Beauty sleep nije samo beauty sleep nego vas štiti i od – bola. Deprivacija sna pojačava osjećaj bola, a nove studije su i pokazale zašto je to tako. Sheme signalizacije u mozgu koji je pretrpio nedostatak sna i u mozgu koji nije nisu iste i to utječe na percepciju bola, pokazala je jedna studija sna, objavljena The Journal of Neuroscience, pod nazivom The pain of sleep loss: A brain characterization in humans”

 
Na Univerzitetu Kalifornija, Berkeley, Matthew P. Walker i njegov tim su izložilli dobrovoljce deprivaciji sna i onda testirali njihov prag boli na temperaturu. Dobrovoljci su morali odrediti najnižu temperaturu koju doživljavaju bolno nakon što im je uskraćen normalan san.
 
Pokazalo se ono što je bilo očekivano – ljudi koji su iskusili manjak sna su izvještavali da su im niže temperature stvarale osjećaj bola, dok, ukoliko su dobrovoljci bili naspavani, bol i nepodnošenje nadražaja su osjetili pri nešto malo višim temperaturama.
 
Ovo je koreliralo sa većom aktivnošću regija mozga koje procesuiraju signal bola kod osoba sa deprivacijom sna u odnosu na naspavane.
 
Zaključak autora studije jeste da dobar san predstavlja dobru strategiju u borbi sa bolom. Dakle – naspavajte se. Ne zaboravite ni da je san bolji za jačanje imunog sistema nego suplementi.