Flaška

Bezmalo sam se šokirala kada sam vidjela da se na blogu bh. doktorice nutricionizma Marizele Šabanović reklamira pseudonauka – flaše za vodu koje vodu “programiraju”. Ne radi se o random adds, nego o reklami koja je pomno odabrana da stoji na tom blogu. Flašku inače reklamiraju kao “informirana boca za živu vodu”. 

 

 

 

 

Na moje pitanje dr Šabanović zašto promoviše ovo, nisam dobila odgovor, nego samo nekulturno protupitanje “zašto to želim znati”:

 

 

 

 

Dakle, da vidimo zašto ne trebate dati 29-37 KM za “flašku”.
 
Proučavala sam 2 sajta na kojima se reklamira ovaj “patent”: jedan bosanski i jedan hrvatski. Prije nego što razmotrimo tvrdnje iznesene na ovim sajtovima, želim napraviti mali uvod o porijeklu ove baljezgarije. Sve ovo što će se trućati na ovim sajtovima vodi porijeklo od “orgonske teorije” austrijskog poslije-frojdovskog psihoanalitičara Wilhelma Reicha (1897. – 1957.). 
 
Reich je bio pripadnik druge generacije psihoanalitičara, bio je simpatizer komunizma i marksistički psihoanalitičar. Jedno od najznačajnijih djela, koje treba pročitati uprkos Reichovoj inklinaciji ka pseudonauci, jeste Masovna psihologija fašizma iz 1933. (Die Massenpsychologie des Faschismus) u kojem brani tezu da je uspon fašizma/nacizma posljedica seksualne represije. Naravno da su razlozi nastanka nacizma i fašizma dublji od nedostatka orgazama, ali ta knjiga nije toliko loša. Imao je veliki utjecaj na poststrukturaliste, na čitavu jednu generaciju psihoanalitičara i psihijatara. Studenti su na protestima 1968. u Parizu i Berlinu bacali kopije Masovne psihologije fašizma na policijske stanice. Gilles Deleuze i Pierre-Félix Guattari su reprizirali Reichove premise u Anti-Edipu, Michel Foucault je u Istoriji seksualnosti (1976.) spomenuo koliki je utjecaj na njega imao Reich. Reich je utjecao i na Williama S. Burroughsa.
 
Šest godina nakon što je objavio Masovnu psihologiju fašizma, Reich će ustvrditi da je pronašao nešto što je nazvao “orgonska energija”, a što je definisao kao sveprisutnu životno-pozitivnu energiju, očigledno se naslanjajući na neka primitivna vitalistička vjerovanja. Dodala bih da je Reich imao psihičkih problema, bio je paranoičan, a pedesetih godina prošlog vijeka će, nakon pseudonaučnih eskapada sa orgonskom energijom, bionima i čime sve ne, preći i na ganjanje NLO-a. 
 
Orgonska energija nije vezana samo za živa bića, ustvrdiće Reich, pa tako ovu energiju imaju i Zemlja, i voda i zrak. Na Reichovim fantazijama o orgonima i orgazmima režiseri su gradili karijere, jer je bilo trendi nadovezati se na marksističko-frojdovskog teoretičara i orgazme kada trebate da šokirate sistem. To je uradio 1971. Dušan Makavejev u filmu W.R.: Misterije organizma, koji je toliko iziritirao jugoslovensku društvenu javnost da je završio u bunkeru. U Woody Allenovom filmu Sleeper iz 1973. godine, kod nas prevedenom kao Povampireni Miles, javlja se orgonski akumulator Orgazmatron. 
 
Zvanična nauka klasificira orgonsku teoriju u pseudonauku, pa su štovatelji Reicha i orgona napravili svoj vlastiti “naučni časopis” koji se zove, pogađate Journal of Orgonomy kako bi mogli izdavati pseudonaučne radove na ovu temu. Priča o Reichu bi nas odvela daleko, pa zato sad prelazim in medias res, na tvrdnje prodavača magle, joj čuj mene flaške, magle. Prodavac magle, tzv. “maglen” je u ovom slučaju Slovenac Maks Vrečko, koji je i autor Flaške. Onda se pod tim imenom i fensi vrećicama ta flaška distribuira u Hrvatskoj i BiH, a vjerovatno i Srbiji. Flaška je počela sa komercijalnim šarlatanstvom 10. marta 2010.
 
Ta količina naklapanja je prosto nesnošljiva (hrvatski izvor je naturala.hr, ne dajem linkove kako ne bismo povećali pregled ovih sajtova i kontaminirali digitalni prostor preporukama na osnovu posjeta ovih stranica):
 
1. Dakle, boca je “pametna”. Šta znači biti pametan, ima li boca IQ i koliki joj je? Nemam komentara.
2. “Programiranje vode”- šta to znači? Da li se programira u Javi, C+? Šta voda sadrži da bi mogla biti nositelj informacije?
3. Karakteristika izvorske vode jeste velika količina kisika. Da li Flaška to dodaje kisik vodi koju ulijemo u nju i na koji način? 
4. Voda, sama po sebi, čista i pitka voda, nije genotoksična. U vodi koja teče u vodovodnim cijevima ne bi smjelo biti genotoksičnih supstanci, a ako se njihovo prisustvo utvrdi (primjerice, došlo je do prolijevanja hemikalija u blizini izvora i slične situacije), nadležne institucije bi trebale apelovati na građane da ne koriste taku vodu do daljenjeg i dati smjernice djelovanja (ok, ovo je ponekad malo teže na Balkanu).
5. “Upisivanje informacije u silicij” je moguće samo ako je taj silikonski uređaj procesor. Tačka. Informacija u digitalnom smislu je skup znakova 0 i 1, koji se baziraju na tome da li u mini-kolu ima ili nema struje. Ovo što gore piše je najobičnija trućarija ili, da citiram Željka Komšića “MAHAJTEMOLIMVAS”. 
6. “Živa voda”. Voda je anorganska tvar. Ne diše, ne razmnožava se, ne jede, ne doživljava orgazme. Ne ispunjava osnovne uslove da bismo uz nju mogli staviti atribut “živa”.
 
Dalje: 
 
 
7. “Kumulativno znanje znanstvenika” i ovo dr ispred navedenih imena? Kao što nije zlato sve što sija, tako ni svako dr ne znači znanje, a to je ovdje slučaj. O Masaru Emotu, višestruko raskrinkavanom pseudonaučniku, sam pisala ovdje, o Wilhelmu Reichu sam pisala u ovom tekstu i njegovo dr, kako vidimo, nema težinu da ga kvalificira u naučnike, Samuel Hahnemann nije imao doktorat, nego je bio njemački ljekar iz 19. vijeka koji je osnivač homeopatije, dok je Viktor Schauberger bio šumar i samoprozvani filozof. Niko od njih nije pripadnik naučne zajednice, nema objavljene radove.
 
8. Kvantna fizika i homeopatija? Max Planck se vjerovatno u grobu okreće. Kada hoće da zvuče pametno, šarlatani odmah potegnu za kvantnom fizikom. Pitajte ih šta su to kvarkovi i da vam objasne osnove principe kvantne hromodinamike i čekajte odgovor. I čekajte… čekajte…
 
Jedini rad koji je na stranici Flaške naveden kao izvor informacija jeste rad Arani R, Bono I, Del Giudice E, et al. QED coherence and the thermodynamics of water. Int J Mod Physics 1995; 9: 1813-41. Na ovom linku piše sve što sam našla o tom radu:
 
It is shown that when the density becomes larger than a critical density an ensemble of water molecules evolves towards a coherent ground state, where molecules oscillate in phase with the e.m. field. At each temperature, liquid water is found to consist of a coherent phase of molecules in such a ground state and of a normal phase, whose population is determined by thermal excitations. The observed thermodynamical quantities as well as their wellknown anomalous behaviors are satisfactorily described by our theory.
 
 
 
9. Mandale su simpatična stvar i sigurno smiruje živce praviti mandale od obojenog pijeska. Međutim, to je sve – mandale ne liječe. Ni “kosmogrami”, ni simboli ORO.
 
10. Orgonski topovi. Omiljen alat Slađane Velkov. Šarlatanizam koji želi da povjerujete kako ti aparati povećavaju orgonsku energiju. Odnosno, za ono što ne postoji, šarlatani tvrde da stvara ono što ne postoji. 
 
11. Staklo sa 71% silicijum dioksida. Ovo zvuči kao da jedino staklo Flaške ima 71% silicijum dioksida i kao da je to jedino staklo sa silicijum dioksidom. Međutim, ko zna da svako staklo jeste smjesa (i to amorfna, ne kristalna) silicijum dioksida (do oko 75%), natrijum oksida, kalcijum oksida, natrijum karbonata te ponekad i oksida olova (kristal staklo), tvrdnje o Flaški su mu deja vu. Eto, kao, otkrili su toplu vodu.  MAHAJTEMOLIMVAS! Staklo Flaške nije ni po čemu posebno.
 
Hrvatski zavod za javno zdravstvo napravio je analizu vode iz slavine i one koja je bila u Flaški te nije uočio nikakvu značajnu razliku. Ovo je primjer prevare potrošača i ovakve stvari treba tužiti.
 
Sve ovo je primjer mlaćenja prazne slame i prevare naivnog, naučno neobrazovanog svijeta i pomodara. Međutim, ako baš hoćete da budete šik, možete kupiti i asesoar za vašu Flašku (četka i razne navlake), a imaju i Flaške sa “stafrowski” kristalima:
 
flaška
 
 
flaška
Izvor: screenshot
 
Update: saznala sam da se Flaška reklamira kao “medical company”: