Postoji neka ne tako tajna veza između nedemokratskih tendencija, nacionalizma, konzervativizma i širenja dezinformacija vezanih za vakcine i zdravlje.

Teorije zavjere često privlače konzervativne pojedince zbog svoje sklonosti prema tradicionalnim vrijednostima i otporu prema promjenama. Konzervativci mogu biti podložniji prihvatanju teorija zavjere zbog svoje skeptičnosti prema vlasti, medijima i autoritetima, težeći očuvanju postojećeg društvenog poretka. Osim toga, teorije zavjere često pružaju pojedincima osjećaj kontrole nad složenim svjetskim događajima, što može biti privlačno konzervativcima koji se osjećaju nemoćno ili frustrirano zbog društvenih promjena koje percipiraju kao prijetnju njihovim vrijednostima i identitetu. U suštini, ovakvi narativi su lako iskoristivi u političke svrhe.

Ovaj članak je jedna studija slučaja koja želi na primjeru pokazati kako postoji problem koji se sklanja ispod tepiha. Slučaj se zove dr Branimir Nestorović i srbijanski je dječiji pulmolog u penziji. Možda je široj javnosti najpoznatiji po umanjivanju opasnosti virusa SARS-CoV-2 koji izaziva COVID-19, da je to “najsmešniji virus u istoriji čovečanstva“. Sve to kao član savjetodavnog odbora za kriznu situaciju izazvanu pandemijom u Srbiji.

Nestorović je u emisiji “Mario zna” (podkast u kojem se šire teorije zavjera) izjavio da je virus SARS-CoV-2 budalaština i da su protivpandemijske mjere, kao što su lokdauni – ograničavanja kretanja, uvedene kako bi se tajno postavljali 5G tornjevi.

Međutim, ovo nisu prvi ispadi omiljenog srpskog doktora. Za one koji prate tu scenu, Nestorović je već bio poznat po izjavama koje usjekle nepovjerenje običnih ljudi u vakcine i lijekove te po promociji vrlo opskurnih ljekarija. Čitav sistem je skinut iz playbooka poznatijih svjetskih širitelja dezinfomacija, koji nastoje prodati neke svoje ljekarije, ono za šta u engleskom jeziku postoji lijep naziv “snake oil”. Sistem se sastoji u tome da pobudite nepovjerenje u institucionalnu medicinu i kliničke dokaze, što i nije tako teško u zemljama s visokom korupcijom i onda ponudite svoj lijek, suplement koji prodajete po ne baš niskoj cijeni. Stvorite tržište od isprepadanih ljudi.

Nestorović stvara tržište alternativne medicine, lijekova “iz prirode” za koje, iako je većina takvih lijekova neispitana i ne znaju se dobro interakcije takvih preparata, tvrdi da su bolji nego klinički ispitani preparati, uključujući i vakcine koje djecu štite od niza bolesti. Osim toga, govori i kako aluminijum u dezodoransima izaziva rak.

Još jedna stvar koju dr Nestorović preporučuje jeste i preparat GcMAF za liječenje autizma. Ovaj lijek nije odobren od strane srbijanske Agencije za lekove i medicinska sredstva, a u cijelom svjetu je zabranjen da se prodaje kao lijek za rak i druge neizlječive bolesti i poremećaje. Regulatorna agencija za lijekove i zdravstvene proizvode Ujedinjenog Kraljevstva i Cancer Research UK upozorili su javnost na lažne tvrdnje o kliničkim dobrobitima, pogrešno utemeljene na smanjenim razinama enzima alfa-N-acetilgalaktozaminidaze (također poznatog kao nagalaza), čija bi proizvodnja mogla biti povećan kod mnogih vrsta raka.

Međutim, njegova izborna lista, “Mi glas iz naroda”, koja savršeno evocira populizam a pripada proruskoj struji pokreta u Srbiji, a inače govore “ono što narod voli da čuje”, izvojevala je određenu politiku pobjedicu na izborima u Srbiji 2023. Tako je Nestorović postao i poslanik u Skupštini Srbije, sa vjerovatno još nekim političkim aspiracijama. Svoje političke protivnike u Skupštini je nazvao jednom prilikom “ciganima“.

Branimir Nestorović i Aleksandar Pavić su 20. februara 2024. demonstrativno napustili “Mi, glas iz naroda”. Aspiracije Nestorovića su da postane predsjednik stranke u koju ovaj pokret, izgledno, prerasta.

 

 

Nestorović u majici sa znakom “Z”, kao znak podrške Rusiji

Paralelno s pseudonaučnim i medicinski neosnovanim stavovima, Nestorović u svojim gostovanjima na srbijanskim medijima, kojih ne manjka te svom profilu na društvenoj mreži X, širi anti-NATO, proruske i potencijalno destabilizirajuće političke stavove, ponajviše potpirujući ionako veoma fragilnu situaciju na Kosovu te huškajući narativ o Velikoj Srbiji.

 

 

Inače i drugi tvrdolinijaški, tradicionalni i konzervativni pokreti u Srbiji, poput Živim za Srbiju gdje dominira psihijatrica Jovana Stojković, te Dveri Boška Obradovića jasno istupaju protiv vakcina i nauke u svojim narativima, praktično protiv zdravog razuma, predstavljajući sve to kao “NATO/zapadnu zavjeru”

 

Za kraj, pitate se šta je moguće učiniti da se divljanje ovakve sprege antinauke i tvrdolinijaša spriječi i ublaži? Pa uglavnom ništa. U racionalnom i idealnom svijetu, moglo bi se raditi svašta, recimo edukacija i informisanje, prebunking, promocija kritičkog mišljenja, jačanje povjerenja u institucije, promocija transparentnosti institucija i jačanje medijske i naučne pismenosti. Međutim, u realnom društvu Balkana kakvo je danas, ovo ide jako teško i potrebno je puno ulaganja u jačanje naučne pismenosti, dok je jačanje povjerenja u institucije i jačanje njihove transparentnosti samo po sebi gotovo nestalo.