Melatonin poznajemo kao “hormon sna” i luči ga primarno epifiza. Ova molekula, derivat triptamina, reguliše cirkadijani ritam čovjeka i mnogih životinja. Devedesetih godina je otkriveno da melatonin ne producira samo epifiza, nego da on nastaje i drugdje u organizmu te da je čak multitasking molekula – učestvuje u mnogo procesa, između ostalog, i u regulaciji imunološkog odgovora. 

Hormon izgleda djeluje i kao svojevrsna molekularna barijera protiv virusa SARS-CoV-2, blokirajući ekspresiju gena koji kodiraju proteine ​​u stanicama koji služe kao ulaz za virus, prema studiji naučnika s Univerziteta u Sao Paulu. Ova studija je objavljena u časopisu Melatonin Research, pod naslovom “Melatonin-Index as a biomarker for predicting the distribution of presymptomatic and asymptomatic SARS-CoV-2 carriers – Lung melatonin modulates SARS-CoV-2 infection“.

Melatonin sintetiziran u plućima djeluje kao barijera protiv SARS-CoV-2, sprječavajući ekspresiju gena koji kodiraju proteine u stanicama poput makrofaga u nosu i stanicama plućnih alveola i epitelnim stanicama.

Otkriće naučnika s Univerziteta u Sao Paulu pomaže da bolje razumijemo zašto neki ljudi nisu zaraženi ili ne manifestiraju simptome COVID-19 čak i kada ih se RT-PCR pouzdano dijagnosticira kao nositelje virusa. Uz to, nudi mogućnost nazalne primjene melatonina, u kapima ili u obliku spreja, kako bi se spriječio razvoj bolesti kod pre-simptomatskih bolesnika.

Za dokazivanje terapijske djelotvornosti melatonina protiv virusa biće potrebna pretklinička i klinička ispitivanja. Ovo ne znači da trebate trčati u apoteku i kupovati suplemente melatonina – oni koji se uzimaju oralno nisu efikasni u ovu svrhu, nego bi bilo potrebno melatonin uzimati nazalno, kao sprej, a sem toga, rezultati ovog istraživanja i efekti melatonina tek treba da se potvrde u daljim studijama.