Čini se da mnoge crne rupe podriguju energiju zvijezda koje su “progutale” dugo nakon toga. Kada se zvijezda raskomada, dio zvjezdanog materijala formira vrtložni akrecijski disk koji kruži oko rupe. Ponekad se materijal izbacuje iz ovog diska, što se može otkriti kao ispiranje radiovalova.

Astronomi su posmatrali 24 crne rupe koje uništavaju zvijezde i bili su iznenađeni kada su pronašli radio signale koji pokazuju da je njih 10 emitovalo ove izljeve godinama nakon početnog događaja – iako još ne znamo zašto. Rezultate su objavili u preprint platformi ARxiv.

Godinama nakon što su pokidale zvijezde na komadiće, 24 crne rupe iznenada su se rasplamsale radiovalovima u neobjašnjivim napadima ‘podrigivanja’. Polovica svih crnih rupa koje ubijaju zvijezde mogla bi doživjeti isto.

Ako pogledate godinama kasnije, vrlo, vrlo velik dio ovih crnih rupa koje nemaju radio emisiju u ovim ranim vremenima zapravo će se iznenada ‘uključiti’ u radio valovima“, kaže astrofizičarka Yvette Cendes, koja je vodila istraživanje. “Ja to zovem ‘podrigivanje’ jer imamo neku vrstu odgode u kojoj ovaj materijal izlazi iz akrecijskog diska mnogo kasnije nego što su ljudi očekivali.”