Brisanjem samo dva gena koja kontrolišu proizvodnju šećera stvara se sočnije voće, a time se može dobiti i slađi paradajz.
Koliko ste se puta žalili na bezukusan paradajz ili kako ga još zovu rajčica i pomidor? Ovo je nešto s čime se svi možemo povezati – predivni, krupni, pravilni plodovi, kao sa slike, ali nemaju nikakav okus. Sad čak ni oni ružni plodovi paradajza nemaju okus. Jedino oni mali, ali uzgojeni na suncu imaju tu aromu. Djelimično je krivac i to što se drže u frižiderima, ali djelimično i naša težnja da dobijemo veće plodove. A to ima cijenu, cijena su miris i okus.
Uređivanje para gena u biljkama paradajza (Solanum lycopersicum) povećava nivo šećera u plodu do 30%, bez promjene u veličini. Danas su kultivisani paradajzi i do 100 puta veći od svojih divljih rođaka, ali je povećanje veličine dovelo do žrtvovanja slatkoće. Kada su istraživači iz Kine pomoću tehnologije CRISPR-Cas9 deaktivirali dva gena, tačnije lokusa zvana SlCDPK26 i SlCDPK27 koja kodiraju protein koji razgrađuje enzime za proizvodnju šećera, biljke paradajza sorte Money Maker su davale mnogo slađe plodove.
U nedavnom istraživanju, analizirane su hemikalije povezane sa preferencijama potrošača i intenzitetom ukusa. Rezultati su otkrili 251 povezani lokus za 20 različitih osobina. Dva od tih lokusa bila su posebno značajna za sadržaj glukoze i fruktoze u plodovima. Isključivanjem mjesta na genomu koja smanjuju sadržaj šećera, jer čine proizvodnju šećera težom i za biljku manje ekomomičnom, dovodi do slađih plodova.
Ovo je još jedna demonstracija snage CRISPR tehnologije, koja zapravo ne unosi nove gene u organizam, kao što to radi tehnologija rekombinantne DNK, nego radi genetičku modifikaciju malim izmjenama genoma istog organizma, uključujući ili isključujući neke gene.
Inače ovo nije prvi put da se edituje genom paradajza – naučnici su uspjeli dobiti i ljuti paradajz, ali i paradajz sa više vitamina D.
Reference:
-
Zhang, J. et al. Nature https://doi.org/10.1038/s41586-024-08186-2 (2024).