Marsha Ivins je američka inženjerka i astronautkinja te promotorka nauke. Možda ju je neko od vas vidio i uživo jer jer nekoliko puta bila gost US ambasada i Američkih kutaka u našem regionu, pa i u BiH.

Mršava dugokosa, visprena žena nevjerovatne snage i jednostavnosti, Marsha je već sada uzor mnogim djevojčicama. Često u izjavama za medije naglašava kako je od malena željele biti astronaut, jer je upravo kada je ona bila dijete i započeo američki svemirski program. Kada joj je bilo 10 godina, u svemir je otišao prvi Amerikanac, Alan Shepard. Narednih devet godina, mala Marsha je mogla pratiti napredak programa Mercury, Gemini i Apollo. Drugim riječima, Marsha pripada generaciji koja je rasla uz NASA.

Bila je tinejdžerica kada se dogodilo prvo slijetanje na Mjesec, a mogla je lijepo pratiti razvoj ljudskoih poduhvata u svemiru. Ova veteranka iza sebe ima 5 Space Shuttle misija: STS-32 (1990), STS-46 (1992), STS-62 (1994), STS-81 (1997) i STS-98 (2001). Ukupno je provela 55 dana u svemiru. Penzionisala se krajem 2010.

Ivins je rođena 15. aprila 1951. u Baltimoru (Baltimore), savezna država Maryland, u porodici jevrejskog porijekla. Diplomirala je srednju školu Nether Providence u Wallingfordu u Pensilvaniji 1969. godine i stekla zvanje B. Sc. avionskog inženjerstva na Univerzitetu Colorado u Boulderu 1973.

Radila je za NASA-in Johnson Space Center da bi 1980. godine bila  imenovana za inženjera leta i kopilota u NASA-inom administrativnom avionu Godine 1984. Ivins je izabrana za kandidata za astronaute.

U jednom od svojih intervjua, Ivins govori o nijansama Zemlje iz svemira. Vjerovatno se radi o najljepšem i najspektakularnijem pogledu – koji nikada nećemo doživjeti vidjeti uživo, i jedino nam preostaje gledati nešto tako očima drugih – astronauta pout Marshe Ivins. Ona Zemlju opisuje kao najnevjerovatniju nijansu plave, povremeno prožetu bijelim, te priča kako i kontinenti imaju različite nijanse zemljanih boja – Australija koja je crvenkasta, Afrika koja je smećkasta itd.
Jedna od najpoznatijih fotografija astronauta jeste upravo ona Ivinsove, sa dugačkom kosom koja lebdi u bestežinskom stanju. Iz Wired prenosimo neka njena iskustva iz svemira, a ostatak tog tekst možete pročitati na ovom linku.
Jedno od najčudnijih iskustava u svemiru jedno je od najjednostavnijih na Zemlji: spavanje. Na šatlu prikopčate vreću za spavanje na zid ili strop ili pod, gdje god želite i uđete unutra. To je poput kampiranja. Vrećica ima otvore, tako da ćete provući ruke, a zatim ih izvući kako biste zakopčali vreću. Zategnete čičak trake oko sebe i ušuškate se.  Zatim vežete glavu na jastuk – blok pjene – drugom čičak-trakom. Ako ne “utaknete” ruke u vreću, one počnu lebdjeti pred vama. Ponekad se probudite ujutro i vidite da vam ruka pliva ispred lica i mislite: „Vau! Što je to? “Dok ne shvatite da je vaša.”
Ovaj tekst nastao je uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH u okviru projekta “U.S. Scientists Who Changed the World” i zahvaljujemo se Ambasadi SAD.