je dodatno pogoršalo njihovu patnju.

Uslovi u objektu također su bili užasni. Inspektori su otkrili da su temperature u ograđenim prostorima gdje je bilo više od 1.200 pasa i štenaca prelazile 33°C, stvarajući opresivne i opasne uslove za životinje. Zanemarivanje u objektu se proširilo i van okvira dobrobiti životinja; druga filijala Inotiva, Envigo Global Services Inc., priznala je krivicu za tešku optužbu zavjere radi svjesnog kršenja Zakona o čistoj vodi, dodatno komplikujući pravne i etičke neuspjehe organizacije.

Posljedice ovih kršenja bile su duboke. Oko 4.000 biglova je spašeno iz objekta u Kamberlandu 2022. godine kao dio istrage. Društvo za zaštitu životinja Sjedinjenih Država (The Humane Society of the United States) odigralo je ključnu ulogu u posredovanju za udomljavanje tih životinja, osiguravajući da budu smještene u sigurne i brižne domove.

Pravne posljedice

Američki tužilac Christopher R. Kavanaugh iz Zapadnog distrikta Virdžinije naglasio je ozbiljnost situacije u slučaju Envigo biglova u svom saopštenju o sporazumu o priznanju krivice. Kazne protiv Inotiva, koje uključuju značajan dio namijenjen za rješavanje teških kršenja dobrobiti životinja, odražavaju ozbiljnost s kojom federalna vlada gleda na ove prekršaje. Pravne radnje protiv Envigo RMS-a i Envigo Global Services Inc. naglašavaju šire implikacije za kompanije uključene u istraživanje na životinjama i njihovu obavezu da se pridržavaju federalnih propisa.

Istorijska priroda ovog slučaja postavlja presedan za provođenje zakona o dobrobiti životinja i zaštiti okoliša. To šalje jasnu poruku industriji da zanemarivanje i okrutnost neće biti tolerisani te da kompanije moraju ispuniti svoje etičke i pravne obaveze. Učešće PETA-e i drugih organizacija za dobrobit životinja naglašava ključnu ulogu zagovaranja i tajnih istraga u otkrivanju i rješavanju sistemskih zlostavljanja.

Dok se posljedice ovog slučaja nastavljaju razvijati, on služi kao oštar podsjetnik na važnost rigoroznog provođenja standarda dobrobiti životinja. Radnje poduzete protiv Enviga i njegove matične kompanije Inotiv odražavaju sve veće prepoznavanje potrebe za zaštitom životinja od okrutnosti i odgovornosti onih koji su odgovorni za njihovu njegu.

Ovaj slučaj također naglašava vitalnu ulogu zviždača i istražitelja u razotkrivanju takvih pitanja. PETA-ini napori bili su ključni u otkrivanju zloupotreba u Envigu, što je dovelo do federalne intervencije i značajnih pravnih posljedica. Saradnja između organizacija za dobrobit životinja, vladinih agencija i pravosudnog sistema je ključna u osiguravanju da se životinje koje se koriste u istraživanjima tretiraju s brigom i poštovanjem koje zaslužuju.

Zašto postoje istraživanja na životinjama i zašto nisu zabranjena? Nažalost, trebaju nam

Nažalost, eksperimentalne životinje su i dalje potrebne za istraživanja koja mogu donijeti važne medicinske i naučne napretke. Međutim, njihovo držanje i tretman moraju biti u skladu sa strogim regulativama kako bi se spriječila zlostavljanja i osigurala njihova dobrobit. Ovo zahtijeva kontinuirano praćenje i provjeru od strane nadležnih tijela, kao i transparentnost od strane istraživačkih institucija.

Moderna medicina se oslanja na osnovna istraživanja koja nam omogućuju razumijevanje našeg tijela i bolesti. Mnoge od tih studija provode se na životinjama. Na primjer, istraživanja na psima dovela su do otkrića inzulina, ključnog za liječenje dijabetesa. Također, zahvaljujući eksperimentima s vakcinama protiv bjesnoće na psima i zečevima, danas imamo vakcine za bjesnilo.

U EU je testiranje lijekova, pa i šminke na životinjama jako strogo regulisano.

Životinje su važne i za razvoj medicinskih tehnika. Psi su pomogli u usavršavanju transfuzija krvi i u dokazivanju sigurnosti transplantacije krvi s citratom. Nedavno je novi tretman presađivanja matičnih ćelija omogućio nekim paraliziranim psima da ponovno koriste svoje stražnje noge.

Dok industrija ide naprijed, lekcije naučene iz slučaja Envigo će vjerovatno uticati na buduće regulatorne akcije i reforme usmjerene na poboljšanje uslova za životinje u istraživačkim objektima. Istorijske presude i značajne kazne označavaju ključni trenutak u kontinuiranim naporima za zaštitu dobrobiti životinja i provođenje usklađenosti sa federalnim zakonima.

Ovaj slučaj je već zloupotrijebljen kako bi se pravila politička haranga na dr Antonia Faucija. Elon Musk je načinio post u kojem upoređuje tragičan slučaj nebrige o životinjama i mučenja sa imunizacijom protiv COViD-19 i mjerama smanjivanja širenja epidemije: