Mišićne i masne ćelije goveda su uzgojene u laboratoriji koristeći rižu kao potporni materijal – s jestivim rezultatima. Zrna riže se transformišu u hibridnu hranu sa životinjskim hranljivim materijama. Ovo je meso-riža, produkt koji sigurno želite u svojoj kuhinji i koji olakšava pravljenje sarme i punjenih paprika.

Bilo je definitivno drugačije od obične riže“, kaže hemijski inženjer i koautor studije Sohyeon Park. “Bila je orašastija i tvrđa“. Meso-riža ima nešto veći sadržaj masti i proteina od standardne riže i mogla bi se koristiti kao dodatak za zajednice koje imaju problema s hranom i hranljivim namirnicama. Studija, objavljena u časopisu Matter, koristi proizvodne metode slične onima za druge proizvode od laboratorijskog mesa “iz petrijevki”, pri kojima se životinjske ćelije uzgajaju na nosaču u laboratoriji, uronjene u sredstvo za rast. Korištenje riže kao nosača za uzgoj “mesa” je jednostavnije i bolje kada se koristi jestivi želatin ribljeg porijekla.

Istraživači su otkrili da premazivanje riže ribljim želatinom i enzimom transglutaminazom, koji se koristi kao aditiv hrani, u ovom slučaju poboljšava vezivanje i rast ćelija. Naime, ćelije mišića i adipociti (masne ćelije) goveda su se loše vezivale za zrna riže bez ove intervencije sa želatinom i enzimom.

Riža zasijana ćelijama mišića i masnog tikiva goveda, izvor Yonsei University

Nakon premazivanja sirovih zrna riže smjesom želatina i enzima, tim je zrna “zasijao” goveđim mišićnim i masnim ćelijama. Zatim su ćelije bile u  sredstvu  za rast oko sedmicu dana. Ako se proizvodnja može povećati i održavati pristupačnom, ovaj hibridni pirinač bi mogao biti jeftiniji, efikasniji izvor ishrane od velikih komada laboratorijski uzgajanog mesa, poput pljeskavica ili bifteka. Na Balkanu bi bio idealno punjenje za sarmu.

Tim južnokorejskih istraživača iza projekta se nada da će meso-riža naći primjenu kao dodatak za zajednice koje imaju problema s hranom ili za hranjenje vojske, i smanjiti ekološki uticaj uzgoja goveda za goveđe meso. No, ovo otom-potom – sjetimo se priče o zlatnoj riži koja bi mogla spriječiti avitaminozu A kod siromašnih, ali nije široko prihvaćena zbog djelovanja anti-GMO lobista.