Ovdje ću se osvrnuti na fenomen Simpsonovih/Simpsona i tendenciju žute stampe, botovskoh profila i portaldžinica da svako pola godine kaže kako je ova serija nešto predvidjela. Konkretno – koronavirus. Fact-check sajtovi poput Raskrinkavanje.ba i Faktograf.hr već su se osvrnuli na širenje dezinformacija, medijskih manipulacija i namjernih misintepretacija kako su Simpsoni najavili epidemiju koronavirusa, ali ja se ovdje želim osvrnuti i na nešto što ovi portali nisu uočili. 
 
Radi se epizodi iz 1993. godine, sezona 4, epizoda 21 (“Marge in Chains”). U epizodi je jasno naznačeno da se radi o virusu gripe, a ne o nikakvom koronavirusu i bolest se zvala “Osaka flu”/ – “Osaka gripa”. Homer i mnogi drugi stanovnici Springfielda su je zakačili preko pošiljki iz Japana koje su sadržavale sokovnike – jer su stanovnici Springfielda bili izmanipulisani kako trebaju piti smutije (e to su Simpsoni dobro predvidjeli!). Jedan japanski radnik nije htio uzeti bolovanje i došao je na posao sa gripom te je kihnuo u pošiljku. 
 
 
Drugi dio “Simpson predviđanja” se odnosio na jednu skroz drugu epizodu, iz sezone 22, epizoda 6, “The Fool Monty” i na screenshotu se vidi springfildski voditelj dnevnika Kent Brockman dok iza njega stoji “Apocalypse Meow” i opet je riječ o gripi, koju u crtanom prenose kućne mačke. Naslov iza voditelja “Apocalypse Meow” je prepravljen u “Corona virus”. 
 
 
Fact-check sajtovi su naveli ovu manipulaciju kao način na koji neki pokušavaju podići promet na svojim stranicama, što je tačno. Međutim, u uvrnutom svijetu teorija zavjera, narod koji u njih vjeruje, u ovakvim člancima i postovima vidi potvrdu svojih vjerovanja kako “svijetom upravljaju masoni”. Ovi ljudi vjeruju da su Simpsoni masonska serija i u ovakvim koincidencijama, koje mediji i botovi malo preprave da više liče na neku trenutnu situaciju, vide potvrdu svojih uvjerenja. Manipulacije sa serijom Simpsoni više čak nisu ni originalne, ali svaki put pobude znatiželju, sigurnica su za klikanja i hrana za ljubitelje teorija zavjera.