Pseudonauka, poput teorija zavjere o “chemtrails”, predstavlja ozbiljnu prijetnju javnom zdravlju i društvenoj koheziji. Ove teorije, koje tvrde da su tragovi izbacivani iz aviona zapravo otrovne tvari, šire se putem društvenih medija i stvaraju duboko ukorijenjene strahove i paranoju. Njihova popularnost može dovesti do opasnih posljedica, uključujući odbijanje cijepljenja i gubitak povjerenja u znanstvenu zajednicu.

Chemtrails: Pregled teorije zavjere

Uvod u teoriju zavjere:

Kemtrejlzi (eng. Chemtrails) su jedna od najpoznatijih i najpopularnijih teorija zavjere današnjice i sumnjam da ima iko rođen iza 1970., a da nije čuo za ovu šaljivu, suludu, ali istovremeno i opasnu, priču.

Iako nije urnebesno smiješna kao Ravna Zemlja i nema široku političku i selebriti podršku i prihvaćenost kao anti-vakcinacijski pokret, ova teorija zavjere ima svoje pobornike na svim kontinentima i gotovo svim zemljama svijeta, a najpopularnija je u SAD-u i na teritoriju EU. Pristalice ove teorije zavjere, kao i kod anti-vakcinacijskog pokreta, dolaze iz svih dijelova političkog spektra, kako s desnice tako i s ljevice. 

Počeci

Historijski gledano, kemtrejl teorija zavjere vuče svoj početak još iz prve polovice ’80-tih godina prošlog stoljeća, u doba kada je administracija Ronalda Reagana bila u Bijeloj Kući. U to doba u ekstremno desnim, neonacističkim i vjersko-ekstremističkim krugovima unutar političke scene SAD-a, počela je cirkulirati priča o „paklenom planu sistematske depopulacije Sjedinjenih Američkih Država i istrebljenja bijele rase“ (tzv. „White Genocide“), a direktno je vezana uz djelomičnu i potpunu zabranu korištenja kancerogenog pesticida etil-dibromida (EDB-a) i pokušaja navedenih ekstremističkih krugova da iz ove paranoidne priče izvuku i zaradu i pristaše za svoje političke programe i pokrete.

Etil-dibromid i JP-8 jetfuel faza:

Priča o kemtrejlzima bila je posebno česta tema opskurnih neonacističkih „fanzina“ i „okruglih stolova“ tokom ’90-tih godina, u doba administracije Billa Clintona, koja je bila česta meta napada neonacista, američkih „kršćanskih patriota“ i sličnih desnih ekstremista. Priča je bila identična onoj iz desetljeća prije, a glasila je – Vlada SAD se rješava zaliha etil-dibromida na način da ga raspršuje pomoću vojnih aviona, što kroz zaprašivanje, a što kroz korištenje kerozina (jet fuel-a) tipa JP-8 čiji je navodni sastojak (kao aditiv) etil-dibromid, a s ciljem da „potamani što više bijelaca i reducira populaciju SAD-a“. Kemtrejl teorija zavjere u ovom obliku našla je i svoj put na slične opskurne nacističke i desne Internet sajtove (The Patriot Page, AryanNation itd.), a postala je i dio (spam) mailing lista tog doba, iako valja podsjetiti da je Internet tada bio znatno manje razvijen nego danas. Jedan od tadašnjih najpoznatijih pristalica kemtrejl teorije zavjere bio je i Larry W. Harris (obavezno proguglati termin VAGTHRAX), jedan od vođa AryanNation-a i osuđeni neonacistički terorist, koji je u svojoj DIY knjižici „BacteriologicalWarfare: A Major Threat to North Americakao jedan od savjeta građanima SAD-a navodi „sakupljanje uzoraka tla i vode, ne bi li se dokazalo šta Vlada SAD-a radi svojim građanima“. Naime, Harris je do ovih spoznaja došao kroz kontakte s poznatim radio-evanđelistom tog doba, Billom Brumbaughom, članom „Kršćanskih Patriota“, koji je ujedno bio i najveći promotor JP-8/etil-dibromid verzije kemtrejl teorije zavjere.

U drugoj polovici ’90-tih, dolazi do prekretnice i kompletnog remonta kemtrejl teorije zavjere. Naime, 1997. godine u priču oko JP-8 i dietil-bromida uključuju se „nezavisni novinari“ Richard Finke i William Thomas (inače Kanađanin), kroz saradnju s gore navedenim Harrisom, putem spammailing lista i „prikupljanja podataka s terena“. Finke i Harris su 1998. zajedno osnovali i konzalting firmu (LWH Consulting) koja se bavila „istraživanjem i pružanjem pomoći u slučaju bio-terorističkih napada na tlu SAD-a“. Glavni „biznis“ ove firme je bila prodaja koloidnog srebra, raznih suplemenata i sličnih pripravaka koji navodno štite od „biološkog i kemijskog trovanja“, a koje su reklamirali putem The Patriot Radia. Od samih početaka bilo je sasvim jasno da je jedan od glavnih „drajvera“ kemtrejl teorije zavjere bila stvaranje zarade kroz prodaju raznih suplemenata i sličnih proizvoda.

 

    2  Aluminij – Barij – Paučina – Morghellon faza:

Do gore spomenute prekretnice dolazi 1999. godine kada Finke i Thomas dolaze u posjed kraćeg dokumenta (naučnog rada) pod naslovom „Weather as a Force Multiplier: Owning the Weather in 2025“ kojeg je izdalo Ministarstvo Odbrane SAD-a još 1995. godine. Gotovo preko noći  kemtrejl teorija zavjere doživljava preobrazbu, etil-dibromid i JP-8 se više ne spominju, a glavne premise u teoriji zavjere postaju „zaprašivanje“ aluminija, barija, stroncija, kalcija i njihovih spojeva, te ispuštanje karbonskih vlakana (poznati kao „filamenti“ ili „paučina”) na kojima su navodno uzgojeni razni „sojevi bakterija i virusa“. U međuvremenu, početkom 1998., Larry Harris je, s nekoliko svojih saradnika, uhapšen u Las Vegasu zbog posjedovanja određene količine antraksa, koja doduše, nije bila pogodna za korištenje u borbene/vojne svrhe. Osuđen je na višegodišnju uvjetnu kaznu, a vijest i priču objavljuju svi bitniji mediji u SAD-u. S hapšenjem i prokazivanjem Harissa, on kao akter u ovoj teoriji zavjere pada u zaborav, a Kemtrejlzi ulaze u svoju, drugu, moderniju fazu kakva nam je i dan danas uglavnom poznata.

Tokom 1999. godine William Thomas definira osnovne premise Kemtrejl teorije zavjere koje i danas možete čuti. O njima ćemo dalje pričati niže u tekstu. Isto tako, Thomas je u isto vrijeme skovao naziv „chemtrails“ (chemical + contrails) koji je nakon toga ušao u opću upotrebu među teoretičarima zavjere.

Iste godine Finke i Thomas su došli u kontakt s Artom Bellom, poznatim desničarskim i libertarijanskim političkim aktivistom i radio-voditeljem na popularnoj radio emisiji „Coast-to-coast AM“ koja se bavila „paranormalnom tematikom“. Bell je iskoristio svoj položaj za širenje i popularizaciju ove teorije zavjere. Naime, već do kraja iste godine, Ministarstvo Odbrane SAD-a i Komanda Zračnih Snaga (Avijacije) bile su zatrpane dopisima i e-mail-ovima zabrinutih građana koji „žele da im se objasni što se to tačno događa na nebu iznad SAD-a i što to tačno USAF radi, ispituje itd.“. Kroz 1999. Thomas je nastavio s akcijama širenja paranoje kroz spam e-mailing liste povezujući kemtrejlze i „epidemije gripe“ u Sjedinjenim Državama i Velikoj Britaniji. Po njegovim tvrdnjama, u kerozin su kao aditiv dodani razni sojevi virusa influenze. Valja napomenuti da se navedene „epidemije gripe“ ni u Americi ni u Velikoj Britaniji nisu nikad dogodile! Nedugo nakon ovoga, tada još ne toliko razvijenim Internetom počele su se širiti glasine o lokaciji navodnog glavnog štaba „Operacije Zaprašivanja“ koju planiraju i vode, niko drugi nego Ujedinjeni Narodi. Štab se navodno nalazi(o) u blizini grada Phoenixa, u saveznoj državi Arizoni.

Krajem 1999. u priču se uključuje Clifford Carnicom, samoproglašeni naučnik i „ekspert za zavjere“, vjerovatno najbitnija osoba vezana uz kemtrejlze zbog svog „pionirskog“ djelovanja na ovom polju. Kako se kasnije pokazalo, šta god je ovaj čovjek objavio na ovu temu, kasnije je postalo opće prihvaćeno u conspiracy krugovima. Carnicom je važan iz više razloga – izradio je prvi web-sajt koji se bavio širenjem ove teorije zavjere i na njemu objavljivao razne članke u „znanstvenoj maniri“. Uz to, isti je nekoliko godina kasnije (i.e. 2008.g.), osnovao „institut“ koji se bavi raznim „istraživanjima“ vezanim uz svakojaku conspiracy tematiku, pa je samim time prvi među teoretičarima zavjere koji je u kemtrejlze unio i „istraživačko-naučnu dimenziju“.

Da stvari budu još komičnije, C.Carnicom je „institutu“ dao ime po – samom sebi, tj. „Carnicom Institute“. Kasnije, 2004. godine, Carnicom je snimio i prvi dokumentarac s ovom tematikom, pod naslovom „Aerosol Crimes“, a poznat je i kao tvorac termina „morghellon“ – navodne bolesti koju uzrokuju kemtrejlzi, za koju je kasnije višestruko dokazano da uopće ne postoji, a bio je i prvi koji je unio ideju o upotrebi nano-tehnologije u „kemtrejl-zaprašivanju“. Valja dodati da sam Carnicom nije nikakav naučnik niti inženjer, nego trgovac koji je radio kao voditelj i konsultant u trgovini informatičke i elektroničke opreme.

Daljnjim razvojem interneta i modernih komunikacija, kemtrejlz teorija zavjere dobiva dodatni impetus i polako, ali sigurno se počinje širiti i globalno. U tolikoj mjeri da je 2001. godine termin „chemtrails“ završio u nacrtu teksta zakona pod nazivom: H.R. 2977 (107th): SpacePreservationActof 2001. u odjeljku „Egzotična oružja“ (autor interpelacije je bio kongresmen Dennis Kuchinich (D)). Termin je, nakon intervencije, odstranjen iz finalne verzije spomenutog zakona. U idućim godinama Bell, Carnicom i Thomas su, što kroz Internet, a što kroz radio-emisije uvriježili standardne mantre o biotehnološkom ratovanju uz pomoć raspršivanja aluminija, barija, patogena uzgojenih na hiperfinim vlaknima nano-tehnoloških naprava, raznih droga za kontrolu uma, sinhronizaciju djelovanja s HAARP-om na Aljasci itd.

 

    3  Moderna faza – geoinžinjering, nano-tehnologija i „globalna slava“:

Da se kemtrejl teorija zavjere raširila i primila u široj populaciji kako u SAD-u tako i širom svijeta postalo je jasno kad je Discovery Channel 2007. godine u sklopu svog programa Best Evidence emitirao emisiju o kemtrejlzima. Iste godine William Thomas je objavio svoju prvu knjigu o ovoj tematici, s naslovom „Chemtrails Confirmed“. Iduće godine, u nezavisnoj kanadskoj produkciji, izlazi film pod nazivom „Toxic Skies“ (režija: Andrew C. Erin, glavna uloga: Anne Heche). Premijera i distribucija istog je bila preseljena sa teritoriju SAD-a i Kanade u Australiju, što je kod teoretičara zavjere raspirilo glasine o „zabrani i namjernom bojkotu zbog tematike“. Kako obično biva, sumnje teoretičara zavjere nisu mogle biti dalje od istine jer zapravo niko od američkih i kanadskih distributera nije bio zainteresiran za distribuciju jer je film bio tragično loš. Film je kasnije prikazan u cijelom svijetu bez ikakvih zabrana (dostupan je i na Netflix-u), no teoretičarima zavjere to, naravno, nije bilo dovoljno.

Tako dolazimo i do 2010. godine kad je izdan i prvi profesionalno režiran i produciran, globalno popularni dokumentarac na ovu temu, pod naslovom „What in the World Are They Spraying?“ (skraćeno: WITWATS) autora Michaela J. Murphyja. Centralna tema dokumentarca su „kemtrejlzi u službi geoinžinjeringa“, a teorije zavjere s redukcijom populacije u fokusu se spominju tek uzgred. Inače, valja napomenuti da je producent ovog filma bio G. Edward Griffin, učenik Eustacea Mullinsa, nacistoidni bijeli supremacist povezan s KKK-om. Izdavanje ovog dokumentarca sigurno je druga najvažnija točka u razvoju ove teorije zavjere jer je film postao globalno popularan, sa stotinama milijuna gledanja na YouTube-u. Nakon WITWATS-a kemtrejlz teorija postaje globalno popularna i nema zavjerološkog kružoka na svijetu gdje se ne spominje.

Nakon 2010. godine geoinžinjering postaje fokalna tema kemtrejlza, kako je, uostalom i danas. „Redukcija populacije“ biva sve manje na repertoaru, posebno nakon 2012. godine i raskola u taboru kemtrejl-proponenata, kojemu je uzrok objavljivanje dokumentarca pod nazivom „The Great Culling“, čiji je autor Paul Wittenberger, inače Murphyjev bliski suradnik na WITWATS-u. Ekipa oko Murphyja i Rosalind Paterson (navodna „UN-zviždačica“, s globalnom popularnosti u redovima zavjerologa) se distancira od Wittenbergera zbog navodnog „ekstremizma“.

Teorija zavjere dobija dodatni vjetar u leđa 2013. godine, kada je javno objelodanjeno da razne državne agencije u SAD-u (poimenice NASA, CIA i NOAA) planiraju izdvajanje i transferiranje sredstava Američkoj Akademiji Nauka u svrhu teoretskog istraživanja geoinžinjeringa u borbi protiv globalnog zatopljenja. Sama vijest da postoji takav ili sličan „papirnati projekt“, izazvala histeriju u redovima teoretičara zavjere, iako se radi o pukom teoretiziranju koje niti ima veze s fundamentalnim postavkama kemtrejl teorije zavjere, niti je blizu ikakve praktične primjene. Baš naprotiv, velika vjerovatnost da „Stratospheric Aerosol Injection“ (SAI) neće nikada ugledati svjetlost dana zbog niza zapreka i negativnih učinaka koje bi mogao imati. U daljnjim godinama pa i danas SAI je postao buzz-word u redovima zavjerologa, iako čisto sumnjam da oni zapravo imaju blage veze o čemu se radi.

I na kraju, treba spomenuti još jedan kemtrejlerski fijasko, ovaj put u obliku dokumentarca Overcast, kojeg je snimila i producirala grupa teoretičara zavjere iz Švicarske tokom 2015. i 2016. godine. Ista ekipa pokušala je provesti uzorkovanje zraka na visinama između 8000 i 10000 m, na kojima navodno lete avioni koji raspršuju „opasne supstance“. Njihovi nalazi bili su za njih same – zapanjujući. Naime, analizom uzoraka zraka je utvrđeno sljedeće: aluminija (Al) u uzorcima nema, kao ni stroncija (Sr), ni kalcija (Ca), niti ikakvih karbonskih filamenata, a pronađena količina barija (Ba) bila je jedva iznad granice minimuma detekcije. Film je objavljen na YouTube-u, ali ga je zavjerološka publika dočekala na nož, iz samo njima znanih razloga

 

Još: http://rationalwiki.org/wiki/Chemtrails

BBC https://www.bbc.com/news/blogs-trending-62240071 

Airplane clouds: From chemtrail pseudoscience to the science of contrails

Napisao za website: Ibn Rushd (ime poznato redakciji)