Osjetljivost na GDF15, hormon koji luči fetus u majčinom tijelu, može biti razlog zbog kojeg neki ljudi doživljavaju hyperemesis gravidarum – teške jutarnje mučnine i povraćanje tokom trudnoće.

U radu, objavljenom 13. decembra 2023. u Nature, pod naslovom “GDF15 linked to maternal risk of nausea and vomiting during pregnancy“, pokazano je kako GDF15 ili tvar koju luči fetus, može uzrokovati teške mučnine u trudnoći.

Inače ovo nije prvi put da se GDF15 povezuje sa teškim oblicima jutarnje mučnine u trudnoći. Jedan rad o ovoj vezi objavljen je u Nature Communications 2018. pod naslovom “Placenta and appetite genes GDF15 and IGFBP7 are associated with hyperemesis gravidarum“.

Hyperemesis gravidarum je ozbiljan medicinski problem koji se javlja tokom trudnoće i karakterizira ga teška mučnina i često povraćanje. Ovo stanje ide iznad uobičajenih jutarnjih mučnina u trudnoći i može značajno utjecati na zdravlje trudnice. Žene koje pate od hyperemesis gravidarum (HG) često se suočavaju s ozbiljnim gubitkom tjelesnih tekućina, dehidracijom, gubitkom težine te mogu doživjeti niz drugih komplikacija. Uzrok ovog stanja nije potpuno jasan, ali neki istraživači sugeriraju da osjetljivost na hormon GDF15, koji luči rastući fetus, može igrati ulogu u njegovom razvoju.

GDF15, ili Growth Differentiation Factor 15, je proteinski faktor rasta koji se izražava u tijelu i igra ulogu u raznim fiziološkim procesima. Ovaj protein ima širok raspon funkcija, uključujući regulaciju rasta ćelija, apoptozu (programiranu ćelijsku smrt), upalne procese i energetsku homeostazu. GDF15 je također poznat po svojoj ulozi u regulaciji apetita i tjelesne mase.

GDF15 stvara se u niskim razinama u svim tkivima mimo trudnoće. Međutim, žene s rijetkom mutacijom u genu koji kodira GDF15 imaju neobično niske razine hormona izvan trudnoće. Studija pokazuje da su te žene izložene većem riziku od HG-a tokom trudnoće, kada su iznenada izložene visokim razinama GDF15. Ali ako njihov fetus također nosi mutaciju, manja je vjerovatnost da će doživjeti teške simptome.

Žene koje su imale visoke nivoe hormona GDF15 prije trudnoće bile su manje sklone razviti  ekstremne jutarnje mučnine tokom perioda bremenitosti. Osobe koje imaju niske razine GDF15 mogu dobiti sve veće doze hormona tokom perioda prije začeća kako bi se postigla manja osjetljivost na njega. Također, možda je moguće razviti antitijela koja bi spriječila ovo stanje.