Neobični morski crv, zapravo cijela skupina njih, nose, zasluženo, i neobične naučne nazive. Upoznajte Peinaleopolynoee, nedavno opisane vrste dubokomorskih crva koji imaju iridescentnu površinu tijela i pojavom podsjećaju na svjetlucavo odijelo koje je nosio Elvis Presley.

Četiri takve zapanjujuće vrste sakupljene su s dna Tihog oceana, Meksičkog zaljeva i područja u blizini Kostarike, pri čemu su naučnici koristili istraživačku podmornicu i vozila kojima se upravlja na daljinu. Naučnici su sekvencirali DNK ovih stvorenja kako bi razumjeli mjesto ovih stvorenja u sistematici. Smjestili sve četiri novootkrivene vrste u rod Peinaleopolynoe, skupinu morskih crva koji su daleki rođaci naših običnih kišnih glista.

Crv kojeg vidite na slici je nazvan upravo po Elvisu: Peinaleopolynoe elvisi, pronađen u zaljevu Monterey kod Kalifornije. Većina primjeraka pronađena je oko leševa kitova i drugih potopljenih organskih tvari, a vrsta P. orphanae je pronađena na hidrotermalnom otvoru.

Ovi crvi imaju neku vrstu krljušti, ispod kojih imaju organe koji vrše ulogu pluća, slično trahejama insekata. Još nije jasno zašto ove vrste imaju sposobnost iridescencije, s obzirom na to da žive na velikim dubinama.

Ovo nije prva vrsta koja je dobila ime po Elvisu – jedna osa nosi ime Preseucoela imallshookupis, a kako izgleda provjerite ovdje.
 
Ako se želite zabaviti i otkriti još nekoliko neobičnih naučnih naziva vrsta, po poznatim ličnostima, onda je za vas serija tekstova o tome.