• Žene su u većem riziku da se srčani udar ne prepozna na vrijeme i da ne dobiju pomoć na vrijeme
  • Nisu simptomi srčanog udara kod žena i muškarca različiti, ali kao da se kod žena češće događaju atipični simptomi srčanog udara koje je lako zamijeniti s nečim drugim

Ovo je tekst koji može spasiti život vama ili vašim bližnjima jednog dana. Prošle godine, mojoj mami je iznenada pozlilo, bilo joj je muka i na kraju je povratila, a poslije joj je bilo bolje. Moja reakcija je bila prvo da joj izmjerim pritisak (aparatom koji može detektovati i predinfarktno stanje) i da joj što je moguće prije zakažem pregled kod privatnog kardiologa (jer do kardiologa u državnim institucijama ne možete doći kada vam treba, specijalistički pregledi i preventivni se gotovo i ne propisuju).

Zašto, ako je imala stomačne probleme i povraćala? Zar nije logičnije sumnjati na stomačne probleme ili infekciju, enterokolitis i trovanje hranom? Da, sve su ovo validne sumnje, ali meni je bilo bitno da isključim srčani udar.

Naime simptomi srčanog udara kod žena mogu biti drugačiji nego kao kod muškaraca i često nisu tipični simptomi kao oni koje obično zamišljamo – bol u lijevoj strani, kroz ruku koja presijeca. No, kod žena simptomi mogu biti upravo mučnina i povraćanje. A neki su tako nespecifični da ih pacijentice zanemare i zamijene za, nećete vjerovati, žgaravicu.

Ovo su simptomi srčanog udara kod žena, osim tipičnog simptoma probadajuće boli u prsima:

  • Nelagoda u vratu, čeljusti, ramenima, gornjem dijelu leđa ili gornjem dijelu trbuha
  • Kratkoća daha
  • Bol u jednoj ili obje ruke
  • Mučnina ili povraćanje
  • Znojenje
  • Omaglica ili vrtoglavica
  • Neobičan umor
  • Žgaravica (loša probava).

Ovi simptomi se kod žena u perimenopauzi i menopauzi mogu zamijeniti s gastrointestinalnim problemima i simptomima klimaksa.

Zbog nepoznavanja ovih simptoma, žene su izravno ugrožene, jer simptome zanemaruju, infarkti se teže otkrivaju i žene rjeđe dobijaju terapiju.

Zašto je to tako? Šta kažu studije

Pa prosto u istraživanjima srčanog udara je istorijski učestvovalo više muškaraca nego žena i onda su “tipični” simptomi infarkta opisani upravo od muškarca. Međutim, “tihi, atipični” znakovi srčanog udara su češći kod žena. Čak postoji i mit da su srčani udari češći kod muškaraca nego kod žena, a zapravo samo je stvar u tome da se srčani udari češće otkrivaju kod muškaraca, dok kod žena ostanu nedijagnosticirani.

Ovo NE ZNAČI da su simptomi srčanog udara kod žena i muškaraca različiti, nego znači samo da kod žena češće mogu biti oni tihi simptomi koji se zamijene s nečim drugim i osoba ne potraži stručnu pomoć. I muškarci mogu imati ove nespecifične simptome. Simptomi mogu varirati od osobe do osobe.

Prema Harvard Medical School, u prosjeku, prvi srčani udar pogađa muškarce u dobi od 65 godina. Za žene, prosječna dob prvog srčanog udara je 72 godine. Smatra se da kod mlađih žena hormoni imaju protektivnu ulogu, ali ulaskom u menopauzu, ženama raste rizik od srčanog udara.

Studija iz 2016. na gotovo 50.000 osoba u dobi od 65 godina i starijih koji su bili hospitalizirani zbog bolesti srca (često srčanog udara) pokazala je da je u poređenju s muškarcima, manje vjerojatno da će žene dobiti potencijalno korisne lijekove poput aspirina i lijekova za snižavanje holesterola ili da će dobiti savjete o prestanku pušenja.

American Heart Association objavila je svoju izjavu o srčanim udarima kod žena, koja naglašava da unutar godinu dana od prvog srčanog udara, stope preživljavanja su niže kod žena nego kod muškaraca – čak i nakon uračunavanja dobi. Unutar pet godina, 47% žena koje su doživjele prvi srčani udar umrijeće, razviti zatajenje srca ili doživjeti moždani udar, u poređenju s 36% muškaraca.

Slično je potvrđeno i podacima Evropskog kardiološkog društva, žene dva puta češće umiru od srčanog udara od muškaraca.

U retrospektivnoj opservacijskoj studiji koja je uključivala bolesnike primljene sa infarktom miokarda i liječene unutar 48 sati od pojave simptoma između 2010. i 2015. godine, pokazalo se kako su nepovoljni ishodi učestaliji kod žena. Pod nepovoljnim ishodima se podrazumijeva 30-dnevna smrtnost iz svih uzroka, petogodišnja smrtnost iz svih uzroka i kombinacija smrti iz svih uzroka, ponovnog infarkta, hospitalizacije zbog zatajenja srca i ishemijskog moždanog udara.

Istraživanje je obuhvatilo 884 bolesnika. Prosječna dob bila je 62 godine, a 27% su bile žene. Žene su bile starije od muškaraca (prosječna dob 67 naspram 60 godina) i imale su veće stope visokog krvnog pritiska, dijabetesa i prethodnog moždanog udara. Muškarci su vjerovatnije bili pušači i imali koronarnu arterijsku bolest. Interval između simptoma i liječenja se nije razlikovao između žena i muškaraca, no žene u dobi od 55 godina i mlađe imale su znatno dužu odgodu liječenja nakon dolaska u bolnicu nego njihovi muški vršnjaci i to 95 naspram 80 minuta.

Istraživači su uporedili rizik od nepovoljnih ishoda između žena i muškaraca nakon prilagodbe faktorima koji bi mogli utjecati na odnos uključujući dijabetes, visoki holesterol, hipertenziju, bolest koronarnih arterija, zatajenje srca, hroničnu bolest bubrega, bolest perifernih arterija, moždani udar i porodičnu istoriju koronarne bolesti i bolest arterije. Nakon 30 dana umrlo je 11,8% žena u usporedbi s 4,6% muškaraca, za omjer rizika od 2,76. Nakon pet godina umrla je gotovo jedna trećina žena (32,1%) naspram 16,9% muškaraca (HR 2,33). Više od jedne trećine žena (34,2%) doživjelo je MACE (major adverse cardiovascular events) unutar pet godina u poređenju s 19,8% muškaraca.

Ključno je educirati se o simptomima srčanog udara, posebno ako ste žena ili brinete o voljenima. Svijest o atipičnim simptomima može spasiti život, jer brza reakcija i pravovremena medicinska pomoć igraju ključnu ulogu u preživljavanju srčanog udara. Ne dopustite da atipični simptomi budu razlog za neprepoznavanje ozbiljnog zdravstvenog problema. Vaše srce zaslužuje brigu i pažnju, bez obzira na spol ili dob.

Zbog dispariteta u spolnom sastavu učesnika kliničkih studija praćenja lijekova i bolesti – više bude muškaraca – nuspojave i učinci lijekova, kao i tok bolesti su slabije opisani kod žena.