Najstariji genetički podaci o rođaku naše vrste Homo sapiens, izvađeni su iz dva miliona godina starih zuba drevne vrste hominina Paranthropus robustus. Genetički podaci, interesantno, dolaze iz sekvenci proteina, a ne iz DNK, koja je manje otporna brže se razgrađuje. Fosili su pronađeni u spilji u Južnoj Africi.

Istraživači su koristili masenu spektrometriju za analizu stotina aminokiselina u caklini svakog uzorka.

Jedan protein zubne cakline koji su pronašli, nazvan amelogenin-Y, proizvod je gena AMELY na Y hromosomu. Njegova prisutnost u dva uzorka omogućila je istraživačima da zaključe da zubi pripadaju mužjacima. Jedan od njih prethodno je pripisan ženki na temelju male veličine. Druga dva zuba nisu imala znakove amelogenina-Y i sadržavala su verziju proteina X-hromosoma (proizvod gena AMELX), što je autore navelo na zaključak da su uzorci vjerovatno bili od ženki.

Istraživači su identifikovali spol hominina kojima su pripadali zubi i potvrdili da su Homo sapiens, Neandertalci i Denisovci međusobno bliži nego što su s Parantropusima. Naučna zajednica još uvijek nije odlučila hoće li drevni proteini pomoći u postizanju konsenzusa oko slike evolucije hominina, koja je trenutno uglavnom izgrađena od oblika kostiju. Rad je za sada na preprint platfori BioRxiv, pod naslovom “Enamel proteins reveal biological sex and genetic variability within southern African Paranthropus”.