neobična naučna imena:

Cnemaspis jackieii

 

Legenda borilačkih vještina Jackie Chan možda toga još nije svjestan, ali neki od njegovih najvećih obožavatelja su grupa herpetologa iz Indije. Ti su naučnici nazvali novootkrivenu vrstu gekona, inače jedno vrlo agilno stvorenje, po njemu – Cnemaspis jackieii, a rad su objavili u Zoological research 2021.
 
Već sam u nekoliko navrata pisala o neobičnim naučnim nazivima u sistematici (ovdje, ovdje), a ovo što slijedi  je još nekoliko primjera. 
 

 

Naučnici su 2022. opisali dosad nepoznatu vrstu stonoge u Apalačkom gorju – i nazvali je po pop zvijezdi Taylor Swift.
Istraživači su otkrili stonogu, zajedno sa 16 drugih novoopisanih vrsta stonoga, kao dio opsežnog istraživačkog projekta za sekvenciranje DNK vrsta iz roda Nannaria, poznatih kao stonoge s uvrnutim pandžama, tako nazvane po uvrnutim i spljoštenim pandžama na njihovim prednjim nožicama. Stručnjaci su analizirali 1835 primjeraka stonoga, od kojih su većinu sakupili ispod lišća, drveća i kamenja, u šumskim staništima u 17 američkih država.
Derek Hennen, glavni autor studije i istraživač na Virginia Techu u Blacksburgu u Virginiji, obožavatelj je američke pjevačice Taylor Swift, pa je odlučio jednu od vrsta stonoga nazvati Nannaria swiftae. Izgleda ovako:
Izvor: Derek Hennen

 

 

 
 

Neopalpa donaldtrumpi je moljac koji živi na jugu Kalifornije, a ime vrste predstavlja omaž  45. predsjedniku SAD.

photo credit: Vazrick Nazari
 
 
Naravno, zanimljivi nazivi nisu vezani samo za imena poznatih stvarnih ili fiktivnih osoba. Recimo, jedan mali oktopod ima naučni naziv Wunderpus photogenicus:
Ytu brutus (“Zar i ti, sine Brute?”) je naziv jednog tvrdokrilca, endemičnog za područje Brazila. Ješ jedna “cezarovska” životinja je Vini vidivici, jedna izumrla vrsta papagaja.
 
Colon rectum je tvrdokrilac, a Labia minor vrsta uholaže. Jedna vrsta moljca nosi naziv Orgia nova
 
Aha ha je osa. 
 
neobična naučna imena