Dinosauri nisu izumrli. Zapravo su itekako živi, bar jedan ogranak ove grupe životinja. 

 

Ptice su se razvile iz skupine dinosaura koji se hrane mesom i nazivaju se teropodi. To je ista skupina kojoj je pripadao Tyrannosaurus rex, iako su ptice evoluirale iz malih teropoda, a ne velikih poput T. rexa. Najstariji fosili ptica stari su oko 150 miliona godina. Ove drevne ptice izgledale su prilično poput malih, pernatih dinosaura i imale su mnogo toga zajedničkog. Njihova su usta još uvijek sadržavala oštre zube. Ali s vremenom su ptice izgubile zube i razvile kljunove. Možete li zamisliti da se nađete licem u lice sa zubatim golubom?

Udžbenici biologije za osnovnu školu u BiH se drže tradicionalne evolutivne sistematike kada se radi o podjelama hordata, naročito kičmenjaka. S aspekta metodologije nastave biologije u osnovnim i srednjim školama, to je ispravan potez jer je tradicionalna podjela ribe-vodozemci-gmizavci-ptice-sisari učenicima mnogo jednostavnija za razumijevanje od filogenetske podjele. 

 
Ova druga podjela poštuje filogentske odnose, prema kojima su određene grupe parafiletske naspram drugih. Tako je grupa Reptilia parafiletska za Aves i Mammalia. Ukratko, ovakva podjela, koju većina naučnika koji se bave vertebratima koristi, nije jednostavna za razumijevanje bez velikog predznanja.
 
Dakle, ovdje ne kritikujem korištenje tradicionalne podjele, nego taj potez opravdavam i hvalim. Međutim isto tako moram istaći da niti jedan udžbenik nije objasnio porijeklo i evoluciju ptica.
 

Danas se ptice smatraju jedinom živućom linijom dinosaura teropoda, što ih čini najbližim srodnicima Tyrannosaurusa rexa. Drugim riječima, dinosauri nisu izumrli, kako nas uče ove udžbenici.

 

 

 
Paleontolozi su već neko vrijeme sigurni da su ptice evoluirale od gmizavaca i to je bilo jasno od vremena otkrića Archaeopteryxa, ranog oblika koji je imao zube u kljunu i rep više sličan repu današnjih reptila. Zapravo, da nije perja koje se moglo naći na fosilu, Archaeopteryx lithographica bi bio svrstan u dinosaure. Danas se ovaj fosil smatra prelaznim oblikom i ne svrstava se u ptice. Ptice dijele mnogo toga sličnog sa gmazovima: embriji ptica se razvijaju unutar amniotskog jajeta. Ptice, poput gmazova, imaju kloaku, a kosti koje podupiru tijelo su slične u obje grupe. Međutim sa otkrićem pernatih dinosaura, postalo je jasno i koji su to reptili bili u pitanju: teropodi. Ili, još specifičnije, ptice su se razvile od Maniraptora, granu u koju spadaju još i Oviraptosauria, Therizinosauria, Dromaeosauridae, Troodontidae i još neke.
 
Jedna vrsta iz grupe dromaeosaurusa. Izvor, Wikipedija, by Emily Willoughby
Rekonstrukcija jednog oblika iz grupe Oviraptosaurus
 
 
Prema reviziji iz 1986g, koju je uradio Jacques Gauthier, ptice spadaju u Avialae, grupu koja je 2001. redefinisana kao grupa u koju spadaju svi pernati krilati dinosauri teropodi koji su se kretali mahanjem krila poput današnjih ptica (izvor: Gauthier, J., and de Queiroz, K. (2001). “Feathered dinosaurs, flying dinosaurs, crown dinosaurs, and the name Aves.” Pp. 7–41 in New perspectives on the origin and early evolution of birds: proceedings of the International Symposium in Honor of John H. Ostrom (J. A. Gauthier and L. F. Gall, eds.). Peabody Museum of Natural History, Yale University, New Haven, Connecticut, U.S.A.
Screenshot, izvor: Wikipedia

 

 

 

 

Prema Gauthierovoj interpretaciji, Archaopteryx spada u Avialae, ali ne i u Aves. Sve Avialae nisu ptice – Aves se odnosi samo na jednu, najodvedeniju i recentnu grupu Avialae te su stoga sve ptice Avialae.