Samo šest sati nakon svog prvog leta, sonda Peregrine tvrtke Astrobotic Technology doživjela je tehnički kvar. Otprilike šest sati nakon lansiranja 8. januara 2024., svemirska letjelica Peregrine suočila se s tehničkim poteškoćama koje bi mogle osuditi njen put prema Mjesecu. Astrobotic Technology, privatna američka tvrtka koja posjeduje letjelicu, objavila je da je Peregrine imao curenje i gubitak raketnog goriva potrebnog za slijetanje na Mjesec. Budućnost misije sada je neizvjesna.

Prva privatna lunarna sonda na putu je prema Mjesecu, nakon uspješnog lansiranja iz Floride, danas je trebala otpremiti pet NASA-inih tereta (za što je agencija platila 108 miliona dolara za njihovu isporuku) i 15 drugih eksperimenata na Mjesec. Instrumenti, uključujući uređaje za mjerenje razina radijacije, površinskog leda i magnetskih polja, izgrađeni su kako bi prikupili podatke o resursima Mjeseca i potencijalnim rizicima za potencijalno naseljavanje ljudi.

Kontroverzno je da sonda također nosi ljudske kremirane ostatke, uključujući one pisca Arthura C. Clarkea; tvorca Star Treka Genea Roddenberryja; Roddenberryjevu suprugu i sina; te Nichelle Nichols, Jamesa Doohana i DeForesta Kelleyja, koji su igrali uloge Nyote Uhure, Montgomeryja Scotta i dr Leonarda McCoyja, redom, u kultnom naučnofantastičnom showu Zvjezdane staze. Pohranjeni uz te ostatke su uzorci DNA predsjednika SAD-a Georgea Washingtona, Dwighta Eisenhowera, Johna F. Kennedyja i Ronalda Reagana.

Astrobotic je prva od tri američke tvrtke koje šalju sondu na Mjesec ove godine. S Intuitive Machines i Firefly Aerospace, tvrtka je ušla u novo javno-privatno partnerstvo s NASA-om koje će poslati još pet misija našem lunarnom suputniku do 2024.

U sklopu tog partnerstva, NASA djeluje kao “kupac”,  ustupajući mjesto tvrtkama u dizajniranju svemirskih letjelica i planiranju misija – aranžman za koji agencija tvrdi da će smanjiti troškove, ubrzati razvoj i potaknuti inovacije. Stoga NASA kaže da može podnijeti neke neuspjehe, ali gubitak misije ipak ima značajne posljedice.

Međutim, vođe Navajo Nationa kritikovale su lansiranje jer sonda nosi kontroverzni teret na putu prema lunarnoj površini – ljudske ostatke.

Predsjednik Navajo Nationa Buu Nygren u otvorenom pismu NASA-i i američkom Ministarstvu prometa napisao je da “mi to [Mjesec] smatramo dijelom naše duhovne baštine” i smatraju ga “objektom  poštovanja”. Stoga slijetanje ljudskih ostataka na Mjesec “je ravno oskvrnjivanju ovog svetog prostora”, napisao je u pismu datiranom 21. decembra.

Nygren je također napisao da su NASA i Ministarstvo prometa trebali konsultovati Navajo Nation o sadržaju letjelice mnogo prije lansiranja. Nygren je zatražio odgodu lansiranja kako bi se o tome moglo raspravljati.

Od 1999. NASA ima sporazum s Navajo Nationom da ih obavijeste o bilo kakvim ljudskim ostacima koji se šalju na Mjesec, nakon što je Lunarni prospektor orbiter NASA-e, koji je nosio urnu astrogeologa Eugena Shoemakera, namjerno srušen na površinu Mjeseca.