Nisam ljubitelj Red Bulla, a ni drugih energetskih pića. Sam Red Bull mi ima okus šumeće tablete željeza, gaziranog soka okusa borovnice i smrdi mi. Ali, da je istina da je Red Bull baš opasan zbog toga što sadrži taurin?

Prema referenci koju navodi sam proizvođač, u ljudskom tijelu se nalazi prirodno oko 70X više taurina nego u jednoj limenci Red Bulla. Suštinski, taurin čini 0.1% tjelesne težine odrasle osobe, što znači da neko težak 80 kg ima oko 80 grama taurina u sebi, što nije beznačajna količina.

Taurin je prirodni sastojak našeg organizma, baš kao, recimo, hijaluronska kiselina ili konenzim Q10. Ono što proizvođač griješi, jeste to da taurin označava kao aminokiselinu. Ista greška se događa čak i u naučnoj literaturi. Da bi nešto bilo aminokiselnina, mora imati i karboksilnu (-COOH) i amino (-NH2) grupu, a taurin to nema. Također, netačno je da se dobija iz žuči ili urina bikova: naime, taurin je prvi put izolovan 1827. iz žuči vola i tako je ova molekula dobila ime, prema latinskom “taurus, tauri, m.” koje opet, dolazi iz grčkog  ταῦρος, u značenju bik.

 

Taurin

 

Dakle, šta je to taurin?

To je 2-aminosulfonska kiselina – ima amino grupu i sulfo grupu (–SO3H ), a to je čini vrlo neobičnim i rijetkim spojem u svijetu organske hemije. Zapravo, to je organska kiselina sa amino grupom. To također znači da taurin ne učestvuje u biosintezi proteina, ne izgrađuje bjelančevine. Također je antioksidans koji djeluje na jone kadmijuma i olova.

Taurin je bitan za proizvodnju žuči, za modulaciju intracelularnog slobodnog kalcijuma, važan je za pravilan rad retine i mozga. Deficijencija taurina dovodi do kardiomiopatije, poremećaja u razvoju, poremećaja finkcije bubrega i oštećenja neurona retine.

Taurin ima i u majčinom mlijeku. Postoje dokazi da taurin ima važnu ulogu u apsorpciji masti u crijevima, jetrenoj funkciji te razvoju sluha i vida kod nedonoščadi ili male porođajne težine. Taurin se dodaje u adaptirano mlijeko.
Ovo bi značilo da bi nam taurin iz Red Bulla mogao biti koristan, ali stvar je u tome što nam uglavnom nije potreban jer ga imamo dovoljno. U energetskim pićima se nalazi od 1000 do 2000 mg taurina, a u našem organizmu, u zavisnosti od tjelesne mase, ima ga mnogo više. Dnevne potrebe organizma za taurinom iznose oko 40-400 mg dnevno. Striktno veganska ishrana znači i mali, beznačajan unos taurina te su vegani najviše u opasnosti da imaju deficijenciju ove tvari.

Mišljenje Evropske komisije o kafeinu, taurinu i drugim sastojcima energetskih pića iz 1999. je jasna: taurin i druge spomenute supstance nemaju teratogeno, genotoksično ili karcinogeno dejstvo, ali imaju određen pozitivan učinak na hormonalni odgovor. U tom tekstu se kaže kako nije jasno da li je taj učinak posljedica taurina ili glukuronolaktona. Međutim, također se naglašava da, zbog povećanog udjela ugljenih hidrata, ovo i nisu najbolji izvori taurina.

Ipak, prekomjerna konzumancija Red Bulla nije preporučljiva, pogotovo ne onima koji već imaju probleme kardiovaskularnog sistema, prije svega zbog velike količine šećera i kofeina.