Refleksologija je vjerovanje da masaža određenih područja stopala ili ruku može izliječiti bolesti ili olakšati bol u drugim dijelovima tijela. Navodno, različita područja stopala odgovaraju različitim dijelovima tijela. Kako bi olakšali bol ili izliječili bolest, refleksolozi masiraju područje stopala koje navodno odgovara dijelu tijela o kojem je riječ. Nema dokaza da je ovo istina. Refleksologija se smatra pseudonaukom zbog nedostatka empirijskih dokaza koji bi potkrijepili njezine temeljne tvrdnje i metode.

Qi i neQi

Refleksologija se temelji na vjerovanju da ljudsko tijelo sadrži energetsko polje nazvano “Qi”. Praktikanti tvrde da manipulišu osnovnom “životnom energijom”,”Qi” kroz tehnike refleksologije. Ovaj tvrdnja nema naučnu osnovu. Alternativna tvrdnja je da živčani kanali idu do različitih dijelova tijela te da je mozak povezan na takav način da se živci na nožnim prstima tretiraju na isti način kao i živci na glavi. Ovo nema veze s anatomijom. Nema biološkog mehanizma koji objašnjava Qi.

Iako refleksolozi tvrde da masaža određenih područja stopala ili ruku može izliječiti bolesti ili olakšati bol u drugim dijelovima tijela, sistemski pregledi naučne literature nisu pronašli uvjerljive dokaze koji bi podržali takve tvrdnje. Sistematski pregledi nisu otkrili da je refleksologija efikasna u liječenju bilo čega osim ponešto bolnih ili hladnih stopala.

No, ukoliko vam prija masaža stopala ili masaža dlanova i to vas opušta ili želite tako opustiti partnera pod uslovom da se ona/on slažu, što da ne?

Tablice se ne podudaraju

Možete kupiti refleksološke tablice i kartice u trgovinama zdrave/organske hrane (te trgovine, osim što imaju neke zaista interesatne proizvode, začine, vrlo često su stjecišta pseudonauke). Ovi dijagrami  navodno pokazuju koji dijelovi stopala odgovaraju kojim dijelovima tijela. Na internetu možete naći bezbroj refleksoloških dijagrama. Određeni brendovi cipela čak dolaze s ulošcima koji prikazuju refleksološke tablice. Ali često se te tablice i prikazi ne slažu.

Bilo kakav terapijski učinak refleksologije može biti povezan s placebom, gdje se subjekt osjeća bolje zbog vjerovanja u tretman, a ne zbog stvarnog fiziološkog djelovanja.

Iako neki ljudi mogu osjetiti privremeno olakšanje ili poboljšanje stanja nakon refleksološkog tretmana, to se obično može objasniti placebom, prirodnim tijekom bolesti ili drugim faktorima. Stoga, iako refleksologija može pružiti neke subjektivne koristi, nema naučnih dokaza koji bi podržali njenu efikasnost kao medicinskog tretmana.

Prema pregledu koji je objavio Edzard Ernst, čuveni borac protiv pseudonauke, u Medical Jorunal of Australia (1), “Najbolji do sada dostupni dokazi ne pokazuju uvjerljivo da je refleksologija efikasan tretman za bilo koje zdravstveno stanje”.

Prema drugom pregledu, iz 2010. koji je dao Ernst (2), “Devet visokokvalitetnih RCT-ova dalo je negativne nalaze; i pet generisanih pozitivnih nalaza. Osam RCT-ova sugeriralo je da je refleksologija efikasna za sljedeća stanja: dijabetes, predmenstrualni sindrom, pacijente s rakom, multiplu sklerozu, simptomatsku idiopatsku pretjeranu aktivnost detruzora i demenciju, no ostaju važna upozorenja. Zaključeno je da najbolji klinički dokazi ne pokazuju uvjerljivo da je refleksologija učinkovit tretman za bilo koje zdravstveno stanje”.

Reference:

  1. Ernst E. Is reflexology an effective intervention? A systematic review of randomised controlled trials. Med J Aust. 2009 Sep 7;191(5):263-6. doi: 10.5694/j.1326-5377.2009.tb02780.x. PMID: 19740047.
  2. Ernst E, Posadzki P, Lee MS. Reflexology: an update of a systematic review of randomised clinical trials. Maturitas. 2011 Feb;68(2):116-20. doi: 10.1016/j.maturitas.2010.10.011. Epub 2010 Dec 15. PMID: 21111551.