Drugo po redu izdanje internacionalnog matematičkog kampa Maths Beyond Limits Balkans (MBL Balkans) održano je od 18. do 27. marta u Konjicu. MBL Balkans jedini je internacionalni naučni kamp za srednjoškolce koji se održava na prostorima Balkana i predstavlja novu franšizu brenda Maths Beyond Limits. Brend od 2016. godine organizuje internacionalne kampove u Poljskoj kroz koje je do sada prošlo preko 400 učesnika iz preko 40 zemalja iz čitavog svijeta.

“Prve generacije alumnista zaposlenici su vodećih svjetskih firmi poput Google-a, Microsoft-a, Huaweija i brojnih drugih, a MBL kampovi stekli su status jednog od najprestižnijih obrazovnih događaja unutar svjetske matematičke zajednice. Posebni su po tome što učenicima pružaju priliku da uče o matematici kakvu ne sreću kroz redovnu nastavu sa posebnim fokusom na primjene matematike u biznis svijetu.”, kazao je Andrej Madunić, iz Udruženja “Vladimir Prelog”, jedan od organizatora MBL Balkans. 

“Ideja za organizaciju Maths Beyond Limits Balkans rodila se nakon što sam u septembru 2021. godine imao priliku da učestvujem na izdanju MBL kampa u Poljskoj. Iako sam prije toga 3 puta predstavljao BiH na Svjetskoj matematičkoj olimpijadi, 3 puta na seniorskoj i 2 puta na juniorskoj Balkanijadi iskustvo sa kampa bilo mi je u potpunosti life-changing experience koje mi je promijenilo pogled na matematiku. Otkrio sam toliko novih matematičkih perspektiva i karijernih prilika koje postoje za matematičare, a o kojima nisam imao priliku da čujem kroz redovnu nastavu ili takmičenja”, kazao je Boris Stanković, predsjednik MBL Balkans organizacionog komiteta.

Na Borisovu inicijativu, predstavnici internacionalnog MBL organizacionog komiteta iz Poljske dozvolili su da novu franšizu brenda dovede na Balkan. MBL je uspješno organiziran 2023.

“Čini se da smo zadovoljili standard koji su Poljaci očekivali od nas u smislu kvaliteta organizacije, predavanja i prije svega toga da učešće za sve primljene učenike bude besplatno obzirom da su nam povjerili da ponovo organizujemo kamp u BiH. Želio sam ovo iskustvo pružiti učenicima iz Bosne i Hercegovine, ali i sa cijelog Balkana obzirom da u našim matematičkim kulturama već dugi niz godina postoje kampovi fokusirani isključivo na takmičenja, a redovna nastava u školama učenicima ne pokazuje gdje mogu primijeniti svoje matematičko znanje. Pogotovo me pogađala predrasuda da matematičari mogu raditi samo kao profesori u školama ili na fakultetu, a koja je duboko ukorijenjena u našem društvu”, dodao je Stanković.

Učenici iz čitavog svijeta se mogu prijaviti na kamp, a nivo učesnika koji na kraju budu primljeni je izuzetno visok i sama prijava na kamp je dosta zahtjevna jer se sastoji od rješavanja kvalifikacionog kviza. “Prijave su otvorene oko mjesec dana, što samo svjedoči o tome da se očekuje da je učenicima potrebno nešto više vremena da je ispune”, istakako je Stanković.

Stanković dodaje kako na samom kvalifikacionom kvizu učenici imaju 5 zadataka olimpijskog tipa od kojih se očekuje da pokušaju riješiti 3 i 3 zadatka istraživačkog tipa. “U zadacima im kroz osnovne definicije izložimo neki koncept iz tzv. “više” (donekle fakultetske) matematike i onda kroz više različitih zadataka testiramo koliko su razumjeli taj novi koncept s kojim očekujemo da većina njih ranije nije imala dodira”, kazao je Boris Stanković. 

Drugi dio prijave sastoji se od pisanja motivacionog pisma, navođenja dosadašnjih rezultata iz matematike i drugih STEM područja, ali i predlaganja aktivnosti koje bi učenici mogli organizovati na kampu.

Glavni dio kampa su bila predavanja koja su koncipirana kao trodnevni kursevi kroz koje učenici imaju priliku čuti o različitim matematičkim temama koje nisu zastupljene na redovnoj nastavi kako kod nas, tako ni u svijetu, a ni u standardnim pripremama za matematičke olimpijade.

“Važno je istaknuti da o tim temama imaju priliku učiti od zaista vrhunskih predavača, radi se o (mladim) matematičarima koji dolaze sa najprestižnijih evropskih i svjetskih univerziteta kao što su Cambridge, Oxford, Imperial koledž u Londonu, University of Chicago, Ecole Polytechnique u Parizu, Paris Saclay, Univerzitet u Bonu i brojni drugi”, dodao je Andrej Madunić.

Pored toga, svakog dana organizovano je i nekoliko zabavnih aktivnosti koje imaju za cilj učenicima otvoriti nove matematičke perspektive, doprinijeti razvoju tzv. soft skills kod njih, ali i opustiti ih nakon izazovnih predavanja. Tako su učenici na kampu imali priliku prisustvovati panel diskusiji s Razijom Mujanović o iskustvima iz njene bogate karijere, učestvovati u timskom takmičenju iz matematike, pub kvizu, estimathonu (takmičenju u procjenama koje su organizovali predstavnici Jane Streeta – kompanije koja je jedan od lidera svjetske berze i platinum sponzora kampa), simulacijama glasanja za odabir zadataka na matematičkim olimpijadama, ali i opuštenijim aktivnostima kao što su hiking u okolini Konjica, izlet u Mostar koji je organizirao Telemach kao glavni lokalni sponzor kampa, karaoke, waltz night, sportske aktivnosti i brojne druge zabavne aktivnosti od pletenja i izrade kumihino narukvica do takmičenja u izradi papirnih aviona. 

“Ponosni smo što smo na kampu imali priliku ugostiti vrhunske predavače i učesnike iz preko 20 zemalja. Kao što smo već spomenuli predavači dolaze sa “creme de la creme” evropskih i svjetskih univerziteta, a učenici na kampu takođe dolaze iz čitavog svijeta od Brazila i Perua do Indije. Neki od ovogodišnjih učesnika su nas posebno oduševili svojim matematičkim znanjem i odnosom prema matematici. Zaista nam je bilo zadovoljstvo na kampu imati učenike koji su već osvajali zlatne i srebrne medalje na svjetskim matematičkim olimpijadama i radili jako ozbiljna matematička istraživanja jako mladi”, rekao je Andrej Madunić. 

MBL, Konjic 2024, courtesy of Andrej Madunić

Ono po čemu su MBL kampovi posebni je što za razliku od skoro svih drugih kampova i programa za srednjoškolce nisu fokusirani na matematička takmičenja, a za razliku od redovne nastave matematike teže učenicima matematiku predstaviti u pravom svjetlu – kao nešto mnogo više od pukog izračunavanja i uvrštavanja vrijednosti u neke formule za koje se učenici ni ne zapitaju odakle dolaze.

“Jedna od najvećih motivacija za pokretanje balkanskog izdanja MBL kampa bila nam je približiti našim učenicima sve karijerne mogućnosti koje matematičari imaju. Upravo zato prilikom biranja kurseva za svaki MBL posebnu pažnju stavljamo na to da učenici vide primjene matematike u različitim oblastima”, istakao je Stanković.

Tako su na ovom kampu polaznici imali priliku slušati kurseve kao što su: “Junior Quant Experience” – o putu mladih matematičara do radnog mjesta na svjetskoj berzi, “Mean-Variance Portfolio” – o radu koji je H.Markovitzu donio Nobelovu nagradu iz ekonomije, a govori o idejama koje su relevantne u sferi investicija i dan danas, “Can math people stop hating physics? – Intro to Electromagnetism and Vector Calculus”, “Voting Theory”, “Dynamical Systems and Chaos Theory”, matematičko modeliranje u biologiji, ali i temama iz istraživačke i teorijske matematike kao što su teorema o modularnosti i njena primjena u dokazivanju Velike Fermaove teoreme – čuvenog tvrđenja koje je Ferma formulisao 1637, a dokazao tek Andrew Wiles 1995. godine, primjena algebarskih cijelih brojeva u rješavanju diofantskih jednačina, ortogonalne funkcije i osnove Furijeove analize i brojne druge.

“Vjerujem da ćemo prave rezultate ovog projekta vidjeti tek u godinama koje slijede ako on postane tradicija, a za to nam je potrebna šira podrška svih relevantnih društvenih subjekata. Ipak, prvi rezultati su već vidljivi. Najbolji učenici iz BiH više ne misle kako matematičari nemaju perspektivu i kako moraju postati programeri da bi mogli zaraditi za pristojan život. Mnogo su motivisaniji da studiraju matematiku ili nešto vezano za matematiku i svjesniji gdje sve mogu primijeniti svoje matematičko znanje, a pogotovo im znači da o svemu tome čuju od studenata sa najprestižnijih svjetskih univerziteta. Koliko im znači ovo internacionalno iskustvo istakle su nam i 4 zlatne djevojke, prve Bosanke primljene na dodiplomske studije matematike na Cambridge u istoriji – Asja Ćatić, Ilma Čeljo, Naida Gavranović i Emina Hasanbegović. Sve 4 su prošle godine učestvovale na MBL Balkans kampu i na MBL kampu u septembru 2023. godine, a na ovogodišnjem izdanju MBL Balkans Asja i Ilma su bile članice organizacionog tima, a Naida i Emina ponovo učesnice”, kazao je Boris Stanković. 

“O ogromnom interesovanju za učenje o primjenama matematike svjedoči mnogo toga. Na Naučnoj konferenciji “Matematika i primjene” koju smo organizovali kao Naučno društvo “Vladimir Prelog” u decembru učestvovalo je 100 polaznika iz BiH i regiona. U toku ovogodišnjeg MBL Balkans saznali smo od naših polaznika iz Brazila da žele pokrenuti nove franšize MBL-a u Latinskoj Americi, od naših kolega i bivših polaznika iz Srbije da žele u Srbiji pokrenuti nešto slično Konferenciji koju smo organizovali i još mnogo iskustava mladih ljudi koji su inspirisani ovom pričom”, dodao je.

Za kraj, Andrej i Boris imaju i poruku za mlade:

Prije nešto više od godinu dana činilo se nemogućim u BiH organizovati jedan od najvećih naučnih događaja u Evropi za srednjoškolce. Uz mnogo truda i entuzijazma dokazali smo da je to moguće i da BiH može biti značajan faktor na naučnoj mapi Evrope i svijeta. Za talentovane mlade ljude samo je nebo granica, a mi kao Naučno društvo “Vladimir Prelog” smo tu da im pružimo podršku i platformu za sve inicijative koje imaju”.