Sedmična doza lijeka semaglutida, koji se prodaje kao Wegovy i Ozempic i prepisuje pacijentima s dijabetesom tip 2 koji su pretili, čini se da smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara i smrti od kardiovaskularnih bolesti za 20%. To sugeriše da semaglutid i drugi članovi nove generacije lijekova koji oponašaju hormone ne rade samo na gubitku težine i regulaciji nivoa glukoze u krvi i apetita.

Rezultati su prvi koji pokazuju da semaglutid štiti od ozbiljnih epizoda kardiovaskularnih bolesti kod ljudi koji nemaju dijabetes tipa 2. Ovo bi moglo značiti da bi lijek mogao biti nešto što zaslužuje svoje mjesto u preventivnoj kardiologiji.

O samom se semaglutidu u formi Ozempica ili Wegovy mnogo se pisalo i pričalo – lijek je izazvao pravu pomamu kako sredstvo za mršanje što je izazvalo nestašice za one pacijente koji ga stvarno trebaju. Proizvođač, Novo Nordisk, jednostavno ne može proizvesti dovoljno lijeka. Wegovy je brendirano ime za jaču verziju ovog lijeka, koja trenutno nije dostupna u BiH.

Očekuje se da će potpuni rezultati ispitivanja biti predstavljeni na konferenciji kasnije ove godine. Ono što je do sada poznato je da je studija, nazvana SELECT, uključila 17.604 osobe koje su već imale kardiovaskularne bolesti, ali nisu imale dijabetes. Sudionici su primali injekcije Wegovyja ili placeba i praćeni su do pet godina. Oni koji su dobili lijek imali su manji rizik od srčanog udara, moždanog udara i smrti od kardiovaskularnih bolesti od onih koji su primili placebo.

Ono što je potrebno razumjeti u ovom slučaju jeste da li semaglutid djeluje protektivno protiv rizika od kardiovaskulrnih bolesti smanjenjem pretilosti i rizika od pretilosti ili ova molekula pokreće neke druge mehanizme.