Jedna od omiljenih stvari među ljubitejima tzv. “prirodne/tradicionalne/alternativne” medicine i hipsterajskog pomodarstva je kurkuma. Praktično na svakom portalu na kojem ima priča o prirodnoj kozmetici i medicini imate bar nekoliko “receptura”  za korištenje ovog žutog začinskog praha. 

Vrlo često ćete naći da kurkuma liječi kancer te tvrdnje da kurkumin, aktivna tvar iz kurkume, ima potencijal da uništava stanice raka. Međutim, ne samo što su dokazi za ovo slabi, a studije ili neuvjerljive ili ne pokazuju da je ovo dejstvo signifikantno nego – možda kurkuma može donijeti više štete nego koristi. 

Grupa nizozemskih naučnika sa Erasmus MC Instituta za istraživanje raka, predvođena Koenom Hussaartsom objavila je nedavno rad u Cancers pod naslovom “Impact of Curcumin (with or without Piperine) on the Pharmacokinetics of Tamoxifen” u kojem su istraživali farmakokinetiku samog kurkumina i kurkumina uzetog sa biberom i lijeka Tamoksifena, koji se koristi u terapiji raka dojke.

Tamoksifen je jedan od čestih lijekova koje pacijentice sa rakom dojke osjetljivim na hormone uzimaju oko pet godina nakon liječenja. Ovaj lijek i lijekovi slični njemu djeluju kao inhibitori hormona (antagonist je estrogenskog receptora) i osiguravaju da se preostale stanice raka u tijelu ne šire i ne proliferiraju. 
 
Međutim, tanušne tvrdnje da je kurkumin dobar u uništavanju stanica raka dovele su do toga da se ljudi hvataju za svaku slamku koju pročitaju na kojekakvim izvorima ili čuju. Tako su i ove žene nakon bolničkog liječenja, u potrazi za onim što će ih spasii, pronašle kurkumin i počele ga nemilice dodavati u prehranu. Mnogi pacijenti smatraju da, ako ga jedu u kariju, ne može štetiti. Pa ipak, može.

U ovoj studiji na 16 žena pokazalo se nešto sasvim suprotno: kada su pacijentice kombinovale svoju standardnu terapiju za rak sa suplementima kurkumina tri puta dnevno, lijek se manje dobro apsorbovao u krv, a to je veoma opasno. Naime, na taj način nedovoljna količina lijeka dolazi u organizam i tumor opet počinje rasti. 

Miješanje kurkume sa biberom, tj. piperinom ima još gori učinak po apsorpciju lijeka. 

U prosjeku, sa kurkuminom je aktivna tvar terapije opala za 13%, a kod nekih žena i više od 30%.