Farmaceutska kompanija AstraZeneca najavila je da povlači svoju vakcinu protiv COVID-19 širom svijeta. Ali zašto se ova vakcina protiv koronavirusa povlači?

Iz AstraZeneca su 7. maja najavili da počinju povlačiti svoje COVID vakcine širom svijeta. 5. marta kompanija je podnijela zahtjev za povlačenje odobrenja za tržište Evropske unije – što je odobrenje za prodaju lijeka u državama članicama. 7. maja Evropska agencija za lijekove izdala je obavijest da vakcina više nije odobrena za upotrebu.

Budući da su razvijene polivaletne, varijantne vakcine protiv COVID-19, postoji višak dostupnih ažuriranih vakcina.”, kazali su iz AstraZeneca. Ukratko, druge vakcine su efikasnije protiv verzija Covid-a koje su sada najčešće – i potražnja za vakcinama protiv Covid-a općenito je opala.

Izjava kompanije također kaže: „Prema nezavisnim procjenama, spašeno je više od 6,5 miliona života samo u prvoj godini upotrebe i isporučeno je preko 3 milijarde doza širom svijeta.

Neki su se već prestali snabdijevati ovom vakcinom, uključujući Australiju, gdje nije bila dostupna za upotrebu od marta 2023.

Vakcina, koju je AstraZeneca nazvala Vaxzevria, se pokazala uglavnom sigurnom i efikasnom, ali je nosila rizik rijetkih, ali ozbiljnih nuspojava – tromboza s trombocitopenijom, ili TTS. Rijetki sindrom javljao se kod otprilike dvije do tri osobe na 100.000 koje su bile imunizirane cjepivom Vaxzevria. Rizik od ove nuspojave nakon AZ vakcine je bio manji nego, primjerice kod uzimanja oralne kontracepcije, ali je sve to izazvalo paniku i bilo je slučajeva kada su ljudi odbijali ovu vakcinu.

Čak se ni sama AstraZeneca nije najbolje snašla u komuniciranju rizika u navali dezinformacija.

Povlačenje ove vakcine je prije svega razumna komercijalna odluka, a ne znak da je vakcina slaba, loša i jako opasna. Ovo je bila dobra vakcina, ali sad protiv kovida imamo bolje i ažurirane mRNA vakcine i nema potrebe za AstraZenecom.