Potkraj novembra 2023. objavljeno je kako je otkrivena energetski moćna kosmička zraka. Poslije će ovaj fenomen dobiti i jedno vrlo mitološko, prijemčivo ime. Amaterasu čestica, nazvana prema božici Sunca u japanskoj mitologiji, bila je ultra-visokoenergetska kosmička zraka otkrivena 2021. godine, a kasnije identificirana 2023. godine koristeći opservatorij Telescope Array Project u državi Utah, Sjedinjene Američke Države.

Amaterasu by Utagawa Kunisada (歌川国貞), 1856 [crop of larger artwork, public domain]

Amaterasu, rad Utagawa Kunisada (歌川国貞), 1856 (javna domena)

Zraka je imala energiju veću od 240 eksa-elektronvolta (EeV) i prepoznata je putem dvadesetak čestica koje je poslala prema detektorima na tlu. Ova pojedinačna čestica čini se da je potekla iz Local Void (“Lokalna praznina”), praznog područja u svemiru koje graniči s našom galaksijom, Mliječnim putem.

Ova subatomska čestica, nevidljiva golim okom, ima ogromnu energiju, prema autorima nove studije objavljene u časopisu Science, pod naslovom “An extremely energetic cosmic ray observed by a surface detector array“.

Utvrđeno je da se takmiči s najenergetskijom pojedinačnom kozmičkom zrakom ikad zabilježenom, “Oh-My-God” česticom koja je otkrivena 1991. godine. Ranije prijavljeni događaji s izuzetno visokoenergetskim kozmičkim zrakama uključuju česticu od 320 EeV u 1991. godini (“Oh-My-God” čestica), česticu od 213 EeV u 1993. godini i česticu od 280 EeV u 2001. godini. To čini Amaterasu česticu trećom najmoćnijom kozmičkom zrakom koja je ikada bila otkrivena.

Šta to znači? Kolika je energija te čestice? Energija je tolika da ljudski um ne može pojmiti te brojeve, ali probamo.

Događaj je aktivirao 23 detektora, s izračunatom energijom od otprilike 244 eksa-elektronvolta.

Za poređenje, 1 eksa-elektronvolt jednak je 1 milijardi giga-elektronvolta, a 1 giga-elektronvolt je 1 milijarda elektronvolta. To bi značilo da je Amaterasu čestica 244.000.000.000.000.000.000 elektronvolta. Tipična energija elektrona u polarnoj auri iznosi 40.000 elektronvolta, prema NASA-i. Ultra-visokoenergetska kosmička zraka nosi desetine miliona puta više energije nego bilo koji ljudski stvoreni akcelerator čestica poput Velikog hadronskog akceleratora, najmoćnijeg ikada izgrađenog akceleratora trenutno.

Kosmičke zrake su nabijene čestice koje putuju kroz svemir i neprestano padaju na Zemlju. Niske energetske kosmičke zrake mogu potjecati od Sunca, ali izuzetno visokoenergetske su rijetkost. Smatra se da stižu na Zemlju iz drugih galaksija i izvan galaktičkih izvora.

Ako pružite ruku, jedna (kozmička zraka) prolazi kroz dlan vaše ruke svaku sekundu, ali to su stvarno niski energetski događaji“, rekao je koautor studije John Matthews, istraživački profesor na Univerzitetu u Utahu.

Uprkos godinama istraživanja, tačno porijeklo ovih visokoenergetskih čestica još uvijek nije jasno. Smatra se da su povezane s najenergetskijim pojavama u svemiru, poput onih koje uključuju crne rupe, izbijanja gama-zračenja i aktivne galaktičke jezgre, ali dosad otkrivene najveće čestice čini se da potječu iz praznina ili praznog prostora – gdje se nisu dogodili nasilni nebeski događaji.

 

Naslovna ilustracija je generisana pomoću AI alata.