Postoje zajednice životinja koje imaju jako kompleksne sisteme. Kod viših kičmenjaka, čak možemo ponegdje zapaziti i stvaranje odnosa između pojedinih članova zajednice, bilo to jato, kolonija, krdo, čopor. Tako je i kod flamingosa.
Flamingosi imaju takve kompleksne odnose jedni s drugima i, kažu naučnici, mogu čak parirati našim odnosima. Sjećate se ono kada ste išli u školu, pa je (skoro) svaki razred imao razrednog klauna, šaljivdžiju, zavodnika i zavodnicu, pa su se stvarale male grupice – tabori, pa su neki bili najbolji prijatelji, a drugi se nisu mogli očima vidjeti? Ok, ovo nije karakteristično samo za razrede, nego i inače… I prema studiji ponašanja životinja objavljenoj u Behavioral Processes, tako nešto postoji i kod flamingosa.
Naučnici s Univerziteta Exeter proučavali oko 350 individua iz 4 vrste flamingosa u zatočeništvu i svjedočili izuzetno kompleksnim društvenim odnosima – ni manje ni više nego 5 godina. Flamingosi su formirali romantične veze, istospolne prijateljske veze, pa čak su bi bili jedni drugima krvni neprijatelji. Naučnici su posmatrali stvaranje “škvadri” od 4-5 ptica, što svjedoči tome da ove ptice formiraju društvene veze ne nasumično i kratkotrajno, nego dugotrajno, prema tome kako jedne drugima odgovaraju. 
Najviše se novih veza i prijateljstava među pticama dešavalo u proljeće i ljeto. Naučnici smatraju da se slični društveni procesi odvijaju i u divljini, a ne samo kod flamingosa u zatočeništvu. Također, naučnici kažu kako bi se pri premještanju takvih flamingosa moralo voditi računa da se ne razdvoje one ptice koje su se prijateljski vezale.