Da li ste se možda pitali koja je to bila prva molekula nastala nakon Velikog praska? Znamo tj. imamo prilično dobre modele da su u prvim trenucima postojale neke čestice kratkog života, ali niti jedna od njih zapravo nije molekula, nego se radi o subatomskim česticama. 

 
E, prema radu objavljenom jučer u časopisu Nature, pod naslovom “Astrophysical detection of the helium hydride ion HeH+”, sada i znamo o kojoj se molekuli radilo.
 
Kada je svemir nastao za vrijeme Velikog praska prije oko 13,8 milijardi godina, počele su se dešavati određene hemijske reakcije koje su oblikovale prve molekule. Te prve molekule su stvorile svijet kakav mi znamo, ali mi te molekule više ne detektujemo.
 
HeH+, helijumov hidridni jon, je već godinama važio za najboljeg kandidata za “prvu molekulu u svemiru”, ali naučnici svoje hipoteze nisu mogli dokazati, sve do spomenutog rada u Nature. Još od 1925. postoje ove teze, a 1970. su astrohemijski modeli ojačali hipotezu.
 
Nakon Velikog praska, HeH + se formirao u molekularnoj vezi kada su se kombinirali helijumovi atomi i protoni vodika. Kasnije se ta molekula raspala na molekule vodika i atome helija. Oba elementa su dva najzastupljenija u cijelom svemiru. 
 
Kako bi detektovali ovaj jon, naučnici su koristili SOFIA, Stratosfersku opservatoriju za infracrvenu astronomiju i modificirani Boeingov mlaznjak s teleskopom koji može letjeti iznad donje atmosfere. Spektrometar visoke rezolucije nazvan GREAT je pomoću SOFIA detektovao molekulu u planetarnoj nebuli NGC 7027.