Koliko ste puta čuli u kolokvijalnom govoru kako “seks troši kalorije” i šale na račun toga? E, pa praktično ništa od toga, možete i da ga ne upražnjavate, neće se puno odraziti na potrošnju kalorija. Niti smije da vam padne na pamet kako to treba biti dio vašeg režima održavanja kondicije i da preskačete fizičku aktivnost jer, eto, “često radite one stvari”.
 
Naučnici su upoređivali potrošnju kalorija kod parova prilikom “onih aktivnosti” i prilikom prave fizičke aktivnosti. Rad o tome je objavljen u Plos One 2013. pod naslovom Energy Expenditure during Sexual Activity in Young Healthy Couples”.
 
U ovom radu je pokazano kako prosječna potrošnja kalorija pri seksu iznosi 84 kcal, a po minuti 3.5 kcal/min. Prosječni utrošak energije tokom seksualne aktivnosti bio je 101 kcal ili 4.2 kcal/min kod muškaraca i 69.1 kcal ili 3.1 kcal/min kod žena. Što i nije bogznašto. Gram masnoća daje oko 9 kcal, a gram ugljikohidrata oko 4 kcal. Suštinski, seks vam ne može potrošiti ono što ste pojeli za večeru.
 
Naravno, to je vro logično i dobro za nas – zamislite kako bi bilo da seks troši više energije nego što je prosječnim obrokom dobijemo? Onda bi to bila skupa aktivnost, energetski bi organizam dovodila u deficit, a ako računamo da organizmi moraju proizvesti spermu i gamete te ako imamo u vidu potrošnju energije i sredstava da bismo zaveli partnera – praktično se ne bi ni isplatio.
 
Ako mislite da se u istraživanju radilo o neki blagim i manje pokretnim aktivnostima te da ste vi u stanju potrošiti više energije – ne hvalite se. Tačno je da se radilo o prosječnom seksu, s prosječnim trajanjem, ali razni rubni slučajevi i nisu materijal za statistiku. Također, dugotrajan seksualni odnos s evolutivne i energetske tačke gledišta nije dobar za održanje vrste i zdravlje individue. 
 
To ne znači da nema nikakvih zdravstvenih benefita od seksualne aktivnosti: povećan broj srčanih otkucaja djeluje kao blagi kardio, a oslobađanje neurotransmitera doprinosi osjećaju sreće. 
 
Što se same potrošnje kalorija tiče – ako nemate oko 150 minuta orgazma sedmično, prihvatite se fizičke aktivnosti, vježbanja, šetnje, nešto. Prema podacima koje daje Harvard, osoba teška 70 kg za 30 minuta prsnog plivanja potroši 372 kcal, trčanja oko 300 kcal, stajanja u redu 47 kcal, pranja prozora 167 kcal, brzog plesa oko 223 kcal…