Kvalitetan i kvantitativno dobar san je važan za naš organizam, pogotovo mozak. Čak i živa bića koja nemaju mozak moraju spavati kako bi obnovili nervni sistem. Ovaj put, naučnici u radu objavljenom nedavno u Nature daju prilično uvjerljive dokaze da postoji tajna veza zbog koje bi nam nedostatak sna mogao začepiti krvne sudove.
U radu objavljenom 13. februara 2019. pod nazivom Sleep modulates haematopoiesis and protects against atherosclerosis” pokazano je kako je san izuzetno važan mehanizam za regulaciju stvaranja posebnih stanica imunog sistema uključenih u stvaranje aterosklerotičnih naslaga. Stanice bijele krvne loze, zvane monociti, ali i neutrofili, dolaze na mjesta u krvnim sudovima u kojima se stvaraju nakupine masnoća. Međutim, ove stanice ne doprinose oslobađanju od plaka nego zapravo još više doprinose začepljenju.

Naučnici sa Harvard Medical School i Massachusetts General Hospital u Bostonu su željeli istražiti zašto se ovo dešava i stvorili hipotezu da to ima neke veze sa snom ili njegovim nedostatkom.
 
Kako bi to istražili, koristili su miševe koji su skloniji stvaranju aterosklerotičnog plaka i onda tim miševima ometali san. Ne zvuči baš lijepo, ali da vidimo šta se desilo neispavanim miševima. Kod takvih miševa je pronađen veći broj stanica bijele krvne loze, monocita i neutrofila. Znate i sami – kada vam je povećan broj ovih stanica, nešto nije baš dobro.
 
Dakle koji je mehanizam bio uključen u to da nedostatak sna povećava broj stanica koje pospješuju stvaranje aterosklerotičnog plaka?

Naučnici su pogledali šta se dešava sa hipotalamusom, dijelom mozga koji je uključen u regulisanje sna i budnosti. Pronašli su da je kod manjka sna smanjeno lučenje jedne signalne molekule koju hipokampus proizvodi, a koja se zove hipokretin. Ova molekula je otkrivena 1998. godine i vezana je za povećanje apetita, ali je brzo shvaćeno da hipokretin potiče budnost. Dakle nedostatak hipokretina je možda u korelaciji sa povećanjem stanica imunog sistema. 

 
Trebalo je naći stanice koje imaju receptore za hipokretin – i nađene su. To su stanice bijele krvne loze u koštanoj srži, zapravo prekursori monocita i neutrofila. Zapravo, hipokretin koči proizvodnju ovih stanica. Sad je stvar jasnija: manje sna znači manje hipokretina, a to znači proliferaciju stanica imunog odgovora koje pogoršavaju začepljenje krvnih sudova!
 
Zapravo, otkrivena je praktično veza koštana srž-mozak.