Jedna od stvari koje su naročito važne za istraživanje vezano za COVID-19 jeste ova bolest kod djece. I dok većina djece zapravo ima blage simptome, bez teške kliničke slike, ljekari su primijetili da se kod neke djece javlja nešto što su nazvali “simptomi nalik na Kawasaki bolest”, pri čemu djeca ne pokazuju respiratorne simptome, ali imaju niz drugih ozbiljnih problema koji uključuju upale, letargiju, visoku temperaturu i srčane probleme. Naučnici su ovu pojavu kod djece s COVID-19 nazvali multisistemski inflamatorni sindrom (MIS-C). Pojava ovakve reakcije na COVID-19 dovodi u pitanje tezu s početka pandemije da djeca ne obolijevaju i ne mogu dobiti komplikacije od ove bolesti.

Kawasakijeva bolest je vaskulitis koji zahvata arterije srednje veličine s najvećom učestalošću kod djece mlađe od 5 godina i vodeći je uzrok stečenih bolesti srca u razvijenim zemljama. Kawasakijeva bolest ima posebno visoku učestalost kod djece istočnoazijskog porijekla i prvi je put opisana u Japanu. Dominantna teorija za patofiziologiju Kawasakijeve bolesti uključuje proizvodnju samoreaktivnih antitijela tokom akutnog imunološkog odgovora na virusnu infekciju.

Ljekari su dijagnosticirali stotine slučajeva MIS-C, i da bi razumjeli biološki profil MIS-C te ga razlikovali od Kawasakijeve bolesti, Petter Brodin sa Instituta Karolinska u Stockholmu i njegove kolege pogledali su 13 djece s MIS-C, 28 djece s Kawasakijevom bolešću i 41 s blagim COVID-19. Naučnici su otkrili da u poređenju s djecom s Kawasakijevom bolešću, djeca s MIS-C imaju niže razine IL-17A, molekule važne za regulaciju upalnih stanja, ali i autoimunih bolesti. Radi se o molekuli iz grupe interleukina, koju proizvode T-limfociti (T-helper 17)

Za razliku od sve ostale proučavane djece, djeca s MIS-C nisu imala antitijela na dva koronavirusa koja uzrokuju prehladu. Ovo bi moglo biti povezano s pojavom MIS-C kod ove djece. Rad je objavljen u Cell pod naslovom The Immunology of Multisystem Inflammatory Syndrome in Children with COVID-19″.