Znate li gdje je klitoris i kako izgleda?

Dosta žena zapravo ovo ne zna, a muškarci… tvrde da znaju.

Što je zaista šteta jer bi to bilo korisno i jednima i drugima. Međutim, pravi oblik, i kompletna anatomija klitorisa su otkriveni tek prije nekoliko godina, 2005. kada je urologinja Helen O’Connell odlučila da malo podrobnije istraži ovaj zanemareni organ. Naime, O’Connell se i kao studentica medicine često pitala zašto je anatomija penisa tako detaljno prikazana i diskutirana u udžbenicima, dok je anatomija klitorisa zapravo samo svođena na jednu oznaku.

1998. ona publikuje jedan od prvih detaljnijih radova na temu anatomije klitorisa i njegove veze s uretrom, a 2005. i rad o anatomiji klitorisa u kojem je koristila i MRI. Ispostavilo se da klitoris nije samo “mali zakržljao penis” kako su ga do tada opisivali, nego vrlo osebujan, razgranat i dobro inerviran organ. Možda najviše liči na cvijet orhideje.

Ono što se obično na crtežima  anatomije označava kao klitoris,  zapravo je samo vrh ledenog brijega. Oko 90% anatomije ovog dijela tijela je skriveno od očiju.

Cjelokupni klitoris dugačak je oko 9-11 cm, a sastoji se od “glave”, tijela, “nogu” i nastavaka i cijeli je erektilan, odnosno nabubri pri seksualnom uzbuđenju. Evo kako to izgleda (ukucajte “3D clitoris Etsy”):

 

 

 

Glavić ili ‘glava’ klitorisa napravljena je od gusto zbijenih živaca i vani je, može se vidjeti i dodirnuti u vulvi. Međutim, ovo je i najosjetljiviji dio klitorisa i direktna stimulacija ovog – jedinog vidljivog dijela – je za dosta žena neugodna i bolna, destimulirajuća u najmanju ruku.

Tijelo, noge i nastavci klitorisa su unutra i sastoje se od erektilnog tkiva. Ne možemo ih vidjeti, oni obavijaju vaginu i uretru.

Upravo su nastavci klitorisa, koji se poput krila ili latica spuštaju s obje strane rodnice i uretre odgovorni za veliko zadovoljstvo, a podražaj nastaje kada ih se stimulira kroz unutrašnjost dna rodnice. To je jedan od razloga zašto se penetracija može osjećati dobro jer su ovi dijelovi klitorisa izgrađeni od erektilnog tkiva, a uzbuđenjem otiču, postaju veći i osjetljiviji, što proizvodi osjećaj zadovoljstva.

Ti nastavci klitorisa koji mogu nabubriti su vrlo vjerovatno ono što se naziva G-tačkom i prave ispupčenje u zidu vagine. Moguće je da famozna G-tačka i ne postoji.

Neki su stava da je funkcija klitorisa isključivo orgazam, dok drugi kažu da indirektno, upravo time što omogućava orgazam, klitoris ima i drugu, reproduktivnu funkciju. U članku objavljenom u Clinical Anatomy, pokazano je da klitoris igra važnu ulogu u reprodukciji, aktivirajući niz nervnih aktivnosti koje dovode do pojačavanja vaginalnog krvotoka, pojačane lubrikacije vagine te mijenjanje položaja vrata maternice, što, paradoksalno, usporava spermatozoide i istovremeno poboljšava njihovu pokretljivost.

Za kraj, jedna verzija priče iz grčke mitologije o tome kako je prorok Tiresija oslijepio: kao mlad Tiresija je našao zmije koje su se parile i udario ih štapom. Kao kaznu zbog toga, božica Hera ga je pretvorila u ženu. Kao žena Tiresija je čak imao i djecu, a služio je kao Herina sveštenica (i elitna prostitutka, usput budi rečeno). Nakon sedam godina provedenih kao žena, Tiresija je opet naišao na par zmija koje su se parile, ali ih ovaj put nije zlostavljao i kao nagradu ga je Hera vratila u muškarca. Međutim, jedne prilike se Hera svađala sa Zeusom oko toga ko više uživa u seksu. Hera je tvrdila da su to muškarci, a Zeus da žene više uživaju u seksu. Obratili su se Tiresiji kao čovjeku koji je bio i žena i muškarac, da kaže svoje mišljenje i Tiresija je bez puno dvoumljenja rekao da žene više uživaju, zbog čega ga je Hera oslijepila.

 

Priču o Helen O’Connell i njenim istraživanjima klitorisa pronađite ovdje.