Sve vakcine (cjepiva) su jako važne jer smanjuju rizik obolijevanja od nekih bolesti koje mogu imati teške komplikacije, ili smrtni ishod.  No nekoliko vakcina nam je baš naročito važno, posebno u ranom djetinjstvu. Nekoliko drugih vakcina, poput one protiv humanog papiloma virusa, primaju se u tinejdžerskoj dobi a štite nas kao odrasle od raka.

 1. MMR: zaštita od morbila, zauški i rubeole

MMR vakcina igra ključnu ulogu u zaštiti djece od tri ozbiljne bolesti – morbila, zauški (zaušnjaka) i rubeole. Ova vakcina se obično daje u dvije doze, prva između 12. i 15. mjeseca, a druga prije polaska u školu. Nemojte propustiti niti jednu od ovih doza, s obzirom da se visok nivo zaštite postiže upravo drugom dozom ove vakcine. Nakon druge doze efikasnost ove vakcine iznosi oko 97%.

Inače, da se ne zbunite – ova vakcina se kod nas zove još i MRP vakcina prema prvim slovima naziva za ove bolesti – morbili, rubeola i parotitis (zaušnjaci).

 Morbili su visoko zarazne i mogu izazvati ozbiljne komplikacije. Nikako nisu neka bezazlena bolest. 

  • Oko 1 od 5 nevakcinisanih osoba koje dobiju morbile biće hospitalizirano. 
  • 1 od svakih 1.000 osoba s ospicama razviće oticanje mozga, što može dovesti do oštećenja mozga. 
  • 1 od 10 djece oboljele od morbila dobiće upalu uha.
  • Čak 1 od 20 djece s morbilima može dobiti upalu pluća.
  • 2 na 1000 oboljelih budu smrtni ishodi ove infekcije.

Zaušci i rubeola također imaju rizik od ozbiljnih problema. Rubeola je opasna ako se zarazi trudnica u prvom tromjesečju bremenitosti, jer ovaj virus oštećuje plod. Zaušnjaci mogu dovesti do kasnije neplodnosti kod muškaraca. 

MMR vakcina je ključna za stvaranje kolektivnog imuniteta. Štiteći svoje dijete, štitimo i zajednicu u cjelini. Radi se o efikasnoj i sigurnoj vakcini koja je 40 godina u upotrebi.

Nemojte čekati da dijete prohoda i progovori za ovu vakcinu, jer time ugrožavate zdravlje svog djeteta. MMR vakcina nije povezana s razvojnim poremećajima. Bolesti, od kojih ova vakcina štiti, ugrožavaju zdravlje i život vašeg djeteta.

Više o ovoj vakcini pročitajte na Vakcine.ba.

cjepiva

 

 

2. DTaP-HiB-polio petovalentna vakcina Pentaxim: višestruka zaštita od pet opasnih bolesti

Ova vakcina pruža zaštitu od pet teških bolesti – difterije, tetanusa, pertusisa (veliki kašalj, hripavac), Hemofilus influence tipa B (HiB) i dječje paralize (polio). DTaP-HiB-polio vakcina se obično primjenjuje u seriji doza tokom prve dvije godine djetetovog života. 

Difterija i veliki kašalj su bakterijske infekcije koje mogu izazvati ozbiljne respiratorne probleme, posebno opasne i smrtonosne za djecu mlađu od 5 godina. Tetanus je smrtonosna bolest koja izaziva jezovite grčeve, a zaraziti se možemo i pri igri, dok HiB može uzrokovati ozbiljne infekcije mozga i vrata. Polio, također poznat kao dječja paraliza, je virusna bolest koja može uzrokovati trajne neurološke probleme, paralizu i invaliditete.

Osnovna vakcinacija (primovakcinacija) ovom vakcinom se vrši u tri doze u prvoj godini života, a potom treba primiti i revakcine. 

Više o ovoj vakcini pročitajte na Vakcine.ba.

 

3. BCG: zaštita od ozbiljnih oblika tuberkuloze

BCG vakcina pruža zaštitu od tuberkuloze, bakterijske infekcije koja najčešće pogađa pluća. Ova vakcina obično se daje novorođenčadi u područjima s povećanim rizikom od tuberkuloze. Iako BCG vakcina ne pruža potpunu zaštitu od svih oblika tuberkuloze, može značajno smanjiti rizik od ozbiljnih komplikacija. Tuberkuloza je zarazna bolest koja se prenosi zrakom, pa je važno pravovremeno vakcinisati djecu kako bi se smanjio rizik od infekcije u dobi kada su djeca najosjetljivija.

Više o ovoj vakcini pročitajte na Vakcine.ba.

4. Hepatitis B vakcina: prevencija hepatitisa B i raka jetre

Hepatitis B vakcina pruža zaštitu od virusa hepatitisa B, koji može izazvati ozbiljne probleme jetre, pa čak i cirozu i rak jetre.

Ova vakcina se obično primjenjuje u 3 doze tokom djetinjstva. Hepatitis B se prenosi kontaktom s kontaminiranom krvlju ili drugim tjelesnim tekućinama. Vakcinacija je ključna za sprečavanje dugotrajnih infekcija i potencijalnih komplikacija poput ciroze ili raka jetre.

Više o ovoj vakcini pročitajte na Vakcine.ba.

5. HPV vakcina: zaštita od humanih papiloma virusa (HPV) i njima izazvanih kancera

HPV vakcina pruža zaštitu od određenih sojeva ljudskog papiloma virusa koji su povezani s rakom grlića maternice, genitalnih bradavica i drugih karcinoma povezanih s HPV-om. Preporučuje se da se vakcina primjenjuje prije početka seksualne aktivnosti, u ranoj tinejdžerskoj dobi, ali mogu je primiti i odrasli, samo će onda biti manje efikasna. Ova vakcina je ključna za smanjenje rizika od HPV infekcije i povezanih ozbiljnih zdravstvenih problema kod žena i muškaraca.

Postoje vakcine protiv HPV koje štite od 2, 4 ili čak 9 rizičnih tipova ovih virusa. Premda postoji veliki broj tipova ovih virusa, i premda vakcine ne štite od svih njih, vakcine štite od onih najrizičnijih poput 16 i 18. Neki drugi tipovi HPV-a nisu toliko opasni. 

Istraživanja su pokazala kako se u zemljama u kojima se već nekoliko desetaka godina koriste ove vakcine, broj slučajeva raka grlića materice drastično smanjio. Ova vakcina je sigurna i dobro istražena. 

Više o ovoj vakcini pročitajte na website-u Vakcine.ba: Gardasil, Gardasil 9 i vakcina protiv raka.

Vakcinacija (cijepljenje, imunizacija) je ključna komponenta brige o djetetovom zdravlju. Pruža zaštitu od ozbiljnih bolesti, stvara kolektivni imunitet u zajednici te doprinosi smanjenju širenja infekcija.

Pročitajte i Mitovi o vakcinama

cjepiva ili vakcine su sigurne