Endometriozu može uzrokovati Fusobacterium. Jako bolno stanje, u kojem tkivo slično sluznici maternice raste izvan maternice, pogađa do 10% žena. Etiologija ovog oboljenja nije sasvim jasna ali postoje novi uvidi u ovu oblast, koji su objavljeni u junu 2023. u Science Translational Medicine.

Endometrioza je uzrokovana migracijom tkiva iz sluznice maternice, koja se naziva endometrij, u druge dijelove tijela – najčešće u organe u području zdjelice – gdje se pričvršćuje i raste. Često uzrokuje lezije na reproduktivnim organima i povezuje se sa smanjenom plodnošću. Nadalje, osobe s lezijama na jajnicima imaju povećan rizik od razvoja raka jajnika.

Endometrioza otežava začeće, predstavlja veliku smetnju pacijenticama zbog jake boli i teško se tretira. Prate je simptomi nadimanja, bolne menstruacije, abdominalna bol, povraćanje i umor. Bol se može javljati i prilikom odnosa, ali i prilikom uriniranja i defekacije.

Danas ne postoje neki specifični načini liječenja endometrioze, niti postoji način prevencije. Za kontrolu bola se koriste ili ne-steroidni anti-inflamatorni lijekovi (NSAID) ili hormonske terapije, a u nekim sluačajevima se rade i laparoskopske terapije.

U japanskoj studiji na 155 žena, bakterija je pronađena u oko 64% onih s endometriozom i 7% onih koje nemaju to stanje. Eksperimenti s miševima zaraženim bakterijom Fusobacterium pokazali su da antibiotici mogu smanjiti veličinu i učestalost lezija koje su povezane s bolešću. Sada je u tijeku kliničko ispitivanje kako bi se otkrilo mogu li antibiotici ublažiti neke simptome endometrioze.

Biće potrebno potvrditi rezultate ove studije i treba imati na umu da miševi nisu najbolji model za ovu bolest, jer nemaju menstruaciju, tako da su podaci studije još uvijek ograničeni.